Miért írjunk a pénzösszegek után egy vesszőt és egy kötőjelet?
Nagyon sok helyen látni, hogy például 600,- vagyis hogy az összeg után van egy vessző és egy vonal, kézírásban inkább ezt használja mindenki.
Ez mit jelent?
Hatszáz forint, vessző, nulla fillér. Valószínűleg olyan fiatal vagy, hogy fillért élőben még nem láttál, mert az infláció megoldotta, de képzeld el, hogy voltak idők, mikor kettős pénzrendszer volt, azaz volt egy nagy értékű pénz, amelyből kevés kellett,. egy aranyforintért Mátyás korában egy hízott disznót, három forintért egy jó lovat, öt forintért egy szekeret adtak, és volt egy alacsonyabb értékű váltópénz (garas, dénár, krajcár, mikor mi), amivel az olcsóbb holmikat fizették. (Na most a középkori pénzrendszer ennél enyhén szólva bonyolultabb volt, de a részletekbe most ne menjünk bele).
Mikor a nemzeti bankok a XIX. század vége felé államonként megalkották az egységes pénzrendszert, ezt másolták le, pl. az USA_ban sem sok mindenki hordott a zsebében 1850 körül egy egész dollárt, harminc centért egy hétre be lehetett vásárolni.
Mivel a nemesfémpénz kibocsátása ekkortájt megszűnt, a pénz közgazdsági jellé devalválódott, így értéke szabadon dobálható az adott igények szerint, létrejött az infláció, amely a nemesfém pénzként alkalmazásának korában nem vagy alig-alig (szűk területen és szűk idősávban, speciális körülmények között) volt, így a váltópénzek elértéktelendetek, és a gyakorlatban alig használatosak. De pl. az eurocentek az eurozónában ma is használatban vannak!
Igen, ez azt jelenti, hogy 600,0000… forint. (De én inkább a mértékegységet szeretem odaírni, mint a tizedes vesszőt, ha az tök felesleges: 600 Ft vagy ha nagyon nemzetközi akarok lenni, akkor 600 HUF.)
Persze benzinkúton előfordulhat 11 365,70 forintos végösszeg, meg talán még telefonszolgáltatók szokták fillérre pontosan megadni a percdíjat.
Azt nem tudom biztosan, hogy mindig-e, de a ténylegesen fizetendő végösszeg egész forint szokott lenni (ugye banki átutalásnál elvileg a gépi pontosságig akárhány tizedesjegyet írhatnak a számla után), viszont készpénz fizetésnél ma már kötelező 5 forintokra kerekíteni (ugyanis már az 1 és 2 forintost is kivonták a forgalomból).
Ééééértem :D
amúgy volt egy ilyen tippem, de nem voltam benne biztos.
Köszi a válaszokat
Nincs köze a fillérekhez/törtekhez, úgy van, ahogy az előző írja: azért szokás odaírni, hogy látni lehessen, hol ér véget a szám, és hogy ne lehessen utólag még más számokat utánaírni.
Számítógépen, gépírásban stb. teljesen felesleges használni, ennek ellenére sokan használják, mert tévesen azt hiszik, valami helyesírási szabály írja elő a használatát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!