Hogyan írjuk? Bingó vagy bingo?
Figyelt kérdés
Egyik helyen így van írva, másik helyen úgy, szótárban meg nem találtam meg (de lehet, hogy csak én vagyok ilyen béna).2015. márc. 2. 15:07
1/4 BringaManó válasza:
Magyarul bingó. (OH. 520. o.)
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2015. márc. 2. 15:18
3/4 anonim válasza:
A magyarban nincs rövid o-ra végződő szó, csak a no és a nono.
4/4 BringaManó válasza:
De, de: van egy rakás tulajdonnév, amely eredeti formáját őrzi természetesen (pl. San Diego, Keno), ezek is részei a nyelvünknek – esetleg olyanok is vannak, amelyeket átírunk ugyan más írásrendszerekből, de az átírási szabályok miatt rövid marad a vége írásban (pl. Borogyino) –, meg vannak olyan idegen nyelvből átvett szavak ("idegen szavak"), amelyeket használunk ugyan a köznyelvben (vagy egy-egy szaknyelvben), de még nem honosodott meg annyira, hogy magyarosan, hosszú ó-val merjük írni (pl. amaretto, pogo), esetleg még ingadozik (ego ~ egó, emo ~ emó), vagy olyan idegen szavak is vannak, amely más okból maradt rövid már rég óta (pl. anno, status quo, casco, allegro), sőt vannak közszói szóösszevonásaink is, amelyek o-ra végződnek, pl. eho, teho, szocho. És nem biztos, hogy minden típus eszembe jutott. Szóval azért a kérdés jogos volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!