Valaki el tudná magyarázni a régi magyar múlt idők közti különbségeket és kapcsolatokat?
A Google- ban utánanéztem a témának, és a Wikipédián is elolvastam, amit írnak róluk, de nem egészen látom a különbséget az elbeszélő múlt és a másik kettő között (pl. várok vala és vártam volt).
Ha valaki ért a témához, le tudná nekem írni a múlt idők használatát és az igeidők egyeztetését?
Előre is köszönöm.
google > múlt idők a régi magyar nyelvben
Mivel a téma nem egyszeű, itt találsz némi segítséget.
A "várok vala" az folyamatos múlt vagy elbeszélő múlt, a "vártam volt" pedig régmúlt.
Tehát ha pl. valaki mesélt valamit, amit a múltban tett, és ez a cselekmény folyamatos volt, akkor úgy fejezte ki, hogy:
"Tegnap várok vala a pályaudvaron, odajön vala hozzám a bakter és beszélni kezdett hozzám..."
A "vártam volt" az pontszerű cselekvés, és a folyamatos múlt előtt történtekre utal. Tehát ha valaki mesél valamit, ami a múltban történt, és valami olyanra utal, ami megelőzte ezt az eseményt, akkor azt ezzel a régmúlttal fejezte ki pl.:
"Lekéstem volt a vonatot, mielőtt vártam vala a következő járatra, és amint ott várok, odajön vala hozzám a bakter..."
Lehet, hogy nem jól használtam a múltakat, és valaki beleköt, de a logikája valami ilyesmi volt. Egyébként hasonlít az angol múlt időkre, ugyanazon logika szerint kell őket használni. Az angolban is van befejezett múlt és folyamatos múlt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!