Hogyan írjuk helyesen?
'Digitális adat visszaállító' (csapat/csoport)
Egybe kell valahol írni, vagy így helyes?
Erős tipp, de nem 100%, hogy jó:
digitálisadat-visszaállító csoport/csapat
A kötőjelezés és az "összerántás" szabályainak részletezésétől most megkíméllek, majd esetleg jön BM, és pótolja. :)
Én azért elemezném egy kicsit a magam módján:
adatvisszaállító összetartozik
digitális adat külön
visszaállító csapat/csoport külön
de mivel hogy nem a csapat. csoport a digitális, hanem az adat, így a digitális-t nem lehet különválasztani az adatvisszaállító szótól, mert akkor a csapatra vonakozna:
így a helyes formula:
digitálisadat-visszaállító csoport/csapat
nem írom azt, hogy szerintem, mert BM szerint a helyesírásban nincs szerintem, vagy helyes, vagy nem helyes :)
Berta válasza természetesen jó.
Aztaaa, kalap le... :)
Én nem tudom, ki vagy, de jó nagyon. :D
(Juhász Gyula után szabadon. :D)
Amúgy ugyanezen logika mentén haladva jutottam én is azonos következtetésre, teljesen pontosan ugyanígy. :)
Nehezen mernék egy 82%-ost korrigálni a magam kis hetvenvalemennyiével (pláne, ha esetleg egy protonpumpáról van szó(?), vagy hasonló szakmai nagyságról(?) :-) – de az adat-visszaállító sajnos kötőjeles, mert ugyehogyugye.
(A többiek kedvéért kifejtem: a kéttagú igekötő összetételi tagnak számít,
ld. [link]
sőt:
;-)
(Azt már végképp alig merem bevallani, hogy a levezetés sem tetszik: jobban örülnék, ha ésszerűbben próbálnánk meg "morfológiailag elemezni" – ha már legalább nekünk, embereknek van erre gyárilag egy viszonylag jó szoftver az agyunkban... :-) Tehát ne egyből egy olyan kanyarral kezdjük, amelyik ebben tkp. nincs is benne (adat-visszaállító), hanem a megfelelő végét ragadjuk meg a dolognak. A "digitális adat visszaállító csapat"-ot így építeném fel:
digitális adat
digitális adat + visszaállítás -> digitálisadat-visszaállítás (139/b)
digitálisadat-visszaállítás(t végző) csapat -> digitálisadat-visszaállító csapat
Válasszon mindenki, simán lehet, hogy ez csak nekem logikusabb így)
A lényeg a lényeg, azaz a végeredmény. :)
(A százalékok meg nem feltétlenül relevánsak, mint tudjuk, túl sok olyan befolyásoló tényező van, aminek nem kellene lennie, úgyhogy rá se ránts. :D
Különben is, a 76% is még igencsak jónak számít szerintem.)
A jelenlegi hangulatom szerint pedig a következő zenéket prezentálom:
https://www.youtube.com/watch?v=9Ve4gFWkdpU
:)
Én pedig gyorsan elnézést kérek, mert félreérthetően fogalmaztam tegnap:
"hasonló szakmai nagyságról(?)"
Ez nem azt akarta megkérdőjelezni, hogy Protonpumpa szakmai nagyság lenne (természetesen hozzám, műkedvelő amatőrhöz képest minden szakember az)...
És kérem, hogy a "szakmai nagyság" kifejezésbe se tessék semmilyen "élt" belehallani.
A kérdőjel egyszerűen csak arra akart volna utalni, hogy "nem tudom, hogy ki is volt a 82%-os, könnyen lehet, hogy szakember, legalábbis ha az, akire gondolok".
További szép vasárnapot!
valamint még 1-2 további hibám (a stílusomon és az elgépeléseimen kívül :-):
a "kéttagú igekötő" kétSZÓtagú akart lenni;
a "morfológiai elemző" feladatai közé pedig talán nem annyira tartozik az összetételi tagok darabolása-rendezgetése, inkább a toldalékok és hasonlók boncolgatása volna az – de ezt majd egy nyelvész pontosabban a helyére teszi, remélem....
Nyugika, szerintem teljesen jól érthető volt az egész, kérdőjelestül, mindenestül. :)
Nekem egyedül a "hetvenvalemennyiével" fáj(t), de az nagyon. :PPP
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!