Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért nem ismerik sokan az...

Miért nem ismerik sokan az írásjelek használatát?

Figyelt kérdés
Pl. a volt pasim, ha e-mailt írt, minden mondatát ..-al fejezte be. Egyrészt, helyesen három pontot kell írni, másrészt, most akkor ilyen bizonytalan minden mondatában? Már sokaktól láttam, hogy így írnak. Vagy a másik véglet, mások meg minden mondat végére felkiáltójelet tesznek. Mintha folyamatosan ordítanának. Miért? Ezt nem tanítják az iskolában? Én úgy emlékszem, nekünk tanították, egészen addig, amíg ez gyakorlattá nem vált.
2008. aug. 10. 23:21
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
4%
Nem tom?
2008. aug. 12. 00:21
 12/20 anonim ***** válasza:
0%
úú bazzeg örülök h ez a legnagyobb gondod... egyébként meg három ponttal akkor zársz mondatot hogyha szeretnéd h a másik elgondolkodjon azon amit írtál vagy továbbgondolja ennyi.
2008. aug. 12. 11:51
 13/20 A kérdező kommentje:
Tudom, mikor kell használni a három pontot. De engem az érdekel, hogy mások miért nem tudják. Ha figyelmesen elolvastad volna, amit írtam, akkor rájöttél volna, hogy azt nem értem, miért zárnak MINDEN mondatot így egyesek. És nem kötekedni akarok a kérdésemmel, de miért nem lehet egy kérdést kérdésként kezelni, és válaszolni rá? Ha nem tudtok rá válaszolni, csak engem basztatni, hogy miért teszem fel a kérdést, akkor ne válaszoljatok, mert ezek nem is válaszok.
2008. aug. 12. 12:16
 14/20 anonim válasza:
100%
Szia! Én teljes mértékben egyetértek veled, engem is nagyon zavar, ha valaki nem tud helyesen írni. Az iskolában mindig szóltam a padtársaimnak hogyha valamit elírtak, vagy logikailag nem volt megfelelő. Ezért mindig megkaptam a letolást, hogy ne okoskodjak stb. Szerintem a mai fiatalokat egyáltalán nem érdekli a helyesírás, legfőképpen azért, mert nem is tudnak helyesen írni. Én nem érettségiztem magyarból felsőfokon, de részt vettem több versenyen, és nem azért mert akartam, hanem mert a tanárok kérték. Többet meg is nyertem, szerintem ezért is maradt meg bennem hogy ne rövidítsek, helyesen használjam az írásjeleket. Próbálj meg ne foglalkozni vele, legyél rá büszke, hogy Te legalább tudsz normálisan MAGYARUL írni. !!!... :)
2008. aug. 13. 12:15
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Én sem érettségiztem felsőfokon magyarból, de próbálok odafigyelni, hogy helyesen írjak, az írásjeleket helyesen használjam. Kicsit nehezíti a dolgom, hogy külföldön élek, itt ugyanis nem ugyanúgy használjuk az írásjeleket, mint otthon, illetve a magyarban.

Ennek ellenére próbálok helyesen írni, ha valamit nem tudok, vagy bizonytalan vagyok benne, akkor az nagyon idegesít. Igénytelenségnek tartom ha valaki nem tud helyesen írni és nem is akar. Ha legalább próbálkozna.

Sajnos a barátom sem ír helyesen. Mióta velem van, azóta javult valamennyit a helyzet. Remélem egyszer ő is odafigyel majd a helyesírására. Nem azért, mert nekem akar kedvezni, hanem saját maga miatt.

2008. aug. 13. 23:25
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Mert az írásjelek használata a helyesírás oktatásában eléggé perifériára esik. Én utoljára ötödikes koromban tanultam az írásjelek használatát, utána már csak nyolcadikban a vesszőhasználatot. Mivel sokkal durvább hibák szoktak előfordulni a diákok között, egyik iskolában sem erre helyezik a hangsúlyt. Amit általános iskolában tanítanak, abból mindenki nagyon sokat felejt, középiskolában pedig nem foglalkoznak annyit a helyesírás oktatásával.

Megint más kérdés, hogy helyesen írni nem is olyan egyszerű dolog. Aki helyesen ír, az álatalában ÉRZI, hogyan kell írni, milyen jel való a mondat végére. Sokaknak van olyan problémája (tudtukon kívül), hogy nem is nagyon tudnak hallásban sem különbséget tenni hanglejtések között, ők a mondatvégi írásjeleket más szempontok alapján vagy egyszerűen megszokás alapján használják.

Utóbbi persze a rosszul írók kisebb hányadára igaz, a nagyobb részük csupány igénytelenségből használja rosszul az írásjeleket, vagy azért, mert gyorsabban gépelnek, mint gondolkoznak. Mindenesetre mutasd az írásod, megmondom, ki vagy és mennyire adok a véleményedre. Én ezt az elvet követem...

2008. aug. 13. 23:41
 17/20 anonim válasza:
100%
nem az van, h nem ismerik, v ingénytelenebbekk, hanem csak annyi, mindigis megvolt, és megis lesz egy köznyelv (szleng) amit álltalában használnak az emberek, mert egyszerűbb kevesebb szabályt kell betartani, de ha hivatalosirat, pl vhova 1 Önéletrajzot adsz be álláshirdetéshez akkor ott már nem ezt tartod be, mert ha ezt tartod be máris negyedeled az esélyed az állásra, ha + haverokkal beszélgetsz, ismerősökkel, vagy akár egy egyszerű fórumon akkor tök mind1 a lényeg, h megértsék.
2008. aug. 16. 15:45
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Ha valaki e-mailben néhány mondata végét ...-tal fejezi be, az általában azt jelenti, hogy sok gondolata lenne még, amit nem ír le, illetve némi titokzatos hatása is van. Privát, bizalmas társalgásban nem tartom hibának, csakúgy, mint pl. az emotikonok használatát sem. Túlzásba vinni persze nem jó, de bizonyos érzelmeket bele lehet csempészni pl. egy romantikus levélbe.

Sokkal durvább, amikor valaki minden mondatát felkiáltójellel fejezi be, még akkor is az állítás, vagy kérdés. A másik típus, amikor valaki ráadásul csupa nagybetűvel ír. Na ezektől kiráz a hideg. Az az érzésem támad az olvasás közben, mintha (érvek, gondolatok híján) nyers erővel, vagy kiabálással próbálná az emberre ráerőltetni a mondanivalóját az illető. És azt a benyomást is kelti, hogy a másik műveletlen, nem olvas túl sokat, hiszen a stílust is tanulja az ember valahonnan.

2009. nov. 4. 18:44
 19/20 anonim válasza:
100%

Engem is zavar!! Az idegesít a legjobban, amikor a mondatvégi írásjel elő szóközt raknak. Minek?

Eleve hülyén néz ki, és nem is helyes... Hogy néz már ki ?

2010. ápr. 8. 22:23
 20/20 anonim válasza:
100%
elé*
2010. ápr. 8. 22:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!