Euklideszi vagy eukleidészi geometria?
Most komolyan... neked tényleg nincs nagyobb problémád az életben? ...
Egyébként meg azért írják így, mert így mondják. Pont.
Félreértetted kérdező. Azon rettent meg, hogy ez neked probléma.
Tudod, mi az, hogy nyelvfejlődés? Tudod, ógörög nyelven hogy írják a tudóst? És azt, ma hogy írják a görögök? És ahhoz mit szólsz, nem latin betűs írást, hogy kell átírni? Tudod, hogy a "nagy" oroszul "болшой", magyar átírásban "balsoj", angol átírásban pedig "bolshoy"?
No ezért rettent meg.
Igen, valahol ott keresendő az oka, amit a #3 írt.
Az Εὐκλείδης nevet a klasszikus görögben valahogy így ejtették: eukédész, a mai görögben valahogy így: efklidisz.
Itt meg is hallgatható: [link]
Hogy az εί kettőshangzó mikor lett é-ből i, azt nem tudom, de minden esetre latinul is i-vel írják át a nevet ( [link] ), és talán ez lehetett hatással arra, hogy euklideszinek írják.
[A болшой szerintem magyar átírásban bolsoj.]
A bolsoj érdekes, én is a-ra gondoltam volna, viszont az angol meg úgy tűnik, hogy "bolshoi".
Na de a lényeg: tök jó, hogy ezeket mind elmondtátok, de ez mennyiben magyarázza, hogy kettéágazott az "Eukleidész" és az "euklideszi geometria" írásmódja (a magyar helyesírásban)? Mert az eredeti kérdés ez volt, ha jól értettem. (Gondolom, az vitte kicsit félre a válaszokat, hogy "az illetőt így hívTÁK"/"úgy hívták VOLNA", ezért kezdtétek a "kályhától", de ez – tippem szerint – csak azt akarta jelenteni, hogy 'ha a személynév ilyen, akkor a belőle képzett melléknév miért másmilyen?')
Biztosan nem tudom, de szerintem az ógörög nevek közvetlenül a görögből való átírása az utóbbi néhány évtizedben, talán egy évszázadban terjedt el, előtte a latinos formák voltak általános használatban. Ilyen latinos formából van a matematikai szóhasználat, ami nem követte a magyar helyesírás változását.
Van más ilyen is. Mindig Pitagorasz-tételt mondunk, írunk, holott a görög matematikus nevének "korrekt" átírása Püthagorasz. Igaz, ezt még a latinos formával (Pythagoras) sem lehet magyarázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!