Ezt pontosan hogy írjuk? "június 24-i vagy 24, -i"?
Nyugi, kérdező, helyes a bőgés!
Csak már hozzászoktunk, hogy BricseszMatyi is leadja a voksát, jó sok linkkel és példával alátámasztva. :)
Amire B(M)W előkapar még vagy harmincöt olyan, a Gyakorin már hússzor megkérdezett és megválaszolt topicot, amire csak ő emlékszik. (Nem győzöm csodálni ezért a képességéért!:D)
Ekkor jön Ági a sodrófával, én meg a pelenkákkal, mert akkorákat nevetek ezeken a zamatos "vitákon", hogy fennáll a bepisilés veszélye, ami kellemetlen és nedves következményekkel járhat. (Erre jók a Berta által egyszer javasolt pelusok.)
Ennyit a város szépségeiről... :D
Szépjóccakát mindenkinek!
:DDD
Most sajnos olyan fáradt vagyok, hogy olvasni is alig volt erőm; de majd holnap jövök, és beszállok az offol... ööö, izé, a beszélgetésbe. ;)
Általában ott szoktam kezdeni, ugye, hogy kijavítom BW mamit, aztán esetleg-mellesleg a kérdéshez is hozzászólok, ha van értelme.
Namármost, itt az előzmények után BW-javításról már nem lehet szó :-);
a választ már leírták, nevezetesen hogy pont nincs (vessző sem);
elegánsabbnak meg csak Korr-Rektor úr tartja a birtokjeles verziót, ez azért nem annyira általános elv, mint amennyire BW szavaiból tűnik.
-----
Ja, a megfelelő linkeket pedig biztos ti is ki tudjátok keresni, de azért ha már provokálva vagyok, akkor nesztek... :-)
Elegánsabb (/választékosabb/szebb/hivatalosabb/...) formáról nem esik szó bennük – legfeljebb hagyományosabbról –, de íme, olvassátok szümtükkel:
"Újabb fejlemény a birtokos személyjel visszaillesztése a szóalakba."
"az írásmód a kiejtést követi, ami kétféle lehet: hetediki vagy hetedikei"
"Az AkH. 296. pontjában leírtak alapján a következő alakok lehetnek helyesek: október 31-ig, október 31-éig."
"Mindkettő egyaránt helyes, és követi a kiejtést: harmadiki, harmadikai."
"szept. 8., illetve szept. 8-a, szept 8-ig, szept 8-áig."
"...kétféleképpen mondhatjuk. Ennek megfelelően mindkét írásmód helyes:
huszonhetediki — 27-i,
huszonhetedikei — 27-ei."
"Mindkét forma helyes ... az elsőben a birtokjel is benne van, a második talán feliratban, hirdetményben egyszerűbb."
"a birtokos személyjel kitétele a beszélőtől függ, így a kiolvasás is változik. Mindig ki kell tenni viszont a -n rag előtt a birtokos személyjelet (tizennegyedikén, számokkal: 14-én)"
"mindkét változat helyes. A 20-ai írásmód a „huszadikai”, a 20-i pedig a „huszadiki” kiolvasást sugallja."
"Az -i melléknévképző a sorszámnévhez járul, hagyományosan ilyenkor kiesik a birtokos személyjel (hasonlóan a -háza, -falva stb. végű birtokos személyjeles földrajzi nevekhez): 14-i (tizennegyediki). Újabb fejlemény a birtokos személyjel visszaillesztése a szóalakba."
"mindkét változat lehetséges"
---
És egy bónusz, amibe én is belekötök (hogy azért mégis hű legyek magamhoz kicsit :-):
Aszondja: "A dátumokban a napot tőszámnévként és sorszámnévként is kiolvashatjuk. A kötőjellel kapcsolt toldalék írásakor mindkét változat lehetséges, pl.: március 15-ei, illetve március 15-i (ünnepség)."
Belekötés: az igaz, hogy sok esetben kiejthetjük tőszámnévként is a napot (március tizenöt, március tizenötig), de az -i képzős formát szerintem senkinek eszébe nem jutna tőszámnévként ejteni ("március tizenöti"??, "április tízi"??). Ilyenkor szerintem csak a sorszámnév jöhet szóba, birtokos személyjellel (tizenötödiki) vagy anélkül (tizenötödikei).
Kedves Manó Úr/Hölgy!
Ezt kicsit nem boncolná tovább, mert nem volt egy-két részlet világos, sőt kicsit hiányosnak érzem a közepét, meg a végét. Köszönöm szépen. :D
Hogyne-dehogynem, kedves Kérdező F/L!
A közepére valóban kívánkozik egy ilyen sor:
"valamint:"
a végéről lemaradt, hogy
"Szép, jó éjszakát mindenkinek!"
(ezért elnézést kérek, és köszönöm a figyelmeztetést),
ha konkrét boncológiai kérdések is vannak, akkor pedig természetesen állok rendelkezésre!
;-)
Úgy tűnt, hogy komolyan vettem? Akkor valamit elrontottam... :-S
:-)
Megkésve bár, de törve nem... :D
@ Juli:
<Berta, az általad idézett topicban (hogy a fenébe tudsz emlékezni minden kérdésre ilyem pontosan? :D) éppen arról van szó, hogy az eredeti szó már eleve október huszonharmadikA, tehát nem kell az -ai, elág az -i.
Akkor itt miért "elegánsabb" a "június 24-ei", ha a szó huszonnegyedikE?
Hun itt a logika?>
Az csak az én eredeti álláspontom volt, hogy a kiejtett szó "huszonharmadika".
Egy másik válaszoló idézte az Akh. 296. pontját, aszerint mindkét alak helyes (a "23-i" és "23-ai" is).
Így visszagondolva a régmúltra (= még a linkelt kérdés előtti időkre) elég sok energiámba került elfogadnom a "23-i" változatot, de miután sikerült, következetesen kiálltam mellette mindaddig, amíg meg nem győztek a másikról.
("Az asszony ingatag..." :D)
BM 14. sz. alatti válaszának utolsó linkjén pedig kiváló magyarázatot írt egy szakember a kétféle kiolvasásról, úgyhogy most abszolút megnyugodtam. :)
(Nem emlékszem minden kérdésre, néha magam is meglepődöm, ha véletlenül belefutok egy-egy régebbi témába. "Jéééé, hogy én miket irkáltam össze..." :D)
@ Kérdező:
"B. W. a legjobb helyesíró, hiszek neki"
Ez ugyan nem igaz, de azért köszönöm a bizalmat. És írj be magadnak egy piros pontot. ;)
A lemamizásért meg tíz feketét. :PPP
@ BM:
"Általában ott szoktam kezdeni, ugye, hogy kijavítom BW mamit, aztán esetleg-mellesleg a kérdéshez is hozzászólok, ha van értelme."
Papi, úgy tűnik, már megint szükséged van egy kis sportra... Legyen tíz kör békaügetés és ugyanennyi indiánszökdelés. :P
"elegánsabbnak meg csak Korr-Rektor úr tartja a birtokjeles verziót, ez azért nem annyira általános elv, mint amennyire BW szavaiból tűnik."
Lehet, hogy nem annyira... De azért mégiscsak egy szaktekintély véleménye... :)
"Belekötés: az igaz, hogy sok esetben kiejthetjük tőszámnévként is a napot (március tizenöt, március tizenötig)"
Ööö... Hol is van ez leírva? Ki engedte meg? :P
Én speciel rosszul vagyok, ha így hallom.
(Akkor is, ha egy kérdésre ("hányadika van ma?") válaszolva néha így mondom ("tizenöt"). Mindig hiányérzetem van ilyenkor.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!