Hogy kell leírni helyese: dínó, dinó, dino, díno?
Amikor jövevényszó lett, akkor már biztos, hogy hosszú ó volt a vége, tehát a dinót tekintsük „eredetinek”, ha a magyar nyelvről beszélünk.
Ha az akadémiai helyesírásnak megfelelően szeretnéd írni, akkor (jelenleg) dinó a helyes.
Ettől függetlenül a kedves nyelvhasználók a saját nyelvérzékük szerint ejtik, és ha máshogy ejtik (pl. [dínó]), akkor dönthetnek úgy, hogy máshogy írják. Ennek negatív következménye is lehet, pl. a tanító néni aláhúzza pirossal, és csak négyest kapsz, de pozitív hatása is lehet, pl. az akadémia esetleg a jövőben valamikor úgy dönt, hogy követi az írásmóddal az uralkodó kiejtést. Volt már ilyen, pl. legutóbb egy l-re változott a ventilátor, egy r-re a konkurencia.
Nemcsak a mezei nyelvhasználókra gondolok, hanem akár komolyabb szinteken is előfordulhat ilyen „forradalmi” újítás: pl. A búra alatt c. Stephen King regényt (és a film címét is) nyilván nem véletlenül írják „helytelenül”, hosszú ú-val (ld. [link] ), hanem azért, mert bár bura lenne a helyes az AkH. szerint, de mivel a legtöbben hosszúval ejtik, a fordító megengedte magának azt a „luxust”, hogy kövesse ezt a köznyelvi ejtést írásban is, ezzel kicsit elébe menve a szótárbeli változásnak, illetve egyúttal kicsit elősegítve is azt.
Egyáltalán nem kellene, hogy rövid legyen az ó, hiszen szórövidítéskor változnak a magánhangzók (infó, és nem info; gyufa, és nem gyúfa; trafó, és nem trafo stb.), sőt olykor a mássalhangzók is (lagzi, és nem lakzi; zsepi, és nem zsebi).
Pont ezért az i is lehetne hosszú, valamiért a tudorok mégis a rövid i-s forma mellett tették le a voksukat. Szerintem mindegy, melyiket használod, az a lényeg, hogy az ó hosszú legyen.
Az ó vitán felül hosszú.
Az i régen rövid volt, de az új helyesírási szabályzathoz mellékelt szótárban már hosszú:
Csak szőrszálhasogatás:
Szerintem "igazán hivatalosan" (tehát a korábbi AkH. szerint) eleddig nem volt semmilyen, különben szerepelne A megváltozott helyesírású szavak jegyzékében
Más szótárakban persze szerepelt röviddel, azt tudom (pl. OH., ÉKSz.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!