Jól érzem magam, vagy jólérzem magam? Jókedvem van, vagy jó kedvem van? Jólesett valami, vagy jól esett valami?
A beépített helyesírás-ellenőrző programok nem megbízhatóak a külön- és egybeírás szempontjából. Nekem pl. most csak egyetlen egyet húzott alá ("jólérzem").
Kérdező, használd ezt az oldalt szükség esetén:
(Bár ez sem mindig 100%-os. A kérdéses esetekben helyes alakként a következőket írja: jól érzem magam, jókedvem van, jólesett valami; a középsővel nem értek egyet, de hát én nem vagyok nyelvész...)
1) Igéhez csak igekötő tud tapadni. A "jól" nem igekötő, tehát nem tud az igéhez tapadni. A "meg" például igekötő, így aztán van olyan, hogy "megérzek valamit". Amúgy ha lehet rá külön kérdőszóval kérdést feltenni, akkor biztosan külön mondatrész. Hogy érzed magad? Jól érzem magam. UGyanezt egy igekötőre nem tudod. A "Jól esett" esetében ugyanez a heyzet.
2. Az összetett szavak néha kacifántos dolgok. Sok esetben egy szó pusztán azért válik összetetté, mert többletjelentése van. A "kék vérű" azt jelenti, hogy kék a vére konkrétan, a "kékvérű" azonban azt jelenti, hogy nemesi származású. A jókedv így, egybe írva azonban nem ilyen, ennek ellenére valamiért egybe írjuk:
De gyanítom, külön írva sem hibás.
#3:
Lehet, hogy a nyelvészek sem értenek egyet vele, de hát így van a szótárban, így jártak/így jártunk. :-)
(A helyesírás-ellenőrzőnek és az MTAutomatának meg pláne kutya kötelessége tartani magát hozzá.)
#4:
"Igéhez csak igekötő tud tapadni. A "jól" nem igekötő, tehát nem tud az igéhez tapadni."
Szép elmélet – de a gyakorlat más. Vö. jólesik, jóllehet, jóltart (hogy csak az idevonatkozó AkH-beli példákat említsem).
"Amúgy ha lehet rá külön kérdőszóval kérdést feltenni, akkor biztosan külön mondatrész. Hogy érzed magad? Jól érzem magam. Ugyanezt egy igekötőre nem tudod."
- Hazamentem.
- Hova mentél?
- Haza.
"gyanítom, külön írva sem hibás"
Rosszul gyanítod. :-)
"De gyanítom, külön írva sem hibás."
Viágosítsatok már fel!
Egybeírva, különírva, vagy egybe írva, külön írva?
Fáj nekem ez a dolog... *|*
"A jókedv így, egybe írva azonban nem ilyen, ennek ellenére valamiért egybe írjuk:"
– A meggyökeresedett szokást megtartva, nemegyszer jelentésváltozás
nélküli szókapcsolatokat is egybeírunk; ezért például a jókedv, egyhavi, márványtábla,
vízbefúlás stb. szót is összetételnek tekintjük. /Magyar helyesírás Szabályai/
d) A kialakult szokást megtartva jelentésváltozás nélkül is egybeírjuk több jelölt határozós
kapcsolat tagjait: partraszállás, kézhezvétel, lényegbevágó, bérbeadás stb.
"Szerintem ide kerülhet az egybeírás és különírás is."
Az egybeírva, különírva szókapcsolatokról sajnos nem találtam szabályt, ez engem is érdekelne.
"Namerazér"!
Mindjárt jobban érzem magamat. (Ha nem is "jobbanérzem"... :D)
Köszönöm, BricskaMikulás! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!