Unszimpatikus vagy antipatikus?
Ennyi erővel abba is bele lehetne kötni, hogy miért mondjuk azt, hogy ki/lecserélték a zárat, abban az esetben is, ha ezt a műveletet csak egy ember végezte.
Egyébként manapság már teljesen elterjedt az unszimpatikus szó, és egyre többször használják az anti-t egyfajta ellenséges viszonyra valamivel szemben (nem pedig csak az adott szó ellentétének kifejezésére). Én mai gyerek vagyok, körülöttem rengetegen használják az unszimpatikus kifejezést (az ellenszenvessel együtt, tehát nem felejtődött el az sem), úgyhogy nekem ez a megszokott, és az antipatikusról pedig valami elvadult gyógyszerész-ellenes figura ugrik be.
Többször hallottam (és zavar is), hogy a patetikust úgy használják, mint az angolban, holott egyáltalán nem ugyanaz a jelentése magyarul, mint angolul. Ez is jövevényszó (latin-görög eredetű, többek között szenvedélyest jelent), azonban az angol pathetic is ugyanazon latin és görög szavakból származik, csak teljesen más, 'érzelemmentes' (esetleg szánalmas) jelentéssel. Talán ők értelmezték máshogy a forrást, talán mi, de a lényeg ugyanaz: létezik két (közel) azonos alakú, ám más nyelvű szó, más jelentéssel, azonos gyökerekkel.
A társadalom, a világ, a tudomány, az ország (khmm) fejlődik, és a nyelv velük fejlődik. Nap, mint nap létrejönnek új szavak, amelyek vagy elfelejtődnek, vagy megmaradnak. Más szavak megváltoznak, esetleg kialakulnak szavak, melyek pontosan ugyanazzal a jelentéssel bírnak. Hiszen a változás a a fejlődés kulcsa.
Vannak olyan kifejezések is, melyek, ha belegondolunk, teljesen értelmetlenek, mégis értjük őket (fészkes fene, stb.), fölösleges beléjük kötni (ez is).
Visszatérve a szimpatikusra, az un-t úgy is föl lehet fogni, hogy csak egy tagadószavacska, és azt fejezzük ki vele, hogy NEM szimpatikus. Időközben utánanéztem az ÉKsz-ban, és mind a kettő alak benne van, szóval teljesen legális és HELYES bármelyik alakot használni.
#17 2016-12-31 15:43
Hát, kedves barátom, akkor vegyél egy szemüveget, mert bizony, benne van ám. Amennyiben azonban nem hiszed, el itt a bizonyíték (segítség: az első szócikk lesz az):
;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!