Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ezt pontosan hogy írjuk?...

Ezt pontosan hogy írjuk? "június 24-i vagy 24, -i"?

Figyelt kérdés
Előre is köszi a segítséget B.W. :D

2014. máj. 21. 13:01
1 2 3
 21/27 BringaManó ***** válasza:

Ezt nem értem, most akkor meg vagy nyugodva, vagy rosszul vagy tőle?:

-- -- -- 8< -- -- -- 8< -- -- --

BM:

[link]

Aszondja: "A dátumokban a napot tőszámnévként és sorszámnévként is kiolvashatjuk. A kötőjellel kapcsolt toldalék írásakor mindkét változat lehetséges, pl.: március 15-ei, illetve március 15-i (ünnepség)."

BW:

BM 14. sz. alatti válaszának utolsó linkjén pedig kiváló magyarázatot írt egy szakember a kétféle kiolvasásról, úgyhogy most abszolút megnyugodtam. :)

BM:

...igaz, hogy sok esetben kiejthetjük tőszámnévként is a napot (március tizenöt, március tizenötig)...

BW:

Ööö... Hol is van ez leírva? Ki engedte meg? :P

Én speciel rosszul vagyok, ha így hallom.

Egyébként a kérdésre válaszolandó:

az AkH-ban lehet, hogy nincs benne ilyen explicite, de OH.417.:

"A dátumban a napot az évszámokhoz hasonlóan mindig arab számmal kell jelölni, s utána pont áll: 2002. december 21., akár tőszámnévként (december huszonhét), akár sorszámnévként (december huszonhetedike) olvassuk ki. A napot jelölő számjegyek toldalékos alakjaiban azonban a kötőjellel kapcsolt toldalék elől elmarad a pont: február 14-e, május 21-én, október 4-ig vagy október 4-éig, szeptember 12-től vagy szeptember 12-étől, október 29-ről vagy október 29-éről. Az -n rag előtt mindig kötelezően áll a birtokos személyjel: 8-án, 9-én, a többi rag előtt vagy ott van, vagy elmarad: 9-ig – 9-éig, így a kiolvasás is változó lehet: (július) kilencig vagy kilencedikéig."

na, megyek ügetni

2014. jún. 4. 13:34
 22/27 anonim ***** válasza:

Áhhh, meg sem kísérlem elmagyarázni. Maradjunk abban, hogy "a női lélek rejtelmei" közé sorolandó a probléma. :D

[link]

[link]

[link]

2014. jún. 16. 11:06
 23/27 anonim ***** válasza:

Jaj, Berta, éppen tegnap este gondoltam, hogy írok neked "privátot", mert azt hittem, hogy beteg vagy!

Sehol nem láttalak... De ezek szerint minden OK.

Off.

A harmadik linket olvasva miért van olyan érzésem, hogy a "női lélek" külön, a "férfilélek" pedig egybeírandó?

A szóvégi "i" miatt? (Mármint a nőnél.)

Vagy hülyeséget mondok?

2014. jún. 16. 12:10
 24/27 BringaManó ***** válasza:
Én is csodálkozom, hogy van egy ilyen érzésed – mert valóban így van. ;-)
2014. jún. 16. 12:19
 25/27 anonim ***** válasza:

Hallja, maga BicajMániás, ez a válasz ugyancsak kétértelmű!

"Én is csodálkozom, hogy van egy ilyen érzésed – mert valóban így van."

Ezek szerint eddig csupa helytelen dolgot írtam, és mert most az egyszer - nyilván véletlenül - igazságom vagyon, ezen csodálkozni kell? Brühühühühü... :-(

2014. jún. 16. 12:57
 26/27 BringaManó ***** válasza:

(én is így értettem, nem látom a kétértelműséget...

de ne vedd a szívedre, ismersz: egy poénért a lelkemet is eladom – kis költői túlzással –, de legalábbis képes vagyok minden valóságalapot nélkülöző látszatot kelteni, ha ezzel cukkolhatok valakit... bocs! ;-)

2014. jún. 16. 14:01
 27/27 anonim ***** válasza:

Jaja, ezeknél a képeknél sajnálatosan sok helyesírási hiba szokott előfordulni (angol nyelven is), de a poénok jók. :)

Példák (nem mind humor, csak most ezeket tudtam gyorsan összeszedni):

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Juli, pont az előző válaszom után írtam privátot, csak sokáig tartott a linkgyűjtögetés.)

Most mutatok egy dalt, hátha még nem ismered, én is csak a napokban futottam bele:

https://www.youtube.com/watch?v=DIj4bNGek6g

(Pelusokat bekészíteni. :D)

2014. jún. 22. 00:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!