Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Jönni/menni igék használata -...

Jönni/menni igék használata - mikor melyiket kell?

Figyelt kérdés

Ha valaki szól nekem:

- Gyere ide!

- Megyek már (vagy Jövök már?)

Az iskolában vagyok, telefonon mondom anyukámnak:

- Ma később megyek haza/Ma később jövök haza

Szerintem inkább az első, de ha pontos dátumot momdok, mindkettő helyes, csak nem ugyanazt jelentik:

4-kor megyek haza: 4-kor indulok el haza az iskolából

4-kor jövök haza: 4-re érek haza

Én így érzem ezek jelentését, de nem biztos, hogy jók.

Útközben telefonálok haza:

- Most megyek hazafelé/Most jövök hazafelé

Szerintem az utóbbi, mert az otthon felé közeledem.

Ti hogy írnátok ezeket a mondatokat?

2014. dec. 17. 21:15
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Jesszusom, tényleg, most látom! Mi történt 2xSü nevű felhasználóval? Szerintem régóta fent van itt, szóval elég sok piros mancsot kellett kapnia egy ilyen változáshoz.

A kérdésre: Logikai alapon meg lehet közelíteni, de érdekes módon az angolban éppen hogy a jönni használatos, akkor is ha épp oda tartunk.

"I'm coming home."

Valószínűleg az a logikája, hogy annak a szemszögéből mondjuk, akivel beszélünk. Tehát ha a hallgató otthon van, akkor az ő szemszögéből jövök.

Én nem hinném, hogy erre szabály van, de tény, hogy magyarban valóban inkább a saját szemszögünkből fogalmazunk, úgy hangzik jobban, tehát "megyek".

2016. jan. 13. 18:04
 12/19 A kérdező kommentje:

Köszi a hozzászólást!

Ebben a szituációban hogy mondjuk helyesen:

Sokan eljöttek/elmentek erről a munkahelyről.

Szerintem ,,elmentek'', ha a munkahelyen mondom, és ,,eljöttek'', ha máshol mondom. Vagy mindkét esetben ,,elmentek''?

2016. jan. 14. 16:04
 13/19 anonim ***** válasza:

Az túlzás, hogy "helyesen", mert továbbra is úgy gondolom, hogy nincs rá szabály, de szerintem:

- Ha ott vagyunk: elmentek erről a,

- ha máshol vagyunk: elmentek/eljöttek arról a...

2016. jan. 14. 16:26
 14/19 A kérdező kommentje:
2016. jan. 14. 21:58
 15/19 A kérdező kommentje:

Ha pl. az orvosnál vagyok, anyukám a munkahelyéről hív fel: ,,Ha túl sokat kell várni, inkább menj haza!" Ez jó?

És egy másik esetben: megyek hazafelé, felhívom anyukámat, aki szintén nincs még otthon. Kérdezem tőle : ,,Mikor jössz haza?" Ez használható itt?

Nekem a ,,Mikor mész haza?" furcsának tűnik. De ha még az iskolában vagyok, és ott kérdezem, akkor már ez hangzik jobban.

Bocsi, hogy ennyit kérdezek, de nagyon idegesít, hogy nem vagyok biztos ezekben, és szeretném tudni, hogy vannak helyesen.

2016. jan. 17. 00:37
 16/19 anonim ***** válasza:
Az elsőnél valóban "mész"; a másodiknál inkább a "jössz", de szerintem jó a "mész" is.
2016. jan. 17. 06:51
 17/19 A kérdező kommentje:
ok :)
2016. jan. 17. 22:43
 18/19 A kérdező kommentje:

És ha mondjuk a barátnőm vár valakit (saját házában), és én máshol vagyok, akkor így helyes megkérdezni tőle:

Jött-e már a XY?

2016. jan. 23. 11:40
 19/19 anonim ***** válasza:
Igen, bár én inkább a "megjött" alakot használnám. Vagy azt, hogy "odaért-e már".
2016. jan. 23. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!