Pontok a kérdőjel előtt/után?
1. Mit tehet az ember, ha koszos az autója?
2. Mit tehet az ember, ha koszos az autója..?
3. Mit tehet az ember, ha koszos az autója?..
Ez után egy kép következik, egy "művészi" autóról.
Ti hogy írnátok ez esetben? Helyes valamelyik pontokkal írt verzió? Ha igen, mit sugall úgy?
Igazából én nem tudom, minek kéne oda pont, a tesóm akarja így írni.
Én az első változatot támogatnám (pontok nélkül).
Ha viszont ragaszkodik a pontokhoz a tesód, akkor a 3. verzió, azaz a kérdőjel utánra kerülnek a pontok; és 3 db, nem 2.
Én a 3. változatot semmiképpen nem választanám.
Én inkább a következőképpen írnám - ha már a pontok használatához vagyis egy hangulati jelzéshez ragaszkodnék. A kérdőjel utáni pontokat zárójelbe tenném, így egyértelműsítve és félreértést kizárva a szándékomat.
Mit tehet az ember, ha koszos az autója? (...)
Itt egy kérdés fogalmazódik meg.
Felolvasva különböző hangulati eltéréseket lehet adni neki. Lehet érdeklődően, lehet kíváncsian, de lehet lemondóan vagy gúnyolódva vagy öniróniával kérdezni.
A pontok erre utalnának.
Ám, ha a kérdőjel után két vagy három pont következik, azt akár téves elírásnak, véletlennek is vehetnénk.
Ha azonban azokat zárójelek közé tesszük, ezzel egyértelműen jelezzük, valami mást is akarunk a mondatunkkal kifejezni.
Én ezt így vélem.
Ahha, értem, köszönöm a magyarázatot.
Én a ?...-ot nem gondolnám tévesztésnek, a ?..-ot pedig egy tévesen írt ?...-nak gondolnám.
Úgy látszik, még egy ilyen apróságban is ennyire eltérő nézetek lehetségesek. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!