Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ezt pontosan hogy írjuk?...

Ezt pontosan hogy írjuk? "június 24-i vagy 24, -i"?

Figyelt kérdés
Előre is köszi a segítséget B.W. :D

2014. máj. 21. 13:01
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

Nyugi, kérdező, helyes a bőgés!

Csak már hozzászoktunk, hogy BricseszMatyi is leadja a voksát, jó sok linkkel és példával alátámasztva. :)

Amire B(M)W előkapar még vagy harmincöt olyan, a Gyakorin már hússzor megkérdezett és megválaszolt topicot, amire csak ő emlékszik. (Nem győzöm csodálni ezért a képességéért!:D)

Ekkor jön Ági a sodrófával, én meg a pelenkákkal, mert akkorákat nevetek ezeken a zamatos "vitákon", hogy fennáll a bepisilés veszélye, ami kellemetlen és nedves következményekkel járhat. (Erre jók a Berta által egyszer javasolt pelusok.)

Ennyit a város szépségeiről... :D

Szépjóccakát mindenkinek!

2014. máj. 22. 21:34
 12/27 anonim ***** válasza:

:DDD

Most sajnos olyan fáradt vagyok, hogy olvasni is alig volt erőm; de majd holnap jövök, és beszállok az offol... ööö, izé, a beszélgetésbe. ;)

2014. máj. 22. 21:59
 13/27 A kérdező kommentje:
Értem, összeszokott társaság, akkor jó. :) Pelust én az öregkoromra tartogatom, addig inkább simán a gatyámba csurgatok, mert még van erőm elvinni a mosógépig. :D
2014. máj. 22. 22:17
 14/27 BringaManó ***** válasza:

Általában ott szoktam kezdeni, ugye, hogy kijavítom BW mamit, aztán esetleg-mellesleg a kérdéshez is hozzászólok, ha van értelme.

Namármost, itt az előzmények után BW-javításról már nem lehet szó :-);

a választ már leírták, nevezetesen hogy pont nincs (vessző sem);

elegánsabbnak meg csak Korr-Rektor úr tartja a birtokjeles verziót, ez azért nem annyira általános elv, mint amennyire BW szavaiból tűnik.

-----

Ja, a megfelelő linkeket pedig biztos ti is ki tudjátok keresni, de azért ha már provokálva vagyok, akkor nesztek... :-)

Elegánsabb (/választékosabb/szebb/hivatalosabb/...) formáról nem esik szó bennük – legfeljebb hagyományosabbról –, de íme, olvassátok szümtükkel:

[link]

"Újabb fejlemény a birtokos személyjel visszaillesztése a szóalakba."

[link]

"az írásmód a kiejtést követi, ami kétféle lehet: hetediki vagy hetedikei"

[link]

"Az AkH. 296. pontjában leírtak alapján a következő alakok lehetnek helyesek: október 31-ig, október 31-éig."

[link]

"Mindkettő egyaránt helyes, és követi a kiejtést: harmadiki, harmadikai."

[link]

"szept. 8., illetve szept. 8-a, szept 8-ig, szept 8-áig."

[link]

"...kétféleképpen mondhatjuk. Ennek megfelelően mindkét írásmód helyes:

huszonhetediki — 27-i,

huszonhetedikei — 27-ei."

[link]

"Mindkét forma helyes ... az elsőben a birtokjel is benne van, a második talán feliratban, hirdetményben egyszerűbb."

[link]

"a birtokos személyjel kitétele a beszélőtől függ, így a kiolvasás is változik. Mindig ki kell tenni viszont a -n rag előtt a birtokos személyjelet (tizennegyedikén, számokkal: 14-én)"

[link]

"mindkét változat helyes. A 20-ai írásmód a „huszadikai”, a 20-i pedig a „huszadiki” kiolvasást sugallja."

"Az -i melléknévképző a sorszámnévhez járul, hagyományosan ilyenkor kiesik a birtokos személyjel (hasonlóan a -háza, -falva stb. végű birtokos személyjeles földrajzi nevekhez): 14-i (tizennegyediki). Újabb fejlemény a birtokos személyjel visszaillesztése a szóalakba."

[link]

"mindkét változat lehetséges"

---

És egy bónusz, amibe én is belekötök (hogy azért mégis hű legyek magamhoz kicsit :-):

[link]

Aszondja: "A dátumokban a napot tőszámnévként és sorszámnévként is kiolvashatjuk. A kötőjellel kapcsolt toldalék írásakor mindkét változat lehetséges, pl.: március 15-ei, illetve március 15-i (ünnepség)."

