Ha tagmondatok közé ÉS-t rakunk, kell vessző. Ha felsorolásba, nem kell. De mivan akkor, ha tevékenységeket sorolunk fel?
Pl. A libát levágta, megpucolta és megfőzte. Ilyen esetben kell a vessző?
Elég sok könyvben úgy láttam, hogy nem kell. De azért a könyvek nem győztek meg.
Ez attól függ, melyik irányba dől a mérleg. Ha nagyon elkülönülnek egymástól a tevékenységek, akkor kell közéjük vessző, mert külön tagmondatoknak minősülnek. A fenti mondatban viszont csak felsorolás.
Egyébként a hangsúly dönt. Ha megállsz az és előtt, és felviszed a hangsúlyt (mint ebben a mondatban :D), akkor kell vessző, ha nem, akkor nem.
Ebben az esetben ugyanúgy nem kell vessző, mintha azt írtad volna, hogy Láttam az asztalon tollat, papírt és ceruzát. Ugyanúgy felsorolás, még ha a halmozott mondatrész ez esetben igei állítmány. A felsorolás szempontjából mindegy, hogy mit sorolsz fel, ha van az utolsó felsorolt dolog, cselekvés előtt és, akkor az elé nem kell vesszőt tenni.
Abban az esetben, ha a két- vagy többféle cselekvés közül az egyiknek bővítménye is van, akkor kell a vessző. Pl. A libát levágta, megpucolta, és a fazékba rakva megfőzte.
Hát mindenki téved. Akkor kell az és elé vessző, ha az és kötőszó összetett mondat két tagmondatát köti össze, amelyeknek külön-külön is van igei állítmányuk.
Például:
Megláttam két ribancot tegnap, és odamentem leszólítani őket. (itt kell a vessző)
Láttam tegnap két ribancot és ennyi. (itt nem kell, nincs igei állítmány, mivel nem is összetett a mondat)
Jaaaa. lehet hogy igazad van... király vagy...
csak nem vagyok benne biztos, hogy a példamondatodban nem kell vessző az és elé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!