Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Felsorolásban vessző?

Felsorolásban vessző?

Figyelt kérdés

Egy másik kérdés kapcsán jutott eszembe ez a kérdés.

Felsorolásnál nem kell az "és" elé vessző, de szerintem vannak olyan esetek, amikor az egyértelműsítés miatt kell.

Eszter és Lajos.

De:

Éva lánya, Eszter, és Szilvi fia, Lajos.

Én tennék vesszőt, vagy esetleg pontosvesszővel írnám: Éva lánya, Eszter; és Szilvi fia, Lajos.

Eszter, és Szilvi fia, Lajos.

Itt még inkább kell, mert vessző nélkül úgy is olvashatnánk, hogy Lajos éppenséggel Eszter és Szilvi fia.

Más típusú mondat:

Kati kedves(,) és nem utolsósorban intelligens lány.

Ide nem tudom, talán tennék, de talán nem annyira fontos, mint az előző két példában.

Mit gondoltok?

2016. júl. 25. 21:47
 1/7 anonim ***** válasza:

"Felsorolásnál nem kell az "és" elé vessző"

Abban az nem esetben kell, ha a felsorolás utolsó szava előtt áll az és.

A bizonytalanságod abból fakad, hogy a szabály kapcsán ezt a kitételt nem ismerted.

Tehát senki sem állította, hogy az és elé sosem kell vessző.

2016. júl. 25. 22:38
 2/7 anonim ***** válasza:
Felcseréltem bizonyos szavakat, bocs...
2016. júl. 25. 22:39
 3/7 BringaManó ***** válasza:

#1: itt is a felsorolás utolsó tagja előtt van az "és"...

a kérdésre: általában nem kell, de van sok olyan, amikor mégis kell, valami más szabály miatt, ami erősebb ennél,

a te példád is egy ilyen: itt például közbevetésszerű értelmezőt választunk el vele a mondat többi résztől, vö. 249/b:

[link]

2016. júl. 26. 10:31
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm! És a másik mondatnál mi a helyzet?

Kati kedves(,) és nem utolsósorban intelligens lány.

2016. júl. 26. 14:22
 5/7 BringaManó ***** válasza:

szerintem itt nem kell.

annyit lehet még tenni írásban a tagoltság érdekében, hogy a nem utolsósorbant gondolatjelek közé téve szúrod be, de az sem kötelező, csak talán érthetőbb "a szemnek".

2016. júl. 26. 22:58
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszi!

Eszembe jutott még valami.

Ha van egy ilyen mondat:

Láttam Bélát az orvosnál, és Petit. (Petit máshol láttam, nem az orvosnál.)

A két tárgy (Bélát és Petit) közé beékelődik egy határozó (orvosnál), tehát emiatt kellene a vessző, de vesszővel meg lehet hátravetésként is értelmezni (azaz: Láttam Bélát és Petit az orvosnál), így meg olyan, mintha mindkettejüket ott láttam volna. Gyakorlatilag akkor kétértelmű a mondat?

Más szórenddel lehetne egyértelműsíteni:

Láttam Petit, és Bélát az orvosnál.

Elég hülyén néz ki, de így legalább látszik, hogy az 'orvosnál' nem vonatkozik Petire. (E-nyelven írták, hogy alkalmazható ez a módszer, ha egyébként nem lenne egyértelmű a mondat vessző nélkül.)

Miért ilyen bonyolult a helyesírás? ;(

2016. júl. 27. 04:56
 7/7 BringaManó ***** válasza:

nem lehet minden kétértelműséget vesszőkkel megúszni, de még szórendváltoztatással sem, pl. az e-nyelves megoldással az a baj, hogy simán azt fogja gondolni az olvasó, hogy az a vessző tévedés, ha pedig szóban hallja (pl. valaki felolvassa), akkor nem is hallatszik a vessző.

de még átfogalmazással sem, pl. megteheted, hogy ne felsorolás legyen, hanem két tagmondat:

Láttam Bélát az orvosnál, és láttam Petit is.

de még így is félreérthető, ha nincs odaírva Petihez, hogy hol láttad, mert az olvasó/hallgató könnyen arra gondol, hogy az orvosnál.

de nyugi, nem is kell minden kétértelműséget megúszni, akkor egy csomó poén, és vicces félreértés (vagy direkt kétértelműnek szánt sejtelmes mondat) elveszne. :-)

ha egyértelműen akarsz fogalmazni, akkor fogalmazz úgy, pl.

Láttam Petit és Bélát, utóbbit az orvosnál.

Láttam Petit, és láttam Bélát is, őt az orvosnál.

stb.

2016. júl. 27. 10:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!