Hogyan írjuk helyesen: plágiumnyilatkozat v. plágium nyilatkozat?
Attól függ, mit kell jelentenie.
Az első azt jelenti, hogy plágiummal kapcsolatos nyilatkozat, a második pedig olyan nyilatkozat, ami egy plágium.
Igen, ahogyan az 1. írja.
Csakhogy - szerintem - az első esetben helyesen kötőjellel kell írni, és nem egybe.
Tehát: plágium-nyilatkozat
hát úgy biztos nem.
(a szépirodalomban lehet helye ilyen szabálytalan kötőjelezéseknek, vö. AkH.263.: "A szokatlan, alkalmi szóösszetételek kötőjeles írása főként a költői nyelvre jellemző, például: bogáncs-szívem, gyémánt-hitemet, köd-gubában, kő-iszonyatját, rokon-őrtüzek, rőzse-dalok.")
Azt írtam, hogy 'szerintem'.
Helyesbítek: a plágium-nyilatkozatot, amennyiben az első jelentése szerinti értelemben használjuk, nem egybe, hanem kötőjellel kell írni.
Ahogyan a vámáru-nyilakozatot is.
Egy fogalmat jelent, ám hétszótagú (hosszú) szó.
a hatnál több szótag nem elég, a kötőjelhez többszörös összetételnek kell lennie, vö.
(a vámáru-nyilatkozat három szóból van összetéve, a plágiumnyilatkozat csak kettőből)
@"szerintem": a helyesírás túlnyomórészt nem "vélemény" kérdése, az szótagszámlálásnak is szabályai vannak.
Bringa Manó!
Hoztad a "formádat"!
A pontosságoddal valamint a szőrözéseddel.
A 'szerintem' -mel szőröztél.
Én-e? Azt nem én hoztam be, hanem a #2-#4-ben írta valaki, – ha jól sejtem, akkor te –, így mivel a saját szerintemeden elkezdtél lovagolni, "kénytelen" voltam jelezni, hogy ebben a kérdésben annak egyszerűen nincs helye, ez nem olyan téma. :-)
nem szőrözés, inkább borotválás akart lenni, ha már :-)
(Persze így is csak csúfos 76%-ig tudtam fel(/le)tornázni azt a gyalázatos választ, amelyben rendet teszek. Valóban hoztam a formámat – ahogy a tisztelt publikum is. :-)
Még szerencse, hogy nem izgat. Remélem, hogy BW-t sem viseli meg, mert inkább őt szokta. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!