Melyik mondat helyes? "Nem szeretek jó lenni. " vagy "Nem szeretek jónak lenni. "?
Figyelt kérdés
2014. nov. 9. 12:44
1/3 anonim válasza:
Mindkettol helyes lehet, kontextustol fugg
2/3 BringaManó válasza:
Szerintem egyértelműen az első, a második nekem nagyon furán hangzik.
Nem tudom, hogy nyelvészetileg le van-e írva erre valami szabályszerűség, de úgy érzem, hogy:
- amikor a főnévi igenév alany, akkor van a melléknév végén -nak/-nek (nehéz jónak lenni – Mi nehéz?),
- amikor a főnévi igenév tárgy, akkor toldalék nélkül áll mellette a melléknév (szeretek okos lenni – Mit szeretek?).
(De tegyetek helyre, ha tévedek! Könnyen lehet, hogy túl kevés példából szűrtem ezt le, és ennyire korántsem törvényszerű a helyzet...(?))
3/3 anonim válasza:
Nos, Manó, minden tiszteletem, de én mondanám mindkettőt. Nem hiszem, hogy valami akadályozná nyelvtanilag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!