Van olyan magyar szó, hogy hiszterizál?
"hisztériát kelt"
A hiszterizál egy tárgyas ige, tehát valakit/valakiket hiszterizál. Olyasmi, mint a hisztériát kelt valakiben, csak tárgyas szerkezettel kifejezve.
Kulblimál ->
A mára már régies magyar "kulbli" szóból képzett ige. A kulbli faluhelyen használatos eszköz volt, amit a tehenek farkára illesztettek, és azt tekerve ösztönözték őket a minél nagyobb tejhozam elérésére. Ez a módszer azonban az 1738-as mezőgazdasági és állatvédelmi reformkor tiltott lett.
Manapság már csak egyetlen szólásban használatos: Kulblimálja a szamarát, vagyis a nem megfeleő emberre bíz egy feladatot.
;)))
A jelentését jól írta a hatos, de azt nem, hogy "nem magyar szó, hanem görög-latin".
Hogyne lenne magyar szó (szerintem nincs is á betű a görögben/latinban, olyan nyelvről meg nem is tudok, hogy görög-latin). Max. görög–latin eredetű.
"hiszterézist okoz"
A "hiszterizál", mint ige, már foglalt a "hisztéria" szónak. Sajnos a hiszterézis erről lemaradt, ráadásul a műszaki életben ennek hiánya kisebb gondot okoz.
@ 12.:
Like. :)
@ 14.:
Mindig nagyon figyeld a smiley-kat. Ha pl. egy ilyet látsz: ;))), kezdj el gyanakodni, hogy az illető csak poénkodott, nem gondolta komolyan. :)
(Előfordul néha, hogy lefelejtik a smileyt, de azért tisztességes gyk-s odafigyel az ilyesmire. :D)
Vagy...
Hiszteriza ->
Ázsiai ősi népi hangszer. Igazán jól csak a hiányos fogazatú idősek tudtak rajta játszani. Sajnos működő példány nem maradt fenn.
Hiszterizál ->
1. Hiszterizán játszik.
2. Gereblyéből és orsótésztából hiszterizát készít.
;))))mosoly))))poén)))))nemkomoly)))
:)
Gyanús voltál, hogy már élvezhettem a humorodat egy régebbi kérdésnél; de nem stimmel a százalék... De azért "közprédára bocsátom", ha már előkerestem, egy kicsit cserébe is a vidám pillanatokért. :)
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
[Egy kis tájékoztatás az új versenyzőnek: a kérdezők gyakran ex has választanak kategóriát. Hogy a most linkelt kérdés mit keres a Természettudományok kategóriában, arról például halványlila gőzöm sincs. :D]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!