Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ablakstúdió vagy ablak stúdió...

BanyiRoli kérdése:

Ablakstúdió vagy ablak stúdió vagy ablak-stúdió?

Figyelt kérdés
Hogy a helyes? Általában külön írják! Cégnévként lenne, úgyhogy fontos a helyes használat! Vagy mindhárom helyes?

2013. dec. 5. 09:36
1 2
 11/13 BringaManó ***** válasza:

Ja, és korrigálom magam, mert sajnos belgaságot írtam.

(Súlyosbító körülmény, hogy még arcoskodtam is, hogy "aki idéz, azt is terhelheti némi (utánanézési) felelősség"...)

Téves állításom:

"Az ablakstúdió nem alárendelő összetétel (arra vonatkozik az említett 104. pont), hanem jelentéstömörítő összetétel (129.)."

Javított mondat:

"Az ablakstúdió alárendelő összetétel ugyan, de azon belül is jelentéstömörítő összetétel, tehát nem az MTA-válaszban hivatkozott 104-128. pont vonatkozik rá, hanem a jelentéstömörítő összetételekről szóló 129. szabálypont."

Elnézést kérek.

2013. dec. 25. 11:19
 12/13 anonim ***** válasza:

BM: Világos, hogy az jelentéssűrítő összetétel részhalmaza az alárendelőknek, de honnan tudja a szerencsétlen algoritm, hogy főnév + főnév milyen viszonyban van egymással? Nagyon leegyszerűsítve ez úgy műkszik, hogy főnév + főnév (többnyire) = alárendelés, és kész. Van, ahol bizonyos jegyek megléte segít finomítani a dolgot (pl. főnév + -ás/-és képzős fn. az többnyire jelöletlen birtokos -- ez működik, próbáld ki).

Egyébként a tipikus jelentéssűrítők fel vannak véve listába, azoknál a magyarázat is szofisztikáltabb. (Az "ablakstúdió", lássuk be, nem oly gyakori jelentéssűrítő, mint a "vámvizsgálat", "csigalépcső" meg az OH. többi példája.)

2014. júl. 29. 14:57
 13/13 BringaManó ***** válasza:

OK, de amit nem tud, arról egy MTA-gép nem engedheti meg magának, hogy egyértelműen úgy nyilatkozzon, mintha tudná, hanem vagy "nem tudom", vagy "valószínűleg ez-és-ez, de nézz utána".

Szerencsére ezt a jelentéssűrítős témát már annak idején leleveleztük – a fentebb említett visszajelzésem nyomán –, és azon nyomban javítva is lett: azóta már "AkH-104–129"-re hivatkozik a magyarázat – a korábbi 128. végű hivatkozás helyett –, és ezzel mindent megoldottunk, és azóta is mindenki boldogan él, amíg meg nem hal. :-)

Ui.:

Apropó, akkor már keresek hibát, mert látom, hogy van rá időd ;-)

[link]

A magyarázat az örökké-re azt mondja, hogy melléknév. WTF?

vagy:

[link]

(nem túlságosan erőltettem mega a fantáziámat, bocs... :-)

Tipikus esete a jó válasz + rossz magyarázatnak:

A magyarázat azzal kezdődik, hogy

"1. A "sűrítő" melléknevet és az "összetétel" főnevet különírjuk"

(már jó...)

és utána:

"2. A "jelentés" főnevet és a "sűrítő összetétel" főnévi szerkezetet egybeírjuk"

Remek. Ha tényleg így lenne, akkor a mozgószabály összerántaná:

*jelentés-sűrítőösszetétel

És ráadásnak egy övön aluli:

különírás egybeírás témakör

(No ezért sem mentem messzire: ezzel kezdődi a Kulegy találatai alatti megjegyzés, én csak egy kicsit feljebb kopiztam. :-)

Na de ezt már tényleg szenyaság volt megkérdezni tőle, inkább nem is linkelem be, a válaszokat is hagyjuk (természetesen nincs közte jó), a további tesztelést és hibajelzést pedig majd magánban (vagy igény esetén más bejegyzésekben) követem el, és nem most. :-)

2014. júl. 29. 18:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!