Ezt pontosan hogy írjuk? "június 24-i vagy 24, -i"?
Ezt nem értem, most akkor meg vagy nyugodva, vagy rosszul vagy tőle?:
-- -- -- 8< -- -- -- 8< -- -- --
BM:
Aszondja: "A dátumokban a napot tőszámnévként és sorszámnévként is kiolvashatjuk. A kötőjellel kapcsolt toldalék írásakor mindkét változat lehetséges, pl.: március 15-ei, illetve március 15-i (ünnepség)."
BW:
BM 14. sz. alatti válaszának utolsó linkjén pedig kiváló magyarázatot írt egy szakember a kétféle kiolvasásról, úgyhogy most abszolút megnyugodtam. :)
BM:
...igaz, hogy sok esetben kiejthetjük tőszámnévként is a napot (március tizenöt, március tizenötig)...
BW:
Ööö... Hol is van ez leírva? Ki engedte meg? :P
Én speciel rosszul vagyok, ha így hallom.
Egyébként a kérdésre válaszolandó:
az AkH-ban lehet, hogy nincs benne ilyen explicite, de OH.417.:
"A dátumban a napot az évszámokhoz hasonlóan mindig arab számmal kell jelölni, s utána pont áll: 2002. december 21., akár tőszámnévként (december huszonhét), akár sorszámnévként (december huszonhetedike) olvassuk ki. A napot jelölő számjegyek toldalékos alakjaiban azonban a kötőjellel kapcsolt toldalék elől elmarad a pont: február 14-e, május 21-én, október 4-ig vagy október 4-éig, szeptember 12-től vagy szeptember 12-étől, október 29-ről vagy október 29-éről. Az -n rag előtt mindig kötelezően áll a birtokos személyjel: 8-án, 9-én, a többi rag előtt vagy ott van, vagy elmarad: 9-ig – 9-éig, így a kiolvasás is változó lehet: (július) kilencig vagy kilencedikéig."
na, megyek ügetni
Jaj, Berta, éppen tegnap este gondoltam, hogy írok neked "privátot", mert azt hittem, hogy beteg vagy!
Sehol nem láttalak... De ezek szerint minden OK.
Off.
A harmadik linket olvasva miért van olyan érzésem, hogy a "női lélek" külön, a "férfilélek" pedig egybeírandó?
A szóvégi "i" miatt? (Mármint a nőnél.)
Vagy hülyeséget mondok?
Hallja, maga BicajMániás, ez a válasz ugyancsak kétértelmű!
"Én is csodálkozom, hogy van egy ilyen érzésed – mert valóban így van."
Ezek szerint eddig csupa helytelen dolgot írtam, és mert most az egyszer - nyilván véletlenül - igazságom vagyon, ezen csodálkozni kell? Brühühühühü... :-(
(én is így értettem, nem látom a kétértelműséget...
de ne vedd a szívedre, ismersz: egy poénért a lelkemet is eladom – kis költői túlzással –, de legalábbis képes vagyok minden valóságalapot nélkülöző látszatot kelteni, ha ezzel cukkolhatok valakit... bocs! ;-)
Jaja, ezeknél a képeknél sajnálatosan sok helyesírási hiba szokott előfordulni (angol nyelven is), de a poénok jók. :)
Példák (nem mind humor, csak most ezeket tudtam gyorsan összeszedni):
Juli, pont az előző válaszom után írtam privátot, csak sokáig tartott a linkgyűjtögetés.)
Most mutatok egy dalt, hátha még nem ismered, én is csak a napokban futottam bele:
https://www.youtube.com/watch?v=DIj4bNGek6g
(Pelusokat bekészíteni. :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!