Szülés után meg van hízva vagy meghízott?
Van egy nő, aki a terhessége alatt 15 kg-ot hízott, és utána sikerült leadnia.
Melyik kifejezés a jobb?
Szülés után meg volt hízva.
Szülés után meghízott.
Számomra a 'meg volt hízva' átmeneti állapotot jelöl, és így írnám a fenti esetben, ha nem folytatódik tovább a mondat. De lehet, hogy rosszul gondolom.
Jelen időben is érzek egy kis különbséget: meg van hízva vagy meghízott; itt is az első
mintha átmeneti állapotra utalna.
Mit gondoltok?
A "Szülés után meg volt hízva." magyarul trehány és kissé magyartalan, mint az hogy "El volt menve". Korrektor valószínűleg visszadobná nyelvhelyességre hivatkozva.
Terhessége alatt meghízott.
Szülés utánra felszedett pár kilót.
Szülésig felszedett némi többletet magára.
Szülés utánra jó kis gömbölyű hölgyike volt.
...
Én nem érzem vészesen magyartalannak azt hogy meg volt hízva. De ha mindenképp máshogy akarnám mondani, akkor a
Szülés után volt rajta pár plusz kiló.
az ami jelentésében/stílusában a legközelebb van az eredeti mondathoz.
Jelen időben én nem érzek különbséget. Meghízott, aminek az a végeredménye hogy meg van hízva.
A 2-est írtam.
Drasztikusnak én se mondanám csak van ami ilyeneknél jól hangzik míg mások meg nem.
Tehát van egy nő és meghízott a terhesség alatt majd azt le is adta.
Két lehetőség:
Szülés után meg volt hízva.
Szülés után meghízott.
Itt a kiindulási szó a 'meghízott' amit "múltidőbe" tennénk. Ebbe a szóba ékelődik be a 'volt'. Ez szerintem van ahol jól jön ki, de nem erőltetném, jobb akár az egészet átfogalmazni mint beleerőltetni. Plusz betoldott szavakkal is megoldható sokszor és itt a történést is ismerjük.
> Szülés után még meg volt hízva. (Így kisimítja.)
A "Szülés után meghízott." még nincs múltidőben viszont jobban hangzik és a továbbiakból még kiderülhet, hogy már leadta.
mi köze ennek az egésznek a szüléshez, ha a terhesség alatt hízott meg?
nem értem.
De hát sikerülz leadnia. Szóval csak, terhesség alatt 15 kilót szedett föl magára.
A szülés utáni 6 hét még a terhesség-szüléshez tartozik, nem?
"mi köze ennek az egésznek a szüléshez, ha a terhesség alatt hízott meg?
nem értem."
Ezt a korrektúra vissza is dobná az értelmezése miatt. Könyv esetén biztos.
"A szülés utáni 6 hét még a terhesség-szüléshez tartozik, nem?"
:D Ezt meg a korrektor elküldené szaklektornak (szülész-nőgyógyásznak) mert pl számomra is kérdéses hogy létezik egy olyan kifejezés, hogy "terhesség-szüléshez" amibe beletartozna a szülés utáni 6 hét. Google semmit se adott ki rá. Ahogy én tudom van terhesség majd a végén a szülés ami legyen egyszerűsítve egy nap. Utána nincs se terhesség se szülés. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!