Mézt vagy mézet?
L Attilának
A kérdésed nagyon jó.A motort alak az elterjedtebb és a helyes(ebb),de vannak olyan helyek,ahol különbséget tesznek két dolog között :
1,motor (motorkerékpár értelemben) : motort a tárgyesete
2,motor (mint alkatrész) : motrot
Ugyanilyen probléma pl.az ecet vagy a gyümölcslé esete is.Nálunk inkább ectet és levet mondanak,máshol meg ecetet és lét.Általában véve az ecetet és a lét a helyes(ebb).
De ilyen még a méh esete is.Nálunk a méhe az alapszó és azt ragozzuk : méhét,méhék.Az irodalmi alak viszont a méh,méht,méhek.Ez is bizonyítja,hogy a nyelvünk élő és sokszínű.
Man87:
A magyar helyesírás szabályai kimondja, hogy a "motrot" alak nem helyes, a "motor" szó nem hangkivető, mint a csokor és a bokor (csokrot, bokrot, csokrok, bokrok stb.). Úgy kell toldalékolni, hogy motort, a "motrot" alakot nem lehet elfogadni. Még tájszólásban sem mondják "motrot"-nak sehol, mert arról tudnék/tudnának.
A lének úgy tudom mindkét alakja helyes (vagyis elfogadható; "lét" és "levet).
Az ecet szónak nincs olyan alakja, hogy "ectet", csakis "ecetet" létezik. Olyan pedig nincsen, hogy helyesebb, olyan van, hogy elfogadható.
"...Nálunk a méhe az alapszó..."
Kötekedek, szótő, de a "méhe" már el van látva egy birtokjellel, a szótöve "méh", emiatt a következőképpen kell toldalékolni: méhet, méhek, méhvel (nem kivétel, mint az Allah, amikor is "Allahhal" lesz az alak -val, -vel esetén).
Irodalmi alak? OK. :D A sokszínűsége nem ebben ütközik ki, hanem a tájszólásokban.
Továbbra is a "mézet" a helyes.
Megint én :)
1,nálunk motrot alakot is hallani,ha elfogadható,ha nem
2,Megcsípott a méhe.Nálunk így mondják,ha elfogadható,ha nem.Vagy megcsípett,jujj nem is tudom.
3,Kötekedem,- ik-es ige,tudod,szabályzat. :)
Man87. Köszönöm a kimeritő és részletezett hozzászólásokat.
Azért hoztam fel a Motort -Motrot szót mert bizony ezek szerint roszul használom. Néha egy mondatnál bevsúszik és zavaró, hogy szóváteszik,de nem tehetek róla. Könnyebb kimondani "Megjavítom a Motromat mint Megjavítom a motoromat" vagy "Lemossa a motrát mint Lemossa a motorját." Ez van!! Azt hiszem ezzel már együtt kell élnem. :) Eszembe jutott egy másik szó is ami vita tárgya lehet még. Szeg vagy szög? Zsemle vagy zsömle ? Érdekes a magyar nyelvtan ugye ? Szép napot mindenkinek! :)
<A magyar helyesírás szabályai kimondja, hogy a "motrot" alak nem helyes>
Helyesírási szabály ugyan soha nem mond ki semmi ilyesmit. (Azaz - evidensen - nem nyelvhelyességi, hanem helyesírási szabályokat fogalmaz meg.)
<Még tájszólásban sem mondják "motrot"-nak sehol, mert arról tudnék/tudnának.>
Ők (kik is? :D) tudnak... Tudjál te is:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__649215..
Plusz egy másik kérdésből tudom, hogy az utóbbi linken felsorolt helyeken kívül Nógrád megyében is használják a "motrot" alakot.
Igazán nincs mit. :)
Ha már visszajöttem:
1. Semmi gond nincs a "méhe" szóval sem, régies, ill. tájszó az is. Több mesében is van "Méhe néne", továbbá Babits egyik versében is.
2. Szeg - szög, fel - föl, tejfel - tejföl, zsemle - zsömle stb.: Mindkét alak elfogadott.
Ld. a 25. pontot:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!