Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "Fiamnak" hívhatom a lányomat is?

"Fiamnak" hívhatom a lányomat is?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy abszurdul hangzik, de az egyik ismerősöm fiamnak hívja a lányát. Megkérdeztem, hogy miért és ő azt válaszolta, hogy a fiamat mondhatom fiúnak és lánynak is. Szerintetek is hülyeség ez vagy tényleg lehet úgy használni "semlegesen", ahogy az ismerősöm mondta?
2014. aug. 1. 21:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Becézésből szokták.
2014. aug. 1. 21:25
 2/13 anonim válasza:

biztos megszokta, ha nem érted mire célzok itt van pár példa:

- Nyilván ő is fiú, és megszokta, hogy az apja úgy hívja

- Lehet van egy nagyobb fiú gyermeke, és azt hívja úgy, és megszokta.

2014. aug. 1. 21:26
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

16 éves lány vagyok de anyukám néha le"fiamoz".

pl:

rám bízta, hogy még kb 2 percig kevergessem a gyümilevest , aztán zárjam el alatta a gázt, de én elfelejtettem, és kb gyümülcsszirupot főztem belőle

erre ő: hát fiam, nem igaz hogy ennyit se lehet rád bízni :)

mondjuk én teljesen megszoktam, meg nagymamáim is hívnak néha így, szerintem ez olyan ""falusi"" *elnézést nem találtam jobb jelzőt, de nem bántásból írtam* nyelvjárás.

A megszokás miatt gondolom nekem is ki fog csúszni majd a számon hogy fiam...még ha lány is lesz a gyerekem :))

2014. aug. 1. 21:45
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Mi nem így használjuk, de tudom, hogy van, ahol ez szokás. Lásd Arany János: Családi kör

[link]

2014. aug. 1. 22:04
 5/13 anonim ***** válasza:
Szerintem ez abból az időből ered, amikor csak a fiú számított gyereknek, és csak a férfi embernek. Engem taszít.
2014. aug. 1. 22:30
 6/13 anonim ***** válasza:

# 5

Ugye ezt a két mondatot nem összefüggésében kell értékelni?! Mert, hogy az rendben van, hogy te azt gondolod, hogy az adott időkből való a szokás. És az is rendben van, hogy téged taszít. De az összefüggés azt sugallja, hogy az eredeti kérdésben felmerülő "fiamozás" is abba a primitív kategóriába sorolható, amiben a nőket nem tekintik embernek, miközben ennek a tökéletes ellentettje az igaz, vagyis az, hogy "lefiamoznak" lányt is, fiút is pontosan az ellentétes üzenetet hordozza, vagyis, hogy egyenlőek, nem pedig az egyik ember, a másik meg asszony.

Egészen új és csodálatos vitát lehet arról is nyitni, hogy az ember-asszony viszonyításban, eredetileg sem azt értették, hogy homo sapiens-asszony, hanem a férfinak az volt a neve, hogy ember, és azért volt ez, mert így hívták, és ettől függetlenül bántak egyébként viszont egyenlőtlenül a nőkkel akkoriban.

2014. aug. 1. 22:47
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

3-as.

Amúgy ez tök érdekes, mert azért hívott ebbe a helyzetbe így, mert alapvetően egy fiú nem tud főzni :) és ha rábíznak valamit a konyhába, akkor azt nem tudja teljesíteni, mert nem ért hozzá. :)

Persze a mai világba ez máshogy van, mert láttam már olyat, hogy férfi főz, takarít, a nő pedig kerítést javít, falat fest, fúr :) de szerintem ebbe nincs is semmi rossz :)

2014. aug. 1. 23:00
 8/13 anonim ***** válasza:

#6 (#5 vagyok)

Lehet, hogy hülyeség, de azt érzem ki belőle, hogy "gyerekem=fiam", hogy a lány csak egy félresikerült fiú.

2014. aug. 1. 23:08
 9/13 anonim ***** válasza:
Ha a jószág "fial" az összefügg az utód(ök) nemével?
2014. aug. 1. 23:18
 10/13 anonim ***** válasza:
*(ok)
2014. aug. 1. 23:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!