Melyik a helyes?
Mar megint egy ilyen barom, aki szerint a nyelvjaras "helytelen". Termeszetesen a nyelvjaras NEM helytelen, es mindket fenti igeforma helyes, letezik. Ilyen vitaknal erdemes eloszor a helyesirasi szotarat segitsegl hivni.
Amugy megsugom, e felkolt nem nyelvjaras.
kedves kettes, kérlek tölts fel egy képet a helyesírási szótáradból és linkeld be, mert képzeld el kerestem, de nem találtam. sőt például azt a szót se találtam hogy könyör (ami ugye a kenyér), vagy éppen ögyél-t (egyél) se találtam, ami ugye szintén tájszólás...
de persze meggyőzhető vagyok arról hogy ezeket így használják írásban is, csak kérlek akkor magyarázd el, szívesen okosodnék :) te barom.
első voltam
6-os! Amit nem tudsz, arról ne írj. Felénk ö-vel beszélnek. De az Őzésnek is vannak szabályai. Azt, hogy ögyél mondják, de sehol nem mondják a könyeret könyörnek. Nem minden e betű lesz ö.
A Helyesírási szótár nem közli a tájszólások szerinti szavakat.
A Magyar Értelmező szótárban a fel, föl szavak együtt vannak.
Mindkettő helyes. (Már amennyire joga van bárkinek azt mondani, hogy egy ismert és használt magyar szó "helyes", vagy "helytelen", ebbe most ne menjünk...)
Személy szerint nekem sokkal jobban tetszene a "fölkeltettek"!
Nagyon fárasztó, hogy a magyar nyelvben hemzseg a sok e-hang, néhány ö-vel sokkal szebb, testesebb hangzása lesz.
@6. "könyör (ami ugye a kenyér)" . Ilyen szintű tájékozatlansággal talán tényleg nem kéne ide írnod! Az idézőjeles kijelentés nevetséges. Nevetségös! ;)
A nyelvjárásokat nagyon komoly nyelvészek vizsgálták és valóban nem úgy működnek, hogy bármely e-helyett ő-t lehet használni pl.
Anyanyelvünk értékéhöz hozzájárulnak jelentősen és jó ha mögőrizzük az utókornak! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!