Országos Széchenyi Könyvtár + i hogyan írandó? Összes kisbetű? Vagy összes kivéve személynév?
Analóg esetek
Brunszvik Teréz Óvónõképzõ Fõiskola – Brunszvik Teréz óvónõképzõ fõiskolai
Magyar Nemzet Múzeum – magyar nemzeti múzeum(bel)i
Dél-Dunántúli Áramszolgáltató Vállalat – dél-dunántúli áramszolgáltató vállalati
Na most ebben van személynév is, tehát országos Széchenyi könyvtári
vagy
országos széchenyi könyvtári?
Igen, de szerintem az intézménynevekre is ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a személynevekre - mindkettő a tulajdonnevek szófajához tartozik. A helyesírási szabályzatban nem találtam ettől eltérő szabályt az intézménynevekre, csak a betűszavakra illetve a rövidítésekre ( mint pl.d OSZK-i) vonatkozót.
Így kizárásos alapon ezt a három tagú intézményevet úgy kell 8 lehet) tekinteni, mint egy háromtagú személynevet.
kabaré amit csináltok :-), nem tudom eldönteni, hogy poénkodtok-e (ha igen, akkor bocs, hogy belerondítok), de a megfejtés:
idézem:
"országos Széchényi könyvtári"
Milyen szövegkörnyezetben van gyakorlatilag? Lehet, hogy meg lehet kerülni, és még jobban is hangozhat.
Egyébként van másmilyen Széchényi Könyvtár, mint "országos", mert akkor anélkül is egyértelmű, eggyel kevesebb gond lenne?
Ha-ha, nem biztos ám, hogy kevesebb a gond – csak más jellegű... :-)
Az "Országos" elhagyásával ugyanis olyan formához jutunk, amelyre nincs helyesírási szabály (már legalábbis külön az ilyen intézménynevekre vonatkozóan), így az OH. 218. oldalára hagyatkozva Széchényi-könyvtár lesz/lenne belőle:
"A személynevet tartalmazó intézményneveket rendszeresen emlegetjük és írjuk rövidebb formában úgy, hogy a személynév első eleme és az intézménytípust jelölő szó kapcsolódik össze. Ilyenkor a különírást felváltja a kötőjelezés, a típusjelölő szót pedig kisbetűvel kezdjük: Károlyi István Kórház és Rendelőintézet - Károlyi-kórház. További példák: Eötvös-egyetem, Eötvös-kollégium, Györffy-kollégium."
(Nem pont ugyanez, hanem még nagyobb gond, de azért érdekes kiegészítés lehet: [link] )
Isteneem!!
Így kell írni:
országos Széchényi könyvtári
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!