Hova rakjam a vesszőt B. W?
Hetedik osztályos vagyok, azaz 7-es :DDDDDDDDDD, de nem tudom, h ha írok egy szöveget, s közbe nyitok egy zárójelet, akkor hova rakjam a veszzőt (amit ki kell tennem), a zárójel előtt rendesen a szövegbe, vagy a zárójel befejeztével tegyem ki?
Előre is thx. a helyesírás mestereknek.
Az első "mester" jelen. :DDD
1. "Hova rakjam a vesszőt, BW?"
--> A megszólítás elé mindig. :)
Akh. 254. "A mondat elején vagy végén álló megszólítást vesszővel választjuk el a mondat többi részétől: Gyerekek, nézzétek csak! Nagyon vártalak már, édes fiam. Stb."
2. 7.-es, kell a pont a kötőjel előtt, ezerszer elmondtam már. Büntit fogsz kapni, ha nem jegyzed meg... :P
3. A zárójel után tegyél vesszőt, már ha szükséges egyáltalán. :)
Példák az Akh.-ból (252. pont):
"Ádám barátomtól (mint országszerte jól ismert mérnöktől) gyakran kérnek szakvéleményt."
"Évi (bár még át tudott volna szaladni az úttesten) előbb hagyta elmenni a teherautót."
"Felvették a jelentkezők nagyobb részét (45 fiút és lányt), s csak néhány alkalmatlant kellett elutasítani."
Forrás:
1. Ha az elején lenne a megszólítás, akkor raktam volna vesszőt, de így nem gondoltam, h a végén is kell.
2. Direkt volt, hátha tudod, h kinek írsz, s mi ez a B.W. :D
3. Felvették a jelentkezők nagyobb részét (45 fiút és lányt), s csak néhány alkalmatlant kellett elutasítani.
Erre a példára gondoltam én is, de nem voltam benne biztos, h így kell, de így szoktam, h megnyugtassalak. :D
Thx. helyesírás mester. :D
Nyelvtan tanár vagy egyébként?
Képzeld, nem engedte a moderátor, h kiírjam a neved, már meg is ijesztett, azt hittem, h kidob. :D
"1. Ha az elején lenne a megszólítás, akkor raktam volna vesszőt, de így nem gondoltam, h a végén is kell."
Azaz:
"BW, hova rakjam a vesszőt?" – Ilyenkor értelemszerűen a megszólítás után kell a vessző; ha a megszólítás a végén van, akkor elé. :D
"2. Direkt volt, hátha tudod, h kinek írsz, s mi ez a B.W. :D"
Mindkettőt tudom. :)
Nem volt olyan rég az a kis párbeszéd, hogy már elfelejtettem volna. A nevemet pedig, azaz a monogramomat meg még szép, hogy tudom... :)
"Erre a példára gondoltam én is, de nem voltam benne biztos, h így kell, de így szoktam, h megnyugtassalak. :D"
Akkor most megnyugodtam. ;)
"Thx. helyesírás mester. :D"
Javítás: Thx., helyesírás-mester.
Mert a megszólításnál vesszőt teszünk... :P
Ilyenkor ez megszólításnak számít.
Amúgy meg not at all. :)
Amit nagyon sokan elhibáznak: a köszönés és a megszólítás között is kell vessző. Pl.: Szia, Kérdező! vagy Helló, Johanna! stb.
"Nyelvtan tanár vagy egyébként?"
Nem vagyok nyelvtantanár. (Egybeírandó. :D)
"Képzeld, nem engedte a moderátor, h kiírjam a neved, már meg is ijesztett, azt hittem, h kidob. :D"
Az oldal szabályzata szerint tilos olyan kérdéseket és válaszokat írni, amik kapcsolatba hozhatók az egyes felhasználókkal. Ezt most nem találtam meg konkrétan a szabályzatban, de biztos, hogy volt benne ilyen, régebben olvastam.
Pár hete valaki kiírt egy kérdést egy másik felhasználóval kapcsolatosan, hogy mit tudunk róla, vagy ilyesmi. Az érintett úgy nyilatkozott ott, a kérdésben, hogy őt nem zavarja. De aztán mégis letörölték a kérdést a modik.
Hova rakjam a vesszőt, B.W?
B.W, hova rakjam a vesszőt?
Tehát nem a "megszólítás elé", hanem a megszólítást vesszővel választom el a szöveg többi részétől, ha elöl áll, ha hátul.
Ugyanis ez két tagmondatnak számít.
Nem tudom, miért kell neked kötözködni. (Már nem először.)
1. Bemásoltam a szabályt szó szerint. Ehhez képest nem mondtál újat.
2. "Lefordítottam" a szabályt magyarról magyarra ("elé" és "mögé"), egy 7.-es így valószínűleg jobban megérti.
> "Thx. helyesírás mester. :D"
>
> Javítás: Thx., helyesírás-mester.
helyesírásmester
;-P
@ BuciMaci:
"helyesírásmester ;-P"
Áááá... Eskü, tegnap éjjel vagy nem számoltam, csak hosszúnak tűnt a szó, vagy már nem tudok számolni sem... (Nem emlékszem pontosan, hogy történhetett, a vesszőkre koncentráltam. :D)
Mindenesetre szép is, amikor "akasztják a hóhért", ugye? :P
A kérdezőtől ezer bocs. :)
[Megjegyzés: BM a másik "helyesírásmester" a kategóriában, úgyhogy vigyázó szemedet őreá vessed. :D]
------
@ 6.:
"Mint láthatod, itt is, és máskor is, szoktam konkrét személyeknek választ adni, megszólítással."
Itt nem látom. :O
Mondanám, hogy "hacsak nem két regisztrációd van", de a 71%-os válaszoló kommentjében nincs megszólítás...
Más válaszaidra pedig nem emlékszem, ami nem jelent semmit, vagy legalábbis nem sokat.
"Sokkal barátságosabb, mint azt írni: #3-as, az a véleményem..."
Bár én magam nagyon ritkán alkalmazom, de maximálisan egyetértek. :)
Bocs, hogy már megint én, de ezt le kell írnom: Ahogy elküldtem a választ, megint feltűnt BicajManócska "kacsintós-nyelvnyújtogatós" smiley-ja. Gondoltam, kipróbálom, hogy lehet kivitelezni egyszerre a kettőt...
Hát, nem túl könnyű még azonos oldalon sem; az ellenkező oldaliakat pedig percek óta gyakorolom, és vihogok magamon. :D
Kicsit arra a kézösszekulcsolós játékra hasonlít, amikor fel kell emelni azt az ujjat, amire rámutattak.
Próbáljátok ki. :D
(Úgy nem ér, hogy már előre kidugjátok a nyelveteket; szigorúan csak a kacsintással egyszerre szabad.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!