"Mért jár eszemben egyre a kenetes, vén kántor" "S egyszerre eltünődöm: ha most holtan elesném? " Vajon egy 100 éves versnél ezek a hibák - sajtóhibák, - költői szabadság, vagy - száz éve mások voltak a helyesírási szabályok?
TÓTH ÁRPÁD: VERGÕDÉS
epa.oszk.hu/00000/00022/00034/00838.htm
Mért -> Miért
eltünődöm -> eltűnődöm
Nem értem, hogy a "eltünődöm"-nek miért lenne más a ritmusa, mint az "eltűnődöm"-nek.
A Mért -> Miért is csak szótagolásnál különbözik, kiejtésre ugyanaz.
"Nem értem, hogy a "eltünődöm"-nek miért lenne más a ritmusa, mint az "eltűnődöm"-nek. "
Azért, mert az iskolában nem figyeltél oda!
Nem értem, hogy a "eltünődöm"-nek miért lenne más a ritmusa, mint az "eltűnődöm"-nek.
A Mért -> Miért is csak szótagolásnál különbözik, kiejtésre ugyanaz.
Meg kell vizsgálni a verset ütemhangsúly szempontjából (hallható, hogy nem időmértékes):
Eredetileg:
- - U - U - U U U U - - - U
- - U - U - - U - - U U U -
Ebből elsőre látszik, hogy ha "miért"-et használna, akkor a szótagszám (így az ütemhangsúlyos ritmus) elcsúszna.
"Eltűnődöm" esetén a második sor első fele nem hasonulna az első sorhoz, így jobb, ha röviddel írja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!