Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "vagy nem", illetve "vagy...

"vagy nem", illetve "vagy sem" hiányos tagmondatok elé kell vessző?

Figyelt kérdés

[link]

Ezzel szemben Osiris 325. o.:

Nem maradhat el a vessző a kötőszó elől akkor sem, ha a második tagmondat hiányos: A bíróság szakvéleményt kér annak bizonyítására, hogy fennállt-e ez a kóros pszichés állapot, vagy sem.

2014. máj. 12. 22:12
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Rosszul írtam, elnézést, nem két tagmondat, bár akkor is kell a vessző.

Mert itt más válaszok is születtek, és a kérdező is bizonytalan volt, ezért megkérdeztem az e.nyelv.hu-n, és ezt a választ kaptam.

Az „és” kötőszó az „is ” partikulával együtt ugyan nem két külön tagmondat, hanem egyetlen szerkezet, ám ilyenkor a szerkezet tagjait vessző határolja el: „Eszik a kutya is, és a macska is.\" (OH. 344).

Üdv: Ági

2014. máj. 18. 10:05
 12/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm, Ági! Megnéztem az OH-ban a jelzett oldalon, a páros használatú kötőszóknál van, ezért kell a vessző.

Viszont itt nem tettek vesszőt:

[link]

Nem szeretném bonyolítani, de itt azért nem kell vessző, mert a kérdéses rész a mondat első felében van?

2014. máj. 18. 17:17
 13/17 anonim ***** válasza:

Na, ez érdekes. A két válasz homlokegyenest ellentétes.

Erre már nem tudok válaszolni, remélem, majd jönnek az okosok.

Addig is jelzem az e.nyelv.hu-nak.

Véleményem szerint ugyanúgy kellene a vessző.

A Himnusz is, és a Szózat is...

Köszi, hogy ezt megírtad.

2014. máj. 18. 17:29
 14/17 A kérdező kommentje:

Nincs mit!

[link]

itt tettek vesszőt

Szerintem kell a vessző ilyen esetben, az OH. is azt mondja :)

2014. máj. 18. 17:34
 15/17 anonim ***** válasza:

hoppá! Itt persze hogy kell.

Itt két állítmány van. Ezeket vesszővel választjuk el.

Egyébként elküldtem nekik mindkettő variációt, kíváncsi leszek a válaszukra.

Hát ha egyszer már megbízunk bennük, és tanácsukat kérjük, akkor az a tanács legyen egyértelmű.

Ha érdekel, itt majd megírom, mit válaszoltak.

Az Osiris helyesírás a neten is megvan? Mert én nem találtam.

Ha igen, küldenél egy linket?

Előre is köszi.

2014. máj. 18. 17:59
 16/17 A kérdező kommentje:

Persze, érdekel engem is :)

Az OH nincs fent a neten. Nekem megvan, bemásolom ide azt a bekezdést (az utolsó mondat az érdekes):

Az és, s, meg, vagy kötőszóval kapcsolt mellérendelő szintagmák.

Ha az azonos mondatrészek között "és, s, meg, vagy" kötőszó áll, eléjük nem kell vesszőt tenni, tehát a hátravetést és a közbevetést leszámítva írásjel nélkül használatosak: Péter és Pál; én és nem ő. Nem számít páros használatúnak az, ha az "és" kötőszó többször fordul elő a szerkezetben, vagyis a második kötőszó elé nem kell vesszőt tenni: piros és kék és zöld. Ugyanilyen használata létezik a "vagy" kötőszónak megengedő értelemben: Kati vagy Peti vagy Gyuri. Páros használatú azonban a "vagy" kizáró választás esetén, s ilyenkor a mádosik "vagy" elé mindig ki kell tenni a vesszőt: vagy kellemes, vagy kellemetlen; vagy Péter, vagy János. Az "és" közőszó az "is" partikulával együtt már szerepelhet páros használatban; a szerkezet tagjait ilyenkor vessző határolja el: ő is, és én is.

2014. máj. 18. 18:23
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm szépen.

Közben megérkezett a válasz is. Ide másolom:

"Köszönjük az észrevételt! A két alak között természetesen semmilyen nyelvtani különbség nincsen. A válaszainkat egységesítjük. "

Tehát mindkét változatban kell a vessző.

Üdv

2014. máj. 19. 01:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!