Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Húsz évesen túlvagyok már...

Húsz évesen túlvagyok már valamin / húszévesen túlvagyok már valamin? ASAP!

Figyelt kérdés
2015. márc. 1. 23:22
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek, végül kerestem egy kiskaput, és a húszat huszonegyre változtattam. :D
2015. márc. 3. 13:14
 12/22 BringaManó ***** válasza:
Igen, minden tágra nyitott nagy kapu mellett lehet találni egy kiskaput is, ha a nagy valakinek nem szimpi. :-)
2015. márc. 3. 15:17
 13/22 Vree ***** válasza:
ez a #10es válasz nagyon késő este íródhatott, mert egy szót nem értettem belőle :)
2015. márc. 3. 22:15
 14/22 BringaManó ***** válasza:

vagy nagyon késő este olvasódhatott. :-)

egyébként azért nem érthetted, mert tényleg röviden írtam: csak a gondolataimat írtam, de sem azt nem írtam oda, hogy melyik gondolat melyik mondatodra volt válasz, sem azt nem magyaráztam meg, hogy miért pont azt válaszoltam – tehát az én hibám, sorry. :-(

most nem próbálom meg kiköszörülni, mert most sincs korán. maaajd egyszer egy alkalmas délelőtti időpontban. :-)

2015. márc. 3. 22:41
 15/22 anonim ***** válasza:

@ Vree:

Úgy 90%-ban egyetértek. :)

A részletekbe nem mennék bele. Viszont egy témát kiemelek: a "tüskés hajú"-t szerintem sokan simán egybeírnák; lehet, hogy adott esetben én is, mivel én a "magassarkú"-t is egybeírom (pedig már vagy másfél-két éve kitárgyaltuk a témát, és BM által kiderült, hogy nem kéne... :D); ráadásul valami meséből dereng egy Tüskéshátú (bece)nevű süni, szóval ennek analógiájára tőlem simán kitelne, azt hiszem. :D

(Még egy jó tanács: Ha éjszaka/hajnalban/bármikor BM-et olvasol, és elsőre nem érted, olvasd el még kétszer-háromszor, én is úgy szoktam. Mindig. :D)

@ BicajManócska, drága...:

"OK, az neked nincs, de megnéztem, hogy az AkH.-ban is benne van"

De nekem az se nem van. :P

"úgyhogy ne túráztasson kegyed :-)"

Nem volt szándékos, alibim van, kérem, lásd fentebb. :D

"másrészt a bonyolultabb válasz az volna (...)"

Én meg inkább a "túlél"-hez hasonlítanám. Azt sem lehet túlzásba vinni, túl sokáig csinálni stb. :P

"gyűjtést rendezek, hogy vehessünk BW-nek egy OH.-t. mennyivel tudnátok beszállni? 800 Ft-tal nyitom a támogatási "alapot". :-)"

Ööö, izé... Nagyon kedves tőled, igazán értékelem a nagylelkűségedet; de nem lehetne inkább az autóm javítására gyűjteni? Az fontosabb és sürgősebb. :P És persze sokkal több pénz kellene rá. :D

2015. márc. 4. 05:54
 16/22 BringaManó ***** válasza:

Jó, hasonlítsuk a túlélhez:

az azt jelenti (hasonlóan a többihez), hogy egy bizonyos pontot meghaladó hosszúságban él ('valakinek az élettartamát meghaladva', 'egy folyamat időtartamát meghaladva', 'egy esemény időpontja után is' él).

Ahogyan túllóg, túlér, túlfeszít, túlspiláz, túleszi magát. Tehát az a cselekvés/történés, amelyhez az igekötő kapcsolódik, tovább tart*, mint egy bizonyos (tér- vagy időbeli) pont.

Ezzel szemben a túl van valamin kifejezés NEM azt jelenti, hogy az ige (amely itt nem cselekvés/történés, hanem létezés, bár az is egyfajta "történés"**) tart, tart, tart, és egyszer csak meghalad egy pontot, hanem azt jelenti, hogy valami más cselekvés/történés tart, tart, tart, aminek az az eredménye, hogy a végén valahol "van" az alany. Ezt a "valahol"-t mutatja meg a határozó szó:

benne van, úton van, rajta van, stb.,

de ha túlmegy/túlnő/stb., akkor túl van rajta.

