Földrajzi i-képzős nevek helyesírása?
kéttagú földrajzi nevek helyesírásánál ha az előtag köznév mindkét tagot kisbetűvel írjuk, ha az előtag tulajdonnév akkor az marad nagy betű.
de pl. Villányi-hegységből attól hogy az előtag végén i betű van mi lesz?
Aggteleki-cseppkőbarlang, Zalai-dombság, Szatmári síkság, Borsodi-medence?
176. pont itt:
Különösen az a) bekezdés. A példa alapján (Velencei-tó --> velencei-tavi) kisbetűvel kell kezdeni mindet.
A te problémád az, hogy egyes esetekben jelzős szerkezet csupán, akkor kisbetűvel írjuk. Más esetekben ugyanez tulajdonnévvé változott, azaz egy konkrét dolgot azonosít. Ebben az esetben nagy betűvel írjuk.
Tegnap a villányi hegyekben jártam.
Tegnap a Villányi hegységben jártam.
Mindkettő jó,az egyik azt mondja el, hogy Villány közelében a hegyekben kirándultam, a másik pedig azt, hogy konkrétan az ilyen nevű dombon mászkáltam.
Kedves #5!
Teljesen félreérted a kérdező problémáját. Ő az -i képzős földrajzi nevekről beszélt, azon belül is azokról, amelyek kötőjellel vannak összekapcsolva.
Ezért került bele a Villányi-hegység is (helyesen kötőjellel, ahogy ő írta), de nem ebben a formában volt kérdéses, hanem -i képzővel ellátva (villányi-hegységi).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!