Az isten szót a helyesírás szabályai szerint nagy vagy kis betűvel kell írni?
Ha tulajdonnévként használod, akkor nagybetűs mindenképpen. (A kitaláltnak vélt személyek nevét is mindig naggyal írjuk.)
Szerintem nem függ össze azzal, hogy a keresztények Istenére használjuk-e, illetve, hogy hiszünk e benne.
Példák szerintem:
Megteremtette Péter az anyagi feltételeket.
Megteremtette Isten a világot.
A földi emberek buták voltak.
Az olimposzi istenek erősek voltak.
Péter egy ember volt.
Zeusz egy isten volt.
Hallgass meg Péter. - szólt Kata a padtársához.
Hallgass meg Istenem. - szólt a tömeg Zeuszhoz.
Ez az étel finom.
Ez az étel isteni.
Péter a gazdaság minisztere.
Dionüszosz a bor istene.
Ő a mi Péterünk.
Ő a keresztények Istene.
A keresztény istent 'Istennek' nevezik (a jhvh egyrészt ószövetségi, másrészt nem mondják ki), egyébként minden vallás istenét rövid i-vel írjuk.
Tehát csak a keresztények istenének jelölésekor használunk nagy kezdőbetűt, függetlenül attól, hogy hiszel-e benne, vagy sem.
így van, ahogy Zeusz, Mars, Krisna, Allah, Hórusz, Enlil, Danaa és Ketzalkóatl istenek nevét is nagybetűvel írjuk, mert tulajdonnév, a keresztények istene Isten, ez a neve, a megszólítása. Ha köznévként használod, mint általánosan hatalmas és természetfeletti lény, akkor kisbetű.
A fenti két mondatban következetesen használtam a kis és nagybetűt :)
Helyesen:
Hallgass meg istenem! - szólt a tömeg Zeuszhoz.
Ebben az esetben sem nagy i az isten szó.
Ő a mi Péterünk.
Ő a keresztények Istene.
Viszont:
A szomszédék vízvezetékszerelőjét Gábornak hívják, a mi vízvezetékszerelőnk neve Péter.
és:
A muzulmánok istenét Allahnak hívják, a keresztények istenének neve Isten.
Bővebben kifejtve egy cikk:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!