Miért hívjuk így őket?
Figyelt kérdés
Miért van az, hogy néhány régen élt híres külföldi ember nevét honosítjuk? Például Kolombusz Kristóf, Verne Gyula.2010. márc. 16. 19:57
1/4 anonim válasza:
Régen ez divat volt. Akkor még őriztük a nyelvünk tisztaságát, és még a neveket is lefordítottuk. Ami így került be a köztudatba, azt így hagyták. De manapság már nem nyúlnak méltó módon a nyelvünkhöz. Özönlenek a külföldi jövevényszavak és nevek.
2/4 anonim válasza:
A nyelvújítás időszakában történtek ezek a magyarosítások, és a hagyományban már benne vannak. Viszont az még mindig kérdéses, hogy vajon miért magyarosítjuk pl az angol uralkodóház családtagjainak nevét.
3/4 anonim válasza:
Nekem tetszenek a magyarosított nevek. Az említésükkel kifejezzük azt is, hogy mi, magyarok említjük. Ez nemcsak nemzeti öntudatot jelent, hanem egy kis elfogultságot vagy közvetlenséget is. Dermedten hallottam, hogy a franciák magát Jupitert is "Zsüpiter"-nek ejtik, Jókait pedig - állítólag - "Morisz Zsoké" néven mutatták be. Miért ne? Én örülök, ha valaki lefordítja a nevemet a maga nyelvére.
4/4 anonim válasza:
Szerintem attól nem sekélyesedik el a nyelvünk, hogy megadjuk a tiszteletet mindenkinek és a nevén szólítjuk. Merhogy szegény Verne "Gyula" is kissé meg lett volna lepődve.Szerintem az a helyes, ha lehetőleg a helyes kiejtésmóddal honosodik meg egy idegen ember idegen neve. Attól még szerethetjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!