Felsorolásban vessző?
Egy másik kérdés kapcsán jutott eszembe ez a kérdés.
Felsorolásnál nem kell az "és" elé vessző, de szerintem vannak olyan esetek, amikor az egyértelműsítés miatt kell.
Eszter és Lajos.
De:
Éva lánya, Eszter, és Szilvi fia, Lajos.
Én tennék vesszőt, vagy esetleg pontosvesszővel írnám: Éva lánya, Eszter; és Szilvi fia, Lajos.
Eszter, és Szilvi fia, Lajos.
Itt még inkább kell, mert vessző nélkül úgy is olvashatnánk, hogy Lajos éppenséggel Eszter és Szilvi fia.
Más típusú mondat:
Kati kedves(,) és nem utolsósorban intelligens lány.
Ide nem tudom, talán tennék, de talán nem annyira fontos, mint az előző két példában.
Mit gondoltok?
"Felsorolásnál nem kell az "és" elé vessző"
Abban az nem esetben kell, ha a felsorolás utolsó szava előtt áll az és.
A bizonytalanságod abból fakad, hogy a szabály kapcsán ezt a kitételt nem ismerted.
Tehát senki sem állította, hogy az és elé sosem kell vessző.
#1: itt is a felsorolás utolsó tagja előtt van az "és"...
a kérdésre: általában nem kell, de van sok olyan, amikor mégis kell, valami más szabály miatt, ami erősebb ennél,
a te példád is egy ilyen: itt például közbevetésszerű értelmezőt választunk el vele a mondat többi résztől, vö. 249/b:
Köszönöm! És a másik mondatnál mi a helyzet?
Kati kedves(,) és nem utolsósorban intelligens lány.
szerintem itt nem kell.
annyit lehet még tenni írásban a tagoltság érdekében, hogy a nem utolsósorbant gondolatjelek közé téve szúrod be, de az sem kötelező, csak talán érthetőbb "a szemnek".
Köszi!
Eszembe jutott még valami.
Ha van egy ilyen mondat:
Láttam Bélát az orvosnál, és Petit. (Petit máshol láttam, nem az orvosnál.)
A két tárgy (Bélát és Petit) közé beékelődik egy határozó (orvosnál), tehát emiatt kellene a vessző, de vesszővel meg lehet hátravetésként is értelmezni (azaz: Láttam Bélát és Petit az orvosnál), így meg olyan, mintha mindkettejüket ott láttam volna. Gyakorlatilag akkor kétértelmű a mondat?
Más szórenddel lehetne egyértelműsíteni:
Láttam Petit, és Bélát az orvosnál.
Elég hülyén néz ki, de így legalább látszik, hogy az 'orvosnál' nem vonatkozik Petire. (E-nyelven írták, hogy alkalmazható ez a módszer, ha egyébként nem lenne egyértelmű a mondat vessző nélkül.)
Miért ilyen bonyolult a helyesírás? ;(
nem lehet minden kétértelműséget vesszőkkel megúszni, de még szórendváltoztatással sem, pl. az e-nyelves megoldással az a baj, hogy simán azt fogja gondolni az olvasó, hogy az a vessző tévedés, ha pedig szóban hallja (pl. valaki felolvassa), akkor nem is hallatszik a vessző.
de még átfogalmazással sem, pl. megteheted, hogy ne felsorolás legyen, hanem két tagmondat:
Láttam Bélát az orvosnál, és láttam Petit is.
de még így is félreérthető, ha nincs odaírva Petihez, hogy hol láttad, mert az olvasó/hallgató könnyen arra gondol, hogy az orvosnál.
de nyugi, nem is kell minden kétértelműséget megúszni, akkor egy csomó poén, és vicces félreértés (vagy direkt kétértelműnek szánt sejtelmes mondat) elveszne. :-)
ha egyértelműen akarsz fogalmazni, akkor fogalmazz úgy, pl.
Láttam Petit és Bélát, utóbbit az orvosnál.
Láttam Petit, és láttam Bélát is, őt az orvosnál.
stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!