Hát nem biztos, hogy érthetőbb lett, mint múltkor.

Lerajzoljam?... :-)

________

* isteni szerencsém, hogy nem a tovább- igekötőt (pl. továbbfejlődik) és a tovább határozószót (pl. tovább növekszik) kell megmagyaráznom, mert az sokkal gubancosabb...

** azért hogy ma is mondjak valami érthetetlent: a létezés az igék gombája. :-)

2015. márc. 4. 08:35
 17/22 BringaManó ***** válasza:

na, akkor tényleg csak röviden a többihez:

[link]

Néha én is elolvasom egy-egy válaszomat – olyankor nekem is legalább kétszer kell. ;-)

(De a közmondás is figyelmeztet, ugye: kétszer olvas, aki gyorsan olvas... ;-)

Az autójavítás is sorra kerülhet majd, de nekem mások a preferenciáim: nekem fontosabb is és sürgősebb is, hogy legyen egy OH.-d. :-)

Utána pedig majd veszünk neked egy szabályzatot is – hátha addigra kijön az új...

És aztán veszünk neked egy normális kocsit is. (Biciklid van? Mert ha nincs, akkor azt a kocsi elé vesszük a sorban, hogy addig is tudjál közlekedni, amíg összegyűlik az a sokkal több pénz. :-)

2015. márc. 4. 08:51
 18/22 anonim ***** válasza:

"Hát nem biztos, hogy érthetőbb lett, mint múltkor.

Lerajzoljam?... :-)"

Ha van kedved és időd, nyugodtan. :D

Sőt, akár el is zongorázhatod, hátha úgy jobban megértem. :D

Mert ez nekem tényleg nem sokkal érthetőbb, mint múltkor. Amit meg értek belőle, azzal vitatkoznék, de eljutottam a saját képességeim végpontjához: nem tudom rendesen megfogalmazni, túl bonyolult és hosszú lenne, aztán megint olyasféle párbeszédek alakulnának ki, mint tavaly vagy tavalyelőtt télen... :D

Úgyhogy inkább hagyom, vegyük úgy, hogy lyukat dumáltál a hasamba, mittudomén. :)

"na, akkor tényleg csak röviden a többihez"

Végleg elvesztettem a fonalat, gőzöm nincs, hogy jött ez ide. (Bár most régi szokásommal ellentétben nem olvastam vissza az egészet.)

"De a közmondás is figyelmeztet, ugye: kétszer olvas, aki gyorsan olvas... ;-)"

Vagy háromszor. És még akkor sem biztos, hogy értjük. :D

Adakozásügyben: Úgy látom, nem lesz nekem sem OH-m, sem Akh-m. Bicaj meg nem kell, köszi. :P (Az ajutó már a szerelőnél van, jelentem tisztelettel; és különben is tudok közlekedni anélkül is, mert van vonat, busz, meg a gyaloglástól sem szoktam bepánikolni... :) Szóval ezt a vonalat lezárhatjuk. :)

2015. márc. 8. 22:06
 19/22 BringaManó ***** válasza:

Remek, akkor minden vonalat lezártunk.

Én sem olvasom vissza, úgyhogy én sem emlékszem már, hogy miről magyaráztam és mit. :-)

Az Ugrifüles a – rendhagyó módon egybeírt nevű – Tüskéshátú révén jött ide.

Jóéjt, viszlát egy másik topikban, biztos lesz még mit szétoffolnunk – a hozzánk hasonló trollok a GYK-n még sosem haltak éhen. :-)

2015. márc. 8. 22:31
 20/22 anonim ***** válasza:

Ahh, Tüskéshátút én emlegettem. :)

Régen linkeltem már abszolút a témába nem vágó zenéket, úgyhogy egy kis pótlás:

https://www.youtube.com/watch?v=ASxNesIXeOc

https://www.youtube.com/watch?v=DoXuCeG9w7o

Jó éjt. :)

2015. márc. 9. 00:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!