Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Kötődök/kötődöm (vmihez, pl....

Kötődök/kötődöm (vmihez, pl. emberhez). Stb. Mikor m és mikor k a rag az igék ragozásánál? Fogalmazást írok és tudnom kellene mikor melyiket használjam?

Figyelt kérdés
2013. nov. 10. 12:51
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

attól is függ, hogy egy adott ige milyen végződést kap, hogy milyen ragozású.ha egy ige tárgyatlan, akkor -m végződést kap az egyes szám első személye.ellenkező esetben -k végződést.

ezt nem jól tudom?

érthető a kérdés?

2014. jan. 26. 22:20
 22/28 anonim ***** válasza:
Annak eldöntésekor, hogy milyen végződést kap az ige, csak az ikes igéknél megimert szabályokat vesszük figyelembe, vagy azt is figyelembe lehet venni, hogy milyen ragozású az ige?
2014. jan. 26. 22:25
 23/28 anonim ***** válasza:
ez egyébként annyira jellemző a beképzelt fszfejekre, hogy nem fejezik be a beszélgetést.nem baj.nélküled is rá fogok jönni.
2014. jan. 29. 19:17
 24/28 BringaManó ***** válasza:
[nem baj, ha nem tudod befejezni a beszélgetést, én azért közben próbálom feldolgozni, és ha utolértelek, bekapcsolódom, kérem addig türelmed és megértésed...]
2014. jan. 29. 21:49
 25/28 anonim ***** válasza:
nem bírom a szemétládákat
2014. jan. 29. 21:51
 26/28 BringaManó ***** válasza:

> "Határozott tárgy esetén az igeragozás tárgyas."

Értem. Akkor idézném a kérdést:

"Kötődök/kötődöm (vmihez, pl. emberhez)."

Hol van itt (akár határozott, akár határozatlan) tárgy?

---

> "nem ugyanezt mondja ki, amit belinkeltem?"

De, mond ilyet.

De – ismétlem –:

Hol van itt (akár határozott, akár határozatlan) tárgy?

A teljes bekezdésnek egyben több értelme van, de azt is idézted az #1-ben.

(Jóllehet, már akkor sem értettem, hogy hogy jön ide a tárgy. A kérdezett ige szemmel láthatóan tárgyatlan.)

---

> "attól is függ, hogy egy adott ige milyen végződést kap,

> hogy milyen ragozású. ha egy ige tárgyatlan, akkor -m

> végződést kap az egyes szám első személye. ellenkező

> esetben -k végződést. ezt nem jól tudom?"

Szerintem nem: alapesetben fordítva van (E/1-ben, jelen időben, kij.módban* az alanyi ragozás a -k, és a tárgyas az -m), de ikes igéknél – mindig/általában/sokszor/gyakran/bizonyos esetekben/egyre ritkábban/stb. [ízlés szerint] – az igék alanyi ragozása megegyezik a tárgyassal (vagyis -k helyett -m), még akkor is, függetlenül attól, hogy az ige tárgyas-e (ahogy a kérdésben lévő kötődik is tárgyatlan, ugye).

Legalábbis a nyelvi standard szerint ez van az ikes igékkel. YMMV

* korábban egyéb dokban is voltak ilyen izgalmak, de ez már múlóban...

> "érthető a kérdés?"

Alig-alig, de nem adom fel, szeretem a kihívásokat.

---

> "Annak eldöntésekor, hogy milyen végződést kap az ige, csak az

> ikes igéknél megimert szabályokat vesszük figyelembe, vagy azt

> is figyelembe lehet venni, hogy milyen ragozású az ige?"

Na, ez az a kérdés, amikor egyszerűen kénytelen vagyok feladni, vagy legalábbis visszakérdezni. Kérdéseim:

- Most akkor végül is te válaszolsz vagy kérdezel?

- Mik "az ikes igéknél megismert szabályok"?

- Hogy érted, hogy milyen ragozású az ige? Mármint hogy az adott esetben éppen tárgyas (=határozott) vagy alanyi (=határozatlan)? Ikes igék esetében ez valóban mindegy, vagyis megegyezik a kettő (persze mindig hozzá kell tenni, hogy E/1, kijelentő mód, jelen idő... és nem is mindegyik ikes igére igaz ez).

Mit szeretnél tudni? Segíthetek megérteni valamit?...

---

Kérdezem mindezeket szeretettel, türelemmel, érdeklődéssel és a segítés őszinte szándékával.

(Ugyanakkor javaslom, hogy legközelebb, ha kérdésed van, akkor azt kérdésként tedd föl, ne válasznak álcázd. Ez sokat tudna segíteni a tudásszomjad kielégítésének hatékonyságában, és talán az eredeti kérdést sem offoljuk szét, mint a parazita belülről a gazdaállatot, "amelyen titkos féreg foga rág"...

(Apropó – linkajánló:

[link]

elnézést, az überidegesítő 444-es animgifekért [ez a mániájuk, én is utálom], nézzétek inkább az eredeti videókat,

vagy pl. ezt: https://www.youtube.com/watch?v=vMG-LWyNcAs

Élmény! :->

[Vigyázat, a nyugalom és a jó étvágy megzavarására alkalmas képsorok!] )

Szép estét!

BkFf

2014. jan. 29. 23:06
 27/28 anonim ***** válasza:

Köszönöm a választ!

Egy picit félreismertem magát.Szégyenlem magam a leírt dolgok miatt.

2014. jan. 31. 12:06
 28/28 BringaManó ***** válasza:

Ne hülyülj! :-)) Semmi gond.

Írj, ha tudok még segíteni! Lehet, hogy az eddigiekkel csak nagyobb zavart okoztam... (?)

És _határozottan_ ragaszkodoM a tegeződéshez!

(...Bár a "ragaszkodom" szó csak látszólag határozott, valójában csak az ikes igei mivolta miatt egyezik meg a határozatlan ragozás a határozottal... :-)

2014. jan. 31. 13:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!