A fizetésre melyik a legjobb jelző ezek közül: magas, sok vagy nagy?
Nemtom mit pontyizzák az elsőt, a "magas" egyértelműen a leginkább használatos.
Aki "nagy"ot mond, az köznyelvben kevésbé jártas.
(A bevett formulák mögött nem feltétlen van logika; ez terjedt el és kész.)
A "sok" helytelen, mert számot és nem fokot/szintet fejez ki, ahogy 3as már mondta.
A magas használatát a nagy helyett azért kerülik sokan, mert garmanizmusnak tartják, és esetleg újabban ráerősít némi angol hatás. Talán germanizmus is, nem tudom. De határozattan elterjedt, nem csak a fizetés szó mellett.
A magas feszültség, nyomás, hőmérséklet helyett magam is szívesebben használom a nagy feszültség, stb. kifejezéseket. De hogyan mondanánk azt máshogy, hogy valakinek magas láza van? A nagy láz nekem határozottan furcsa lenne.
Hasonló jelenség a jó minőség helyett a magas minőség, de ebben én érzek valami pluszt, hogy a magas minőség még a jónál is jobb. Talán.
"köznyelvben kevésbé jártas"
Óriási... Aki nagy fizetést mond, annak az a "köznyelve". A köznyelv – az anyanyelvi nyelvhasználók számára – nem egy speciális tudás, amelyben lehet jártasabbnak vagy kevésbé jártasnak lenni. Felméréseket, statisztikákat lehet mondani "a köznyelvről", ezekben szerepelhet, hogy pl. kevesebbszer használják a "nagy fizetés" formát, mint a "magas fizetést". Ettől azonban még az, aki nagy fizetést mond – akár a magas helyett, akár amellett, felváltva –, ugyanúgy teljes értékű magyart beszél, és a nyelvhasználata az ún. köznyelv részét képezi.
* "Ha valaki sokat keres"
Ezt úgy értettem, hogy sok pénzt. Ebben az esetben jó a sok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!