Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért kötnek bele pl fórumokon...

Miért kötnek bele pl fórumokon így a helyesírásba?

Figyelt kérdés
Normális vita közben írok valamit ami fején találja a szöget a másikkal szemben, erre nem bírja elviselni és beleköt a helyesírásomba, meg oltogatni kezd, és terel a témáról veletek is szokott ilyen előfordulni?

2014. okt. 7. 17:47
 1/9 anonim ***** válasza:
88%

Mivel kínosan figyelek a helyesírásomra a fórumokon, ezért nem.

Amúgy én sem szeretem azokat, akik terelnek a témáról, a helyesíráshoz fűzött megjegyzéseimet az utóbbi időben csak zárójelbe írom.

(Pl. rövidítések mögé pontot teszünk, de például elegánsabb kerülni őket. Meg elég sok vesszőt elhagytál, ráadásul két mondatodat nem választottad el egymástól semmivel.)

2014. okt. 7. 17:53
 2/9 Hardy Weinberg ***** válasza:
87%
Talán azért, mert a fórumokon írásbeli kommunikáció zajlik, ezért elvárható, hogy ha már oda írsz, legalább helyesen használd az írott nyelvet.
2014. okt. 7. 18:36
 3/9 anonim ***** válasza:
85%

Az általad felvázolt fórumozó szimplán hülye.

Amúgy itt az interneten, ahol nem látlak, nem hallak, nem tudok rólad semmit, szerinted mi alapján foglak megítélni? Igen, a helyesírásod és a fogalmazásmódod alapján. Ne szúrjunk el kettőből egyet csak azért, mert lusták vagyunk! :)

G.

2014. okt. 7. 21:24
 4/9 Wadmalac ***** válasza:
92%

A terelés és áttérés személyeskedésre tipikus kocsmai vitatkozási módszer, a valódi vitához köze nincs, az az érv-ellenérv ütköztetésről szól és nem valamelyik vitapartner győzelme a cél, hanem az igazság, ami jelen esetben azt az érvet jelenti, amire nincs érvényes ellenérv. Ilyen esetben az is jól jár, akinek nincs igaza, mert tanul valamit, amit nem vagy rosszul tudott.

Sajnos sokan űzik a kocsmai vitatkozós módszert itt is, máshol is, az ilyen embereknek a célja nem az igazság, hanem a személyes "győzelmük". Ilyennel kár is vitázni, érvényesül a régi igazság, ne vitatkozz hülyével mert lealacsonyodsz a szintjére és ott legyőz a rutinjával. :)

Maga a helyesírási téma viszont fájdalmas pont, mert már több kérdés is volt ebben a témakörben, ott konkrétan mindig úgy, hogy valaki személyes sértésnek vette, ha kijavították.

Én nem szoktam javítgatni mások helyesírását, ha ritkán megteszem, akkor is csak plusz megjegyzésként a témához konkrétan szóló komment "utóirataként". Olyan már volt, hogy a kérdés olvashatatlan, értelemzhetetlen volt a sok hibától és kértem egy érthető újrafogalmazást.

Magához a helyesírás témához viszont hozzászóltam többször is, nem támadó jelleggel, egyszerűen csak az a véleményem, mint feljebb G.-től is láttam ugyanezt, írásos kommunikációnál az íróról természetesen az írása ad jellemzést és szül esetleg előítéletet, igenis fontos a helyesírás és elvárható, hogy legalább próbálja valaki kihozni magából a maximumot. És akkor persze megjelentek a rossz helyesírás védőszentjei a lángpallosukkal és éppen ők terelték a témát személyeskedésre.

Írásos kommunikációnál a rossz helyesírás olyan, mint személyes beszélgetésnél az erős szájszag, az ápolatlan, koszos külső. Pontosan annak megfelelő hatást vált ki a beszélgetőpartnernél. Aztán az már annak toleranciájától, kultúrájától függ, hogy erre mennyire vehemensen reagál.

Aki képtelen elkerülni, hogy írásával ilyen hatást váltson ki, annak ezt tudnia kell magáról és úgy készülni.

A legápoltabb embernek is adódhat olyan szituáció, amikor kénytelen nem megfelelő öltözékben, külsővel megjelenni valahol, de olyankor szokás előre bocsánatot kérni és legalább megpróbálni javítani a helyzetet, minimum némi mentegetőzéssel.

Ugyanez vonatkozik a helyesírásra is.

Mindenesetre a lehető legrosszabb megoldás az, amit tömegével látok itt, hogy "lexarom, senkinek semmi köze hozzá és aki kritizál, az rohadt grammarnáci és csak kötekedni akar".

Nyomatékosan kihangsúlyozom, ez most az általános helyesírási vitákra vonatkozik, nem a kérdező által most felvetett helyzetre értem, mert abból csak annyit tudok, amit ő leírt, az alapján meg nincs jogalapom a konkrét eseten ítélkezni.

Egyszerűen csak előre érzem, ez a topik is oda fog fajulni, hogy a két oldal trágyadobálásba vész, megoldás nélkül.

2014. okt. 8. 10:22
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, amúgy nem ilyen alap hibákba kötnek bele mint pl: j/ly, mert azért oda figyelek, hanem inkább a bonyolultabb hibákba amikbe ők is beleesnek és akkor már érzem, hogy kezd elkanyarodni a vita és erőltetetté válik, na ilyenkor jól jönne valami jól hangzó pszichológiai szöveg amivel lerendezem:D
2014. okt. 8. 16:59
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Mondat után pontot (vagy egyéb írásjelet) teszünk, tesó:D

Mondat után pontot (vagy egyéb írásjelet) teszünk, tesó. :D

2014. okt. 9. 15:02
 7/9 Wadmalac ***** válasza:

"jól jönne valami jól hangzó pszichológiai szöveg amivel lerendezem"

Ötlet: "Barátom, igaz, hogy sánta vagyok, lassan futok, de most úszás a téma". :)

2014. okt. 9. 15:05
 8/9 anonim ***** válasza:
42%

A helyesírás fontos, sztem ezt senki sem vitatja, viszont elgondolkodtató, h általában miért olyankor kötnek bele a másik helyesírásába, amikor vesztésre állnak egy vitában/ nincs érvük.

Nem kell ezt túlragozni, a legtöbb magyar embernek nincs vitakultúrája és frusztrált is, ezért persze hogy gyakran kötözködik meg terel.

Az is elgondolkodtató, h nagyrészt nők azok, akik nem a kérdésre válaszolnak, hanem belekötnek a kérdezőbe/másik félbe, aki általában férfi. Ugye a nők nem épp a kiváló érvelő képességükről és logikájukról híresek..

Összefoglalva: fontos a helyesírás, de zömében frusztrált személyek szoktak kötözködni, az interneten teljesen normális, h fórumokon rövidítesz, vagy nem figyelj annyira oda arra, h mit hogyan írsz.

2014. okt. 18. 10:36
 9/9 Wadmalac ***** válasza:

"Az is elgondolkodtató, h nagyrészt nők azok, akik nem a kérdésre válaszolnak, hanem belekötnek a kérdezőbe/másik félbe, aki általában férfi. Ugye a nők nem épp a kiváló érvelő képességükről és logikájukról híresek.."

A nagy általánosságokkal az a baj, hogy pont általában nem igazak. :D

De lokalizálva, nekem itt az oldalon nem ez a tapasztalatom. Már amennyiben jól (és szerintem általában /nyehh, általában :D) feltételezem az anonim kommentelők nemét.

Naszóval, szerintem rengeteg egyes személyi számú "hülye p@csa" is van. :D

2014. okt. 18. 10:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!