"Fiamnak" hívhatom a lányomat is?
Mintha olvastam volna erről anno valamit. Hogy mennyire hiteles és mennyire felel meg a valóságnak, arról nem mernék kezeskedni.
De az rémlik, hogy a fiú eredetileg valóban nem jelentett nemi meghatározást, csak rokonsági kapcsolatot jelentett. Ilyen értelemben benne van a fial, fiadzik szóban is, amit akkor is használunk, ha kizárólag nőnemű egyedek születnek. A fiú és a fiatal kapcsolata is valószínű. A fiatal szónak sincs nemi meghatározó jellege.
Szintén volt olyan okfejtés, hogy a fiú a fi szóból ered (lásd: Apafi, királyfi), ami viszont a fa szóval mutat rokonságot. Ebből az valószínűsíthető, hogy a fi valóban annyit jelentett, hogy „az én hajtásom”, függetlenül attól, hogy fiúról van szó, vagy lányról.
Szintén erre utal a férfiú szó is. A fiú elve utal a nemre, a férfi szó is utal a nemre, minek lenne ez a kettősség?
Ha jól tudom az angolban meg a girl szó volt eredetileg olyan, hogy nem utalt a nemre, sőt ha jól rémlik valami ruhával kapcsolatos szó volt. Innen értelmeződött aztán át a még nem házas lányokra, gondolom az öltözködési szokások miatt.
#5:
Az, hogy az ember szót kizárólag a férfiakra használták, az nem feltétlenül abból ered, hogy csak a férfit tekintették embernek. Egyszerűen az ember a felnőtt, házas, hímnemű embert jelölte, míg az asszony a felnőtt, házas, nőnemű embert. Bizonyára nem volt annyira szükség egyszerre megszólítani mindkét nem mindegyik képviselőjét egyszerre. Vagy ha igen, akkor meg megvoltak a megfelelő csoportnevek (falú, nemzetség, stb…). Hogy miként lett az ember általános jelentésű, nemtől független szó? Lehet ennek az az oka, hogy bizonyos szituációkban a férfiak döntöttek, és így ez volt az ott megszokott megszólítás. Ahogy a nők is szerepet kezdtek vállalni azokban a szituációkban, ami régen kizárólag a férfiak kiváltsága volt, úgy általánosulhatott az ember szó jelentése, immár az asszonyokat, nőket is ideértve. Az, hogy bizonyos dolgokban csak a férfiak voltak érintettek, ez sem degradáló a nőkkel szemben. A férfiak és nők különböznek. Ennek számos oka van, javarészt biológiai, vagy erre épülő szokások. Voltak dolgok, amiket kizárólag férfiak csináltak, ők voltak illetékesek, voltak dolgok, amit meg csak nők csináltak, ők voltak az illetékesek. Így működött jól a világ. Az, hogy ezek a határok összemosódtak, az több problémát szült, mint amennyi haszna lett. De ez egy másik kérdés.
Persze nem vagyok nyelvész, lehet, hogy valaki jobban informált ebben a kérdésben, de én mindenesetre ilyesmit olvastam, vagy ilyesmire emlékszem.
Néhányan, illetve néhány helyen valóban használják megszólításként a lányokra is a „fiam” szót. Az általános szóhasználatot ismerőknek ez lehet, hogy furcsa, de létezik ilyen.
A biosztanárom fiamnak szólít mindenkit. :D
Furcsa, de azt állítja, hogy számára ennek semmilyen nemi megkülönböztető jellege nincs. :D
A fiát is fiának szólítja, de az más. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!