Csak nekem bántja a szemem az ilyen mondatok, hogy: nagy unatkozásokban, kemény tanulásokba?
Nekem a többesszám használata bántó benne.
Azzal, hogy mondjuk nagy tanulásba merülve, nincs különösebb gondom.
Hogy nyelvtanilag bármelyik mennyire elfogadható, az számomra is kérdéses.
Nem tudom, mire gondoltál, a mondatod alanya az, hogy „mondatok”, ami többesszámban van, így egyeztetni kell az állítmánnyal, illetve az állítmányt vele. Szóval úgy is jó lenne, hogy „Csak nekem bántja a szemem az ilyen szerkezet, hogy »nagy unatkozásokban«, »kemény tanulásokba«?” Bár ha többet is felsorolsz, akkor nekem még mindig természetesebbnek tűnik a többesszám, de mindegy.
Másrészt a példák, amiket felsoroltál utána, azok nem mondatok, tehát ezt is elrontottad. Bár ez lehet, hogy csak az én szememet bántja…
Harmadrészt meg az én szememet ezek a szerkezetek nem bántják. Simán el tudom képzelni, hogy valaki hétvégente (azaz sokszor) unatkozik, és egyszer a nagy unatkozások közepette történik vele valami érdekes.
"unatkozások közepette"
Így rendben is lenne szerintem is, de simán az unatkozásokban nekem magyartalannak hangzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!