Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Tudományos kérdés! Bábú? Árú?...

Tudományos kérdés! Bábú? Árú? Mivan?!

Figyelt kérdés
Böngésztem a Penny oldalán, ahol megláttam, hogy "Pékárú". Egyre többször látom a bábut, az árut, illetve az ujj szót hosszú magánhangzókkal? Miért? Mindkettő elfogadott? Szerintem nem. Most akkor ki a gyökér?:D

2014. márc. 14. 18:11
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Írj nekik levelet!
2014. márc. 14. 18:23
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Az "áru" és az "árú" keverése rendkívül gyakori hiba, és szerintem csak egyre rosszabb lesz a helyzet, ahogy egyre jobban elbutulnak az emberek. Biztosan rémlik nekik a szabály, hogy "a szóvégi ú mindig hosszú, kivéve...", csak éppen a második fele már homályba vész az agyukban. Az "új" és az "ujj" összekeverése pedig tökéletesen tükrözi az illető agyi képességeit, hogy finoman szóljak. Olyan értelemben elfogadott mindkettő, hogy létező, értelmes szavak, de a jelentésük között óriási a különbség...
2014. márc. 14. 18:25
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem ismerik a helyesírást. Az árú egy melléknév, ami az ár szóból van képezve. A bábú szót nem ismerem, csak a bábut.
2014. márc. 14. 19:14
 4/10 BringaManó ***** válasza:
93%

#2:

"Biztosan rémlik nekik a szabály, hogy"

Szerintem az ok-okozat nem egészen így van, hanem inkább arról van szó, hogy:

a magyar nyelv amúgy is szereti a szóvégi ú-t hosszan ejteni,

ezért van az, hogy a legtöbb esetben valóban hosszút is írunk,

és ezt a – beszélt nyelvi – „szabályszerűséget” tükrözi a helyesírásra vonatkozó (ököl)szabály.

Aki pedig eltéveszti, az jobbára nem azért téveszt, mert csak félig tudja a szabályt, hanem – a szabálytól függetlenül – egyszerűen a nyelvérzékére hallgatva hosszan ejti, ezért hosszan írja. Akár emlékszik a szabályra, akár csak félig, akár sosem tudta.

Egyébként pedig szeretném kérni, ha szabad, hogy sorold fel, légy szíves, – utánanézés nélkül – az összes rövid u végű kivételt! Ha megy, akkor már előre is emelem kalapom! :-)

"Az "új" és az "ujj" összekeverése pedig..."

Szerintem hasonló okra vezethető vissza.

(Hozzáteszem, a kérdésben az „újj” formáról van szó – bár nem emlékszem, hogy ilyennel sűrűn találkoztam volna...)

---

#3:

No, akkor itt a nagy alkalom, hogy megismerkedj vele – jobb későn, mint soha:

[link]

„Mindenféle – kisebb-nagyobb – bábú lepkék élnek a környékünkön, ahogy a fenti gyűjteményem is mutatja.”

[link]

„Én ilyen élénk mintás, apró pöttyös bábú lepkét szeretnék, de sajnos nem tudom, milyen fajhoz tartozik.”

2014. márc. 15. 12:46
 5/10 mustafa33 ***** válasza:
Azért a XIX. századi írókat, remélem nem akarod majd az árú miatt áttírni. ☺
2014. márc. 18. 03:34
 6/10 anonim ***** válasza:
4-esnek: köszönöm a képeket.
2014. márc. 18. 21:55
 7/10 anonim válasza:
„Én ilyen élénk mintás, apró pöttyös bábú lepkét szeretnék, de sajnos nem tudom, milyen fajhoz tartozik.”Szerintem a lepke fajhoz tartozik.A faj a lepke és a fajtája ismeretelen.
2014. dec. 30. 16:48
 8/10 BringaManó ***** válasza:

Tévedni tetszik: a fajta a mesterséges, ember által előállított szűkebb "halmaz":

"fajta: a fajon belüli, termesztés, tenyésztés útján létrejött kisebb csoport (cultivar)." (ÉKSz)

Talán az okozta a keveredést nálad, hogy amikor "faji kérdésről", fajgyűlölőkről, fajvédőkről, fajelméletről beszél valaki, akkor ki szokás javítani, hogy az _ember_ a faj, és ezen belül vannak kisebb csoportok, mondjuk nevezzük rassznak.

A lepke viszont nem faj, hanem a rovarok osztályának egy rendje – legalábbis ha hinni lehet a Wikinek (biológus nem vagyok) –, vö.:

[link]

(A rend alatt van még alrend, család, alcsalád meg mittudomén, még mi minden... szóval ez nagyon mellé, illetve fölé.)

2014. dec. 30. 23:22
 9/10 anonim válasza:

Faj a kutya fajta a Vizsla.Az ebtartók jogosan haragszanak a fajtiszta megnevezésre.A helyes a fajtatiszta.

Hogy a rovar családból a lepkefajok közül melyik fajtára gondolt valaki ezt már ne keljen megmagyarázni és értelmezni mert a Magyar nyelv logikus és érthető.

2014. dec. 31. 06:51
 10/10 BringaManó ***** válasza:

Nagyvonalú leszek: betudhatjuk ezt a válaszodat mondjuk a korai időpontnak, és megpróbálhatod újra megfogalmazni, adekvát módon. :-)

(Pl. a kutya szál elhagyásával (hiszen ott valóban ember által ki_tenyésztett_ _fajták_ról van szó); nem keverve családot és osztályt; nem keverve lepkefajt és fajtát; stb.)

2014. dec. 31. 10:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!