Miért "vezesd le", és miért nem "vezetsd le", amikor a "vezet" a szótő?
Figyelt kérdés
2015. dec. 29. 21:58
1/4 BringaManó válasza:
Tömören fogalmazva azért, mert ez a szabály. :-)
( [link] )
Bővebben: a kiejtést, a beszélt nyelvet követte a helyesírás: a t hang kiesését* írásban is jelöljük.
Általában az emberek örülni szoktak, ha az ejtéshez idomul a helyesírás – remélem, téged sem bánt nagyon. :-)
* Ez a "kiesés" nem a mássalhangzó-törvényekből ismert mássalhangzó-kiesés, hiszen "A mássalhangzó-kiesés egy olyan mássalhangzótörvény, amely alatt azt értjük, hogy ha egy szóban 3 különféle mássalhangzó egymás mellé kerül, akkor leggyakrabban a középső mássalhangzót nem ejtjük ki a beszédünkben", itt azonban már akkor is "kiesik" a t, ha nem három msh. van egymás mellett, (pl. vezess (ill. lásd a fentebb linkelt szabálypontot).
2/4 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm.
2015. dec. 29. 22:20
3/4 anonim válasza:
Ugyanezt meg lehetne kérdezni minden t-re végződő igénél, amit felszólító módban írunk le (arasd, vesd, üsd, lásd, kösd és társaik).
4/4 BringaManó válasza:
(Most már nem, mert én előrelátóan olyan általánosabb választ adtam, amely azokra is vonatkozik. ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!