Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Banántot vagy banánt? Hogy...

Banántot vagy banánt? Hogy helyes?

Figyelt kérdés
Pl: Veszunk egy banánt/banántot?

2014. ápr. 24. 20:58
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
97%

Még mindig nem értem, minek kell mindenféle -n-re végződő főneveket felhozni... (9-es vagyok)

A magyar köznyelvben az a szabály, hogy a tárgy ragja -t vagy magánhangzós t. Tehát banán --> banánt.

A nyelvjárásokban, ha úgy vélik, hogy a szótő "banánt", akkor helyes a banántot ragozás. De ebben az esetben is a rag az -ot és nem a -tot (ami nem létezik, de ezt már leírtam).

Vagyis, ha az az ember, aki "banán" szótövet használ, ragozza ezt a szótövet, akkor csak úgy ragozhatja, hogy "banánt". Ha nyelvjárásokban azt a szótövet használják, hogy "banánt", akkor ők ragozhatják úgy helyesen, hogy "banántot".

Ha már felhoztad a horizont szót... Ha ma is a régi hangalakjában használnánk ezt a szót, hogy "horizon", akkor annak a tárgy ragja nem lehetne az, hogy "horizontot", hanem "horizont". De mivel mára a "horizont" alakra módosult a szótő, így ennek a szótőnek a tárgy ragja "horizontot".

Tehát összefoglalva:

a banán szótő tárgy ragja banánt

a horizont szótő tárgy ragja a horizontot.

Régen, amikor a horizon szóalakot használta a magyar, nem lehetett úgy ragozni, hogy horizontot. Az ugyanolyan hibás volt, mint ma a "banántot" ragozás, a köznyelvben.

De ha dialektusban használják a "banánt" szótövet, akkor helyes a "banántot" ragozás.

Remélem így már érthető, ennél egyértelműbben nem tudom leírni.

2014. ápr. 25. 16:12
 12/28 mustafa33 ***** válasza:
Előző nagyon jól írja, mert ott ahol a tájszólásban beszélők banátot mondanak, ott valóban a nominatív nem banán hanem banánt.
2014. ápr. 26. 23:00
 13/28 anonim ***** válasza:
Csakhogy a tájnyelvi változat gyakorta "köznyelviesül". Pont ezért hoztam a horizont példáját, mivel korábban az is horizon volt, és más nyelvekben most is az. Lehet, hogy a jelenleg csak tahók által használt "lükverc", vagy a "radil" is polgárjogot nyer egyszer.
2014. ápr. 29. 09:11
 14/28 mustafa33 ***** válasza:
Mi a búbánat az a "radil"? Ezt még nem hallottam, pedig tahó lennék, mert ha tolatni akarok, lükvercbe teszem, nem szpiatocskába ☺.
2014. ápr. 29. 14:50
 15/28 mustafa33 ***** válasza:
Ja, és előtte még letaposom a kuplungot is ☺.
2014. ápr. 29. 14:52
 16/28 anonim ***** válasza:

Fene tudja, én jobban szeretem "rükvercbe" tenni!

Hogy a kérdéhez is hozzászóljak:

A franciák ma is "horizon"-nak írják-mondják ezt a szót, de ha pl. a "vízszintes" jelentésben használják, akkor "horizonTal-e lesz belőle. Úgyhogy nyilván odakívánkozik az a szóvégi -t betű!

2014. ápr. 29. 15:21
 17/28 anonim ***** válasza:

A horizont valószínűleg azért kapott a magyarban -t hangot a végére, mert a horizon szóalak valahogy nem olyan magyaros hangzású, míg a horizont hangsor jobban megfelel a mi szájízünknek. A tájnyelvből egyébként sok dolog köznyelviesülhet.

De nem csak a tájnyelvből, hanem mindenféle, korábban hibásnak vélt szóhasználat is bekerülhet a köznyelvbe. Ilyen a deviszont, amit ma már bejegyeznek a szótárakba, mint létező szót.

2014. ápr. 29. 20:44
 18/28 anonim ***** válasza:

Musztafa 33!

A "radil" az a radír, és az én gondolatvilágomban ugyanúgy viszonyulnak egymáshoz, mint a "lükverc" a rükverchez.

Nem akartam senkit megbántani.

2014. ápr. 30. 18:32
 19/28 mustafa33 ***** válasza:
Akkor sem értem a rükverc miért jobb a lükvercnél? Akkor már legyen rendesen Rückwärtzgang.
2014. ápr. 30. 20:55
 20/28 anonim ***** válasza:

Én nem mondtam, hogy rosszabb, sőt pont azt vetettem fel, hogy egyszer majd így köznyelviesülhet ez a - manapság még csak a műveletlenebbek által használt - szóalak. Ha te is a "lükverc"-nek mondod annak ellenére, hogy nem vagy műveletlen, csak annyit jelent, hogy én tévedek, és már köznyelviesült is.

Mondok egy másik példát. A pirula eredetileg a latin pilula szóból származik. Én nem nagyon használom ezt a szót, de ha mégis, én is pirulát mondok, mert az eredeti (helyes ?) alakot modorosnak, tudálékosnak érzem, úgy, ahogy te a "rükverc"- et, amit én még nem érzek annak.

2014. máj. 1. 16:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!