Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan írjuk helyesen?

Hogyan írjuk helyesen?

Figyelt kérdés

'Digitális adat visszaállító' (csapat/csoport)

Egybe kell valahol írni, vagy így helyes?

2015. júl. 25. 12:47
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Hát persze, hogy nem tudom leírni, hogy helyesírás...^^" az szeretne lenni a kulcsszó...><
2015. júl. 25. 12:49
 2/11 anonim ***** válasza:

Erős tipp, de nem 100%, hogy jó:

digitálisadat-visszaállító csoport/csapat

A kötőjelezés és az "összerántás" szabályainak részletezésétől most megkíméllek, majd esetleg jön BM, és pótolja. :)

2015. júl. 25. 13:59
 3/11 anonim ***** válasza:

Én azért elemezném egy kicsit a magam módján:

adatvisszaállító összetartozik

digitális adat külön

visszaállító csapat/csoport külön

de mivel hogy nem a csapat. csoport a digitális, hanem az adat, így a digitális-t nem lehet különválasztani az adatvisszaállító szótól, mert akkor a csapatra vonakozna:

így a helyes formula:

digitálisadat-visszaállító csoport/csapat

nem írom azt, hogy szerintem, mert BM szerint a helyesírásban nincs szerintem, vagy helyes, vagy nem helyes :)

Berta válasza természetesen jó.

2015. júl. 25. 14:48
 4/11 anonim ***** válasza:

Aztaaa, kalap le... :)

Én nem tudom, ki vagy, de jó nagyon. :D

(Juhász Gyula után szabadon. :D)

Amúgy ugyanezen logika mentén haladva jutottam én is azonos következtetésre, teljesen pontosan ugyanígy. :)

2015. júl. 25. 16:06
 5/11 anonim ***** válasza:
Különírva a legjobb. Minden egybeírás feltételezi valaminek a "reguláris" létét, ami nincs. Pl. "digitális adatvisszaállító csoport" kb. azt sugallná, hogy a csoport digitális. Kb. ugyanannyira '70-es évek csehszlovák sci-fi hangzású, mint a "digitálisadat" egybeírva.
2015. júl. 25. 20:14
 6/11 BringaManó ***** válasza:
47%

Nehezen mernék egy 82%-ost korrigálni a magam kis hetvenvalemennyiével (pláne, ha esetleg egy protonpumpáról van szó(?), vagy hasonló szakmai nagyságról(?) :-) – de az adat-visszaállító sajnos kötőjeles, mert ugyehogyugye.

(A többiek kedvéért kifejtem: a kéttagú igekötő összetételi tagnak számít,

ld. [link]

sőt:

[link]

;-)

(Azt már végképp alig merem bevallani, hogy a levezetés sem tetszik: jobban örülnék, ha ésszerűbben próbálnánk meg "morfológiailag elemezni" – ha már legalább nekünk, embereknek van erre gyárilag egy viszonylag jó szoftver az agyunkban... :-) Tehát ne egyből egy olyan kanyarral kezdjük, amelyik ebben tkp. nincs is benne (adat-visszaállító), hanem a megfelelő végét ragadjuk meg a dolognak. A "digitális adat visszaállító csapat"-ot így építeném fel:

digitális adat

digitális adat + visszaállítás -> digitálisadat-visszaállítás (139/b)

digitálisadat-visszaállítás(t végző) csapat -> digitálisadat-visszaállító csapat

Válasszon mindenki, simán lehet, hogy ez csak nekem logikusabb így)

2015. júl. 25. 23:50
 7/11 anonim ***** válasza:

A lényeg a lényeg, azaz a végeredmény. :)

(A százalékok meg nem feltétlenül relevánsak, mint tudjuk, túl sok olyan befolyásoló tényező van, aminek nem kellene lennie, úgyhogy rá se ránts. :D

Különben is, a 76% is még igencsak jónak számít szerintem.)

A jelenlegi hangulatom szerint pedig a következő zenéket prezentálom:

[link]

https://www.youtube.com/watch?v=9Ve4gFWkdpU

:)

2015. júl. 26. 09:33
 8/11 BringaManó ***** válasza:

Én pedig gyorsan elnézést kérek, mert félreérthetően fogalmaztam tegnap:

"hasonló szakmai nagyságról(?)"

Ez nem azt akarta megkérdőjelezni, hogy Protonpumpa szakmai nagyság lenne (természetesen hozzám, műkedvelő amatőrhöz képest minden szakember az)...

És kérem, hogy a "szakmai nagyság" kifejezésbe se tessék semmilyen "élt" belehallani.

A kérdőjel egyszerűen csak arra akart volna utalni, hogy "nem tudom, hogy ki is volt a 82%-os, könnyen lehet, hogy szakember, legalábbis ha az, akire gondolok".

További szép vasárnapot!

2015. júl. 26. 11:40
 9/11 BringaManó ***** válasza:

valamint még 1-2 további hibám (a stílusomon és az elgépeléseimen kívül :-):

a "kéttagú igekötő" kétSZÓtagú akart lenni;

a "morfológiai elemző" feladatai közé pedig talán nem annyira tartozik az összetételi tagok darabolása-rendezgetése, inkább a toldalékok és hasonlók boncolgatása volna az – de ezt majd egy nyelvész pontosabban a helyére teszi, remélem....

2015. júl. 26. 12:34
 10/11 anonim ***** válasza:

Nyugika, szerintem teljesen jól érthető volt az egész, kérdőjelestül, mindenestül. :)

Nekem egyedül a "hetvenvalemennyiével" fáj(t), de az nagyon. :PPP

2015. júl. 26. 13:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!