Fejtörö: Mi a különbseg a két mondat között?
Mi a különbseg a két mondat között:
1.Régen nem láttalak
2.Régen láttalak
Régen nem láttalak -> de mostanában már látlak.
Régen láttalak -> de mostanában már nem.
Értelmezés kérdése. Mindkettő jelentheti azt is (megfelelő hangsúllyal), hogy az illetővel sokáig nem találkoztál.
a régen csak egy jelző. vedd ugy hogy: mintha azt mondaná tegnap
"tegnap nem láttalak" szóval tegnap nem találkoztak
"tegnap láttalak" tegnap találkoztak.
ugyanez csak a régen szóval
:) ja és 14. éves vagyok, és mégis rájöttem.
a két mondat ugyanazt jelenti, holott az egyikben benne van a ,,nem" szó, vagyis tagadnia kellene a másik mondatot, mégsem ez történik.
Ugyanez történik itt is:
- várom
- alig várom
az ,,alig várom"-nak azt kellene jelentenie, hogy nem igazán várom, mert az ,,alig" szó miatt azt hinnénk, hogy így már ez a ,,várom" ellentéte, holott ezt is akkor használod,mikor vársz nagyon valamit(persze számít a hangsúly is).
Na ezt próbáld megmagyarázni egy külföldinek :)
külföldinek?
i wait that
i cant wait that :S
várom és alig várom... az egyik egy fokozás.. külföldi tessék :)
Asszem rosszul fogalmaztam meg a kerdest, valojaban arra lennek kivancsi, hogy hogy lehet h egyik tagadasa a masiknak ,megis ugynazt jelenti
14:05 a tegnap nem lattalak meg a tegnap lattalak az nemugyanazt jelenti, amig a fent emlitett mondat ugyanazt jelenti még akkor is ha az egyik tagadasa a masiknak,
Egyébként a válasz a magyar nyelv és magyar szavak sokszínűségében rejlik.
rég nem láttalak --> rég óta (folyamat) nem láttalak már itt.
rég láttalak --> rég volt már (időtartomány) hogy erre láttalak.
14.09!
nem így gondoltam :)
azt hogy mondod meg egy külföldinek, hogy itt ez a két mondat, ebben van egy tagadószó, tehát a külöföldi úgy értelmezi, hogy a két mondat egymás ellentéte, holott a magyar ember bármelyiket használhatja ugyanabban a helyzetben, tehát szó sincs tagadásról.
Ez vmi olyasmi, mint pl. azt hiszem angolban van olyan,hogy dupla tagadás igenlést jelent...
Egyébként szerintem is a magyar nyelv sokszínűsége a megoldás :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!