Kötődök/kötődöm (vmihez, pl. emberhez). Stb. Mikor m és mikor k a rag az igék ragozásánál? Fogalmazást írok és tudnom kellene mikor melyiket használjam?
attól is függ, hogy egy adott ige milyen végződést kap, hogy milyen ragozású.ha egy ige tárgyatlan, akkor -m végződést kap az egyes szám első személye.ellenkező esetben -k végződést.
ezt nem jól tudom?
érthető a kérdés?
> "Határozott tárgy esetén az igeragozás tárgyas."
Értem. Akkor idézném a kérdést:
"Kötődök/kötődöm (vmihez, pl. emberhez)."
Hol van itt (akár határozott, akár határozatlan) tárgy?
---
> "nem ugyanezt mondja ki, amit belinkeltem?"
De, mond ilyet.
De – ismétlem –:
Hol van itt (akár határozott, akár határozatlan) tárgy?
A teljes bekezdésnek egyben több értelme van, de azt is idézted az #1-ben.
(Jóllehet, már akkor sem értettem, hogy hogy jön ide a tárgy. A kérdezett ige szemmel láthatóan tárgyatlan.)
---
> "attól is függ, hogy egy adott ige milyen végződést kap,
> hogy milyen ragozású. ha egy ige tárgyatlan, akkor -m
> végződést kap az egyes szám első személye. ellenkező
> esetben -k végződést. ezt nem jól tudom?"
Szerintem nem: alapesetben fordítva van (E/1-ben, jelen időben, kij.módban* az alanyi ragozás a -k, és a tárgyas az -m), de ikes igéknél – mindig/általában/sokszor/gyakran/bizonyos esetekben/egyre ritkábban/stb. [ízlés szerint] – az igék alanyi ragozása megegyezik a tárgyassal (vagyis -k helyett -m), még akkor is, függetlenül attól, hogy az ige tárgyas-e (ahogy a kérdésben lévő kötődik is tárgyatlan, ugye).
Legalábbis a nyelvi standard szerint ez van az ikes igékkel. YMMV
* korábban egyéb dokban is voltak ilyen izgalmak, de ez már múlóban...
> "érthető a kérdés?"
Alig-alig, de nem adom fel, szeretem a kihívásokat.
---
> "Annak eldöntésekor, hogy milyen végződést kap az ige, csak az
> ikes igéknél megimert szabályokat vesszük figyelembe, vagy azt
> is figyelembe lehet venni, hogy milyen ragozású az ige?"
Na, ez az a kérdés, amikor egyszerűen kénytelen vagyok feladni, vagy legalábbis visszakérdezni. Kérdéseim:
- Most akkor végül is te válaszolsz vagy kérdezel?
- Mik "az ikes igéknél megismert szabályok"?
- Hogy érted, hogy milyen ragozású az ige? Mármint hogy az adott esetben éppen tárgyas (=határozott) vagy alanyi (=határozatlan)? Ikes igék esetében ez valóban mindegy, vagyis megegyezik a kettő (persze mindig hozzá kell tenni, hogy E/1, kijelentő mód, jelen idő... és nem is mindegyik ikes igére igaz ez).
Mit szeretnél tudni? Segíthetek megérteni valamit?...
---
Kérdezem mindezeket szeretettel, türelemmel, érdeklődéssel és a segítés őszinte szándékával.
(Ugyanakkor javaslom, hogy legközelebb, ha kérdésed van, akkor azt kérdésként tedd föl, ne válasznak álcázd. Ez sokat tudna segíteni a tudásszomjad kielégítésének hatékonyságában, és talán az eredeti kérdést sem offoljuk szét, mint a parazita belülről a gazdaállatot, "amelyen titkos féreg foga rág"...
(Apropó – linkajánló:
elnézést, az überidegesítő 444-es animgifekért [ez a mániájuk, én is utálom], nézzétek inkább az eredeti videókat,
vagy pl. ezt: https://www.youtube.com/watch?v=vMG-LWyNcAs
Élmény! :->
[Vigyázat, a nyugalom és a jó étvágy megzavarására alkalmas képsorok!] )
Szép estét!
BkFf
Köszönöm a választ!
Egy picit félreismertem magát.Szégyenlem magam a leírt dolgok miatt.
Ne hülyülj! :-)) Semmi gond.
Írj, ha tudok még segíteni! Lehet, hogy az eddigiekkel csak nagyobb zavart okoztam... (?)
És _határozottan_ ragaszkodoM a tegeződéshez!
(...Bár a "ragaszkodom" szó csak látszólag határozott, valójában csak az ikes igei mivolta miatt egyezik meg a határozatlan ragozás a határozottal... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!