Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Euklideszi vagy eukleidészi...

Euklideszi vagy eukleidészi geometria?

Figyelt kérdés
Ha az illetőt Eukleidész-nek hívták, akkor miért híják euklideszi geometriának? Akkor kéne így hívni, ha Euklidesz-nek hívták volna.
2016. jún. 30. 22:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
22%

Most komolyan... neked tényleg nincs nagyobb problémád az életben? ...

Egyébként meg azért írják így, mert így mondják. Pont.

2016. jún. 30. 22:46
 2/11 A kérdező kommentje:
De vannak nagyobb problémáim. Na és? Attól még nem tehetem fel a kérdést? Ennyi erővel ezt az itt lévő kérdések 90%-ához leírhatnád. Ha nem akarsz válaszolni, akkor ne válaszolj. ha nekem kérdéseim vannak, akkor én fel is teszem őket, ne fogok csak azért itt rettegni, mert te nem engeded hogy föltegyem a kérdéseimet. Készülj fel, hogy még 50 ezer kérdést fel fogok tenni. Még akkor is, ha neked ez lesz a legnagyobb problémád az életedben.
2016. jún. 30. 22:53
 3/11 anonim ***** válasza:
31%

Félreértetted kérdező. Azon rettent meg, hogy ez neked probléma.

Tudod, mi az, hogy nyelvfejlődés? Tudod, ógörög nyelven hogy írják a tudóst? És azt, ma hogy írják a görögök? És ahhoz mit szólsz, nem latin betűs írást, hogy kell átírni? Tudod, hogy a "nagy" oroszul "болшой", magyar átírásban "balsoj", angol átírásban pedig "bolshoy"?

No ezért rettent meg.

2016. jún. 30. 23:58
 4/11 GLadislaus ***** válasza:

Igen, valahol ott keresendő az oka, amit a #3 írt.

Az Εὐκλείδης nevet a klasszikus görögben valahogy így ejtették: eukédész, a mai görögben valahogy így: efklidisz.

[link]

Itt meg is hallgatható: [link]

Hogy az εί kettőshangzó mikor lett é-ből i, azt nem tudom, de minden esetre latinul is i-vel írják át a nevet ( [link] ), és talán ez lehetett hatással arra, hogy euklideszinek írják.

[A болшой szerintem magyar átírásban bolsoj.]

2016. júl. 1. 04:58
 5/11 GLadislaus ***** válasza:
Kimaradt egy betű, az ógörög kiejtés nem eukédész, hanem euklédész.
2016. júl. 1. 05:00
 6/11 hollófernyiges ***** válasza:
Nem kell ide nyelvfejlődés. Ahogyan a 4. írta, latinul Euclidesnek írták át, a magyar nyelv a kora újkorban meg ezt a változatot vette át, mert latint akkor minden művelt ember tanult. Nézz meg egy 19. századi szöveget, tele van Periclesekkel meg Platókkal (btw plátói szerelem, vs Platón).
2016. júl. 1. 06:53
 7/11 BringaManó ***** válasza:

A bolsoj érdekes, én is a-ra gondoltam volna, viszont az angol meg úgy tűnik, hogy "bolshoi".

Na de a lényeg: tök jó, hogy ezeket mind elmondtátok, de ez mennyiben magyarázza, hogy kettéágazott az "Eukleidész" és az "euklideszi geometria" írásmódja (a magyar helyesírásban)? Mert az eredeti kérdés ez volt, ha jól értettem. (Gondolom, az vitte kicsit félre a válaszokat, hogy "az illetőt így hívTÁK"/"úgy hívták VOLNA", ezért kezdtétek a "kályhától", de ez – tippem szerint – csak azt akarta jelenteni, hogy 'ha a személynév ilyen, akkor a belőle képzett melléknév miért másmilyen?')

2016. júl. 1. 10:36
 8/11 A kérdező kommentje:
Pontosan. Hogy lett az Eukleidész névből euklidészi jelző? És miért nem eukleidészi lett?
2016. júl. 1. 13:05
 9/11 GLadislaus ***** válasza:

Biztosan nem tudom, de szerintem az ógörög nevek közvetlenül a görögből való átírása az utóbbi néhány évtizedben, talán egy évszázadban terjedt el, előtte a latinos formák voltak általános használatban. Ilyen latinos formából van a matematikai szóhasználat, ami nem követte a magyar helyesírás változását.

Van más ilyen is. Mindig Pitagorasz-tételt mondunk, írunk, holott a görög matematikus nevének "korrekt" átírása Püthagorasz. Igaz, ezt még a latinos formával (Pythagoras) sem lehet magyarázni.

2016. júl. 1. 18:33
 10/11 GLadislaus ***** válasza:
Illetve hát lehet, a magyar forma a latinos kiejtés magyaros leírása.
2016. júl. 1. 18:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!