Tudományos kérdés! Bábú? Árú? Mivan?!
#2:
"Biztosan rémlik nekik a szabály, hogy"
Szerintem az ok-okozat nem egészen így van, hanem inkább arról van szó, hogy:
a magyar nyelv amúgy is szereti a szóvégi ú-t hosszan ejteni,
ezért van az, hogy a legtöbb esetben valóban hosszút is írunk,
és ezt a – beszélt nyelvi – „szabályszerűséget” tükrözi a helyesírásra vonatkozó (ököl)szabály.
Aki pedig eltéveszti, az jobbára nem azért téveszt, mert csak félig tudja a szabályt, hanem – a szabálytól függetlenül – egyszerűen a nyelvérzékére hallgatva hosszan ejti, ezért hosszan írja. Akár emlékszik a szabályra, akár csak félig, akár sosem tudta.
Egyébként pedig szeretném kérni, ha szabad, hogy sorold fel, légy szíves, – utánanézés nélkül – az összes rövid u végű kivételt! Ha megy, akkor már előre is emelem kalapom! :-)
"Az "új" és az "ujj" összekeverése pedig..."
Szerintem hasonló okra vezethető vissza.
(Hozzáteszem, a kérdésben az „újj” formáról van szó – bár nem emlékszem, hogy ilyennel sűrűn találkoztam volna...)
---
#3:
No, akkor itt a nagy alkalom, hogy megismerkedj vele – jobb későn, mint soha:
„Mindenféle – kisebb-nagyobb – bábú lepkék élnek a környékünkön, ahogy a fenti gyűjteményem is mutatja.”
„Én ilyen élénk mintás, apró pöttyös bábú lepkét szeretnék, de sajnos nem tudom, milyen fajhoz tartozik.”
Tévedni tetszik: a fajta a mesterséges, ember által előállított szűkebb "halmaz":
"fajta: a fajon belüli, termesztés, tenyésztés útján létrejött kisebb csoport (cultivar)." (ÉKSz)
Talán az okozta a keveredést nálad, hogy amikor "faji kérdésről", fajgyűlölőkről, fajvédőkről, fajelméletről beszél valaki, akkor ki szokás javítani, hogy az _ember_ a faj, és ezen belül vannak kisebb csoportok, mondjuk nevezzük rassznak.
A lepke viszont nem faj, hanem a rovarok osztályának egy rendje – legalábbis ha hinni lehet a Wikinek (biológus nem vagyok) –, vö.:
(A rend alatt van még alrend, család, alcsalád meg mittudomén, még mi minden... szóval ez nagyon mellé, illetve fölé.)
Faj a kutya fajta a Vizsla.Az ebtartók jogosan haragszanak a fajtiszta megnevezésre.A helyes a fajtatiszta.
Hogy a rovar családból a lepkefajok közül melyik fajtára gondolt valaki ezt már ne keljen megmagyarázni és értelmezni mert a Magyar nyelv logikus és érthető.
Nagyvonalú leszek: betudhatjuk ezt a válaszodat mondjuk a korai időpontnak, és megpróbálhatod újra megfogalmazni, adekvát módon. :-)
(Pl. a kutya szál elhagyásával (hiszen ott valóban ember által ki_tenyésztett_ _fajták_ról van szó); nem keverve családot és osztályt; nem keverve lepkefajt és fajtát; stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!