Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért nem tudok helyesen írni?

Miért nem tudok helyesen írni?

Figyelt kérdés

Szóval a helyesírásom maga a rémálom.Magyar tanárokat lehet kínozni vele,sőt bármilyen tanárt.

Magyarból 4-es vagyok,ettől függetlenül mert mondhatni elég jó a szövegértésem, a szöveg alkotásom, sok tárgyi tudásom van. Soha nem voltam 5-ös a nyelvtan miatt.

Ha valaki meglátja a helyesírásom azonnal elkönyvel egy gyökérnek. Miközben korántsem vagyok az.

Csak valamiért nem megy...hiába olvasok sokat,akkor sem.

Érettségin a -15 pontot már elkönyveltem,vagy sietek és szavanként nézem át szótárral...

Hogyan változtathatnék ezen?

Tollbamondás,könyv olvasás nem segít...

18/F

2014. ápr. 24. 21:38
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%
Abból, amit itt írtál, egyáltalán nem az látszik, hogy rossz a helyesírásod. Egyedül a kölön- vagy egybeírásban vannak hibáid, de abban legalább következetesen, külön írod, amit egybe kéne: "magyar tanár" magyartanár, mert nem a nemzetisége az, hanem a szakja, úgy meg már összetett szó. A szövegalkotás is egyben van, úgy is mondjuk ki. A könyvolvasás szintén összetett szó. Ezek alapján azt tanácsolom, hogy írd egybe, amit külön gondolsz, és a füledre támaszkodhatsz, az összetett szavakat egy hangsúllyal mondjuk ki. A különírás-egybeírás egyáltalán nem magtól értetődő, arra sokszor nincs logikus, egzakt szabály. Korántsem mindig egyértelmű, hogy valami összetett szó, vagy alkalmi szókapcsolat. Azért csak az érdekesség kedvéért, nem a bemagolás, hanem csak a rálátás céljával olvasgathatod a helyesírási szabályzat 95-142. paragrafusát, ami erről szól. 15 hibapontot könnyű összeszedni, de amúgy túl kritikus vagy önmagaddal, valami nagyon igényes iskolába járhatsz.
2014. ápr. 26. 15:14
 12/13 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a biztatást.Csak az zavar tényleg hogy kiröhögnek,emellett elvan könyvelve hogy én vagyok a "helyesírás" bolondja.Már próbáltam ezen sokszor változtatni,azonban a tz-k mindig azt igazolják hogy mégse megy.

Soha nem az van hogy max 15 pont,hanem a 60-ból néha 40-t is levonna a tanár ha nem lenne megkötve a keze hogy max 15...

Mindig kapok a dogák alá egy mini regényt hogy : "Még most sem hiszem el hogy nem megy,(hegyi beszéd)..stb..)"

Az egybe-külön írást,pedig megfogadom :)

2014. ápr. 26. 19:26
 13/13 anonim ***** válasza:
Aki azt írta, hogy meg kell tanulni a szabályokat: nos, remélem élesben 2 perc alatt végigfutod az agyadban az összeset, amikor le szeretnél írni valamit... no jó, én ráérzek az ilyesmire, ez van. Különírás, egybeírás: na, ott elismerem, hogy elsőre minden szabályt meg kell tanulni, utána már ösztönből megy.
2014. ápr. 26. 19:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!