Belekötés: az igaz, hogy sok esetben kiejthetjük tőszámnévként is a napot (március tizenöt, március tizenötig), de az -i képzős formát szerintem senkinek eszébe nem jutna tőszámnévként ejteni ("március tizenöti"??, "április tízi"??). Ilyenkor szerintem csak a sorszámnév jöhet szóba, birtokos személyjellel (tizenötödiki) vagy anélkül (tizenötödikei).

2014. máj. 22. 22:39
 15/27 A kérdező kommentje:

Kedves Manó Úr/Hölgy!

Ezt kicsit nem boncolná tovább, mert nem volt egy-két részlet világos, sőt kicsit hiányosnak érzem a közepét, meg a végét. Köszönöm szépen. :D

2014. máj. 22. 23:10
 16/27 BringaManó ***** válasza:

Hogyne-dehogynem, kedves Kérdező F/L!

A közepére valóban kívánkozik egy ilyen sor:

"valamint:"

a végéről lemaradt, hogy

"Szép, jó éjszakát mindenkinek!"

(ezért elnézést kérek, és köszönöm a figyelmeztetést),

ha konkrét boncológiai kérdések is vannak, akkor pedig természetesen állok rendelkezésre!

;-)

2014. máj. 22. 23:22
 17/27 A kérdező kommentje:
Amúgy köszi szépen, nagyon jó volt a leírás, csak szórakoztam, nehogy komolyan vedd a poént, jól összeírtad a lényeget, frankó lett. :)
2014. máj. 22. 23:30
 18/27 BringaManó ***** válasza:

Úgy tűnt, hogy komolyan vettem? Akkor valamit elrontottam... :-S

:-)

2014. máj. 23. 01:17
 19/27 A kérdező kommentje:
Nem tudtam eldönteni, h igen-e, ezért leírtam, h nem kéne, h elkerüljek egy olyan szitut, ahol lehet, h azt érzik, h én szívatom őket. Nem, nem szívatok senkit, tényleg hasznos volt a leírás, de ezt a "poént", ami annyira nem nagy szám volt nem hagyhattam ki. :D
2014. máj. 23. 03:34
 20/27 anonim ***** válasza:

Megkésve bár, de törve nem... :D

@ Juli:

<Berta, az általad idézett topicban (hogy a fenébe tudsz emlékezni minden kérdésre ilyem pontosan? :D) éppen arról van szó, hogy az eredeti szó már eleve október huszonharmadikA, tehát nem kell az -ai, elág az -i.

Akkor itt miért "elegánsabb" a "június 24-ei", ha a szó huszonnegyedikE?

Hun itt a logika?>

Az csak az én eredeti álláspontom volt, hogy a kiejtett szó "huszonharmadika".

Egy másik válaszoló idézte az Akh. 296. pontját, aszerint mindkét alak helyes (a "23-i" és "23-ai" is).

Így visszagondolva a régmúltra (= még a linkelt kérdés előtti időkre) elég sok energiámba került elfogadnom a "23-i" változatot, de miután sikerült, következetesen kiálltam mellette mindaddig, amíg meg nem győztek a másikról.

("Az asszony ingatag..." :D)

BM 14. sz. alatti válaszának utolsó linkjén pedig kiváló magyarázatot írt egy szakember a kétféle kiolvasásról, úgyhogy most abszolút megnyugodtam. :)

(Nem emlékszem minden kérdésre, néha magam is meglepődöm, ha véletlenül belefutok egy-egy régebbi témába. "Jéééé, hogy én miket irkáltam össze..." :D)

@ Kérdező:

"B. W. a legjobb helyesíró, hiszek neki"

Ez ugyan nem igaz, de azért köszönöm a bizalmat. És írj be magadnak egy piros pontot. ;)

A lemamizásért meg tíz feketét. :PPP

@ BM:

"Általában ott szoktam kezdeni, ugye, hogy kijavítom BW mamit, aztán esetleg-mellesleg a kérdéshez is hozzászólok, ha van értelme."

Papi, úgy tűnik, már megint szükséged van egy kis sportra... Legyen tíz kör békaügetés és ugyanennyi indiánszökdelés. :P

"elegánsabbnak meg csak Korr-Rektor úr tartja a birtokjeles verziót, ez azért nem annyira általános elv, mint amennyire BW szavaiból tűnik."

Lehet, hogy nem annyira... De azért mégiscsak egy szaktekintély véleménye... :)

"Belekötés: az igaz, hogy sok esetben kiejthetjük tőszámnévként is a napot (március tizenöt, március tizenötig)"

Ööö... Hol is van ez leírva? Ki engedte meg? :P

Én speciel rosszul vagyok, ha így hallom.

(Akkor is, ha egy kérdésre ("hányadika van ma?") válaszolva néha így mondom ("tizenöt"). Mindig hiányérzetem van ilyenkor.)

2014. jún. 4. 11:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!