Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "Boldog Mikulást! " vagy...

"Boldog Mikulást! " vagy "Boldog mikulást! "?

Figyelt kérdés
Kis vagy nagy betű? Eredetileg tulajdonnév, ezért nagy, de mivel így egy ünnepre értjük kicsi lesz vagy marad nagy?
2015. dec. 6. 17:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
50%
Eredetileg sem a mikulás szó volt a tulajdonnév (Szent Miklós), csak egyszerűen egy tulajdonnévből származik a szó.
2015. dec. 6. 17:53
 2/12 anonim ***** válasza:
50%

Nagybetű.

[link]

2015. dec. 6. 18:25
 3/12 A kérdező kommentje:

#1 Teljesen mindegy, honnan származik a név, a Mikulásnak mára már Mikulás lett a tulajdonneve. Ez olyasmi, minthogy valaki neve Szabó Tamás. Néhányan elkezdték becézni úgy, hogy Szata. Ráragadt ez a becenév és az ismerőseik 99%-a így szólítja. Ez esetben tehát a Szata egy név és nagybetűvel írandó. Ez a kérdés szempontjából teljesen mindegy.

#2 A wiki hol írja, hogy nagybetű? Nem olvastam el az egészet, csak ránéztem, tehát lehet, hogy nem vettem észre. Amiket én láttam, azok mind tulajdonnevek. Pl. a Mikulás hozza az ajándékot, Mikulás napján ez és az van. Egyértelmű, hogy nagybetű, mert a személyről beszélünk, akit így hívnak. Amikor viszont nem Mikulás személyéről beszélünk, hanem az ünnepről, akkor nem tudom, mi van. Olyat nem találtam.

2015. dec. 6. 18:36
 4/12 anonim ***** válasza:
50%
A helyesírás szerint kis kezdőbetűvel írandó. De a szokás szerint (egyébként helyesírásilag hibásan) a köszöntéseknél - mintegy a tiszteletadás jeléül - minden szót nagy kezdőbetűvel szokás írni. Szóval ha nem nyelvtanversenyre kell, akkor nyugodtan írhatod naggyal is.
2015. dec. 6. 22:15
 5/12 BringaManó ***** válasza:

Nagybetűs, ez nem nőtte (még(?)) ki magát annyira, mint a Szilveszter/szilveszter.

A Mikulás nemcsak a konkrét személynevet jelentheti, hanem az adott napot is, vö. "Ha Katalin kopog, a karácsony locsog", "Ha fénylik Vince, megtelik a pince".

2015. dec. 6. 22:21
 6/12 BringaManó ***** válasza:

"A helyesírás szerint kis kezdőbetűvel írandó."

Ajjaj, ezek szerint benne van így az AkH.12-ben? Akkor kimaradtam valamiből... (Lehet, hogy mégis meg kell vennem?... :-)

2015. dec. 6. 22:26
 7/12 anonim ***** válasza:

"#2 A wiki hol írja, hogy nagybetű? Nem olvastam el az egészet, csak ránéztem, tehát lehet, hogy nem vettem észre. Amiket én láttam, azok mind tulajdonnevek. Pl. a Mikulás hozza az ajándékot, Mikulás napján ez és az van. Egyértelmű, hogy nagybetű, mert a személyről beszélünk, akit így hívnak. Amikor viszont nem Mikulás személyéről beszélünk, hanem az ünnepről, akkor nem tudom, mi van. Olyat nem találtam."

Nézd meg, az egész cikkben nagybetűvel írják, hogy Mikulás. Olyan ünnep pedig nincs, hogy "Mikulás", ez Szent Miklós nevéből alakult ki. Hivatalosan ez Miklós nap és nem más.

2015. dec. 7. 00:24
 8/12 BringaManó ***** válasza:
Na de vö. Szilveszter/szilveszter – ugyanerről volna szó itt is, szerintem érthető, hogy mire gondol a kérdező.
2015. dec. 7. 00:36
 9/12 anonim ***** válasza:
Határozottan úgy gondolom, hogy kis m-mel írandó. Ellenkező esetben Mikulásra mint személyre vonatkozik a jelző. „Boldog Mikulást szeretnék látni az ünnepi ajándékozás után.”
2015. dec. 7. 23:58
 10/12 BringaManó ***** válasza:
Sokan meg határozottan írják ly-nal a muszájt.
2015. dec. 8. 06:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!