Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért mondják, hogy emiatt...

Miért mondják, hogy emiatt ----> ez miatt?

Figyelt kérdés
2013. dec. 30. 21:03
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
27%
Mert vidéki, és ott így mondják. Nekem is volt egyszer egy pécsi ismerősöm, ő is így mondta.
2013. dec. 30. 21:16
 2/14 A kérdező kommentje:
kösz
2013. dec. 30. 21:17
 3/14 anonim ***** válasza:
Nem vidéki, hanem az emiatt a helyes. Legalább is a Helyesírási Szótár szerint. Ez miatt nem is szerepel benne.
2013. dec. 30. 22:09
 4/14 anonim ***** válasza:
Fel se merült bennem hogy az "ez miatt" lenne a helyes verzió. Első voltam.
2013. dec. 30. 22:17
 5/14 anonim ***** válasza:

Régen nem volt helyes az "ez miatt" kifejezés?

Belefér a szólás szabadságba, hogy valaki így mondja?

2013. dec. 30. 23:35
 6/14 anonim válasza:
58%
Számomra ez az egyik legzavaróbb helyesírasi hiba, de szóban is begőzölök tőle...
2013. dec. 31. 01:05
 7/14 BringaManó ***** válasza:
Ez nem helyesírási hiba, ne gőzölj be. :-)
2013. dec. 31. 08:55
 8/14 anonim ***** válasza:
Azért, mert nem tudja a tahó, hogy hány m-mel írja az "emiatt" szót. Hát inkább kikerüli, és egy kevésbé súlyos hibát vét.
2013. dec. 31. 11:54
 9/14 BringaManó ***** válasza:
100%

Biztos lehetsz benne (én legalábbis az vagyok), hogy aki így mondja, az nem azért mondja így, mert annak idején, először is megpróbálta leírni, nem sikerült, ezért inkább máshogy írta, és akkor már emiatt úgy is mondja... hanem így hallotta már a szüleitől is, tanáraitól is, barátaitól is – akár már jóval azelőtt, hogy a betűket ismerte volna –, és ezért így jön a szájára, még akkor is, ha esetleg írásban emiattot ír, mert tudja, hogy írásban úgy illik.

(Sőt, azt is tudja, hogy a művelt köznyelvben úgy illik, a "standard" forma az emiatt, így megfelelő környezetben talán szóban is azt használja, gond nélkül. Ahogy a többi tájnyelvi/rétegnyelvi stb. jelenséget is le tudja vetkőzni az ember egy pillanat alatt, ha olyan környezetben kell beszélnie/írnia, ahol azok használata nem szerencsés.)

Persze szívesen venném, ha valaki, aki ilyen formában használja, megerősítene vagy megcáfolna. Biztosan vannak itt olyanok, akik így beszélnek, és szerintem nincs is ezen semmi szégyellni való.

Köszönöm előre is.

2013. dec. 31. 16:33
 10/14 anonim ***** válasza:

Igen.

Megerősítem Bringamanó válaszát.

Én zalai vagyok, én így hallottam, és sokáig így is mondtam: ez miatt, az miatt.

Itt találkoztam először ezzel a formával: emiatt.

Ekkor derült ki, hogy én nem jól használtam eddig.

Ági

2013. dec. 31. 17:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!