Rendelkezek/Rendelkezem?
A mondat így hangzik:
Jogosítvánnyal rendelkezek/rendelkezem.
X év tapasztalattal rendelkezek/rendelkezem.
Jogosítvánnyal rendelkezem.
A rendelkezek inkább amikor végrendelkezek, vagy valamiről rendelkezek. Szerintem.
Úgy rendelkezek: bármivel rendelkezem, azt meg tartom.
~m, ha tárgyas
~k, ha (nem tárgyas? ... jaj ezt nem tudom, segítsetek!)
Érdekes, hogy ketten is így érzitek – holott mindkét értelemben ikes ige, és ez az E/1-es ragozására is vonatkozik: rendelkezem.
Ez nem kivételes, ún. álikes ige, amely csak az E/3-ban ikes. Erre néhány példa:
hazudik - hazudok
megjelenik - megjelenek
születik - születek
válik - válok
érik - érek (pl. megérek vmire)
Ha rákeresel a témára, akkor lehet olvasni felsorolásokat erre a jelenségre, de ezek között vannak olyan szavak, amelyek nem ennyire egyértelműek, ingadozóak E/1-ben, pl.:
úszik - úszok? én azt mondanám, úszom még tíz percet.
mászik - mászok? én azt mondanám szabatosan, hogy felmászom a fára... (Lehet, hogy becsap a nyelvérzékem, és ez már hiperkorrekció