Mi az enni, inni, hinni -va, -ve, -ván, -vén alakja?
a mérget megéve, ...
íva: nincs = miután megitta, elfogyasztván a jó bort...
abban a hitben, hogy....
"Mivel főnevi igenevek, ezért nem hiszem, hogy el lehetne őket látni ezekkel a ragokkal." Ha így lenne, akkor egyik igének sem lenne határozói igeneves képzett alakja. Hiszen a főnévi igenevet, mint a határozóit is, igéből képezzük. A kérdező kérdezhette volna azt is, hogy mi az iszik, eszik, hisz határozói igeneves alakja.
A kérdésre válaszolva: az eszik igének megvan a képzett alakja: éve, de általában igekötővel együtt használják. Az iszik és a hisz igének viszont nem találtam sem a Nyelvművelő kéziszótárban, sem a Helyesírási szótárban. Ettől függetlenül a nyelvhasználók megalkothatták a "hiányos" alakokat, különböző formában. Szóbeliségben tehát létezhet íva alak, de nem találtam erre példát egyik nyelvészeti könyvemben sem. A hisz igének meg lehetne a híve, de az egybeesik azzal, hogy valaki valakinek a híve.
Az OH-ban benne vannak ezek az alakok, úgyhogy van szerencsém megmondhatni a tutit:
eszik - éve, evén
iszik - íva, íván
hisz - híve, hivén
(bár én is tehetnék úgy, mintha nem érteném a kérdést, és akkor nem kellett volna kinyitnom a könyvet, és megkeresnemm benne... – de abban mi lenne a segítség?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!