"Boldog Mikulást! " vagy "Boldog mikulást! "?
#1 Teljesen mindegy, honnan származik a név, a Mikulásnak mára már Mikulás lett a tulajdonneve. Ez olyasmi, minthogy valaki neve Szabó Tamás. Néhányan elkezdték becézni úgy, hogy Szata. Ráragadt ez a becenév és az ismerőseik 99%-a így szólítja. Ez esetben tehát a Szata egy név és nagybetűvel írandó. Ez a kérdés szempontjából teljesen mindegy.
#2 A wiki hol írja, hogy nagybetű? Nem olvastam el az egészet, csak ránéztem, tehát lehet, hogy nem vettem észre. Amiket én láttam, azok mind tulajdonnevek. Pl. a Mikulás hozza az ajándékot, Mikulás napján ez és az van. Egyértelmű, hogy nagybetű, mert a személyről beszélünk, akit így hívnak. Amikor viszont nem Mikulás személyéről beszélünk, hanem az ünnepről, akkor nem tudom, mi van. Olyat nem találtam.
Nagybetűs, ez nem nőtte (még(?)) ki magát annyira, mint a Szilveszter/szilveszter.
A Mikulás nemcsak a konkrét személynevet jelentheti, hanem az adott napot is, vö. "Ha Katalin kopog, a karácsony locsog", "Ha fénylik Vince, megtelik a pince".
"A helyesírás szerint kis kezdőbetűvel írandó."
Ajjaj, ezek szerint benne van így az AkH.12-ben? Akkor kimaradtam valamiből... (Lehet, hogy mégis meg kell vennem?... :-)
"#2 A wiki hol írja, hogy nagybetű? Nem olvastam el az egészet, csak ránéztem, tehát lehet, hogy nem vettem észre. Amiket én láttam, azok mind tulajdonnevek. Pl. a Mikulás hozza az ajándékot, Mikulás napján ez és az van. Egyértelmű, hogy nagybetű, mert a személyről beszélünk, akit így hívnak. Amikor viszont nem Mikulás személyéről beszélünk, hanem az ünnepről, akkor nem tudom, mi van. Olyat nem találtam."
Nézd meg, az egész cikkben nagybetűvel írják, hogy Mikulás. Olyan ünnep pedig nincs, hogy "Mikulás", ez Szent Miklós nevéből alakult ki. Hivatalosan ez Miklós nap és nem más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!