Miért írják olykor egyesek az 'én' szót /magukra utalva/ nagy kezdőbetűvel?!
Az természetes amikor nagy kezdőbetűvel írjuk a 'te' vagy az 'ők' szót.
Már idegesít hogy nem tudom, és hogy miért van az 'én'-re vonatkozóan.
Ha másra írjuk (Te/Téged/Neked), az lehet egy gesztus, egy udvariassági forma, vagy egy nyalizási próbálkozás. Ezt mindenki döntse el az adott szituációban!
Egyesek megszokhatták ezt és azért írják az én-t nagy betűvel, vagy csak túlzott egoizmus, nagyképűség...
Kérdező, nem igazán tudom értelmezni a kérdést. A magyarban nem írjuk normál esetben egyiket sem nagybetűvel. A "te" vagy az "ők" szót sem írjuk nagy kezdőbetűvel. Max. az "Ön" szót.
"Már idegesít hogy nem tudom, és hogy miért van az 'én'-re vonatkozóan."
Akkor kérlek magyarázd már el nekem, hogy a "te" és az "ők" szóra vonatkozóan miért van így.
Nem természetes, ha a "te", "ti" vagy az "ő(K)" szavakat nagy kezdőbetűvel írod. A helyesírás szabályait tekintve ezek helytelenek, az érettségin ezek súlyos hibának is számítanak, még akkor is, ha kedveskedni akarsz valakinek.
Ezeknél a személyes névmásoknál csak akkor helyes a nagy kezdőbetű, ha a mondat ezekkel a szavakkal kezdődik.
A kérdésedet illetően az lehet a magyarázat, hogy ha többi személyes névmást "lehet", akkor azt is.
Szövegkörnyezete adja,de általában felsőbbrendűség, kivételezés vagy kiemelés.
Bezzeg Én elmosogatok.
egy csudát (pláne nem általában).
kiemelni nem így kell.
hanem pl. ÍGY.
(vagy félkövér/dőlt/aláhúzott)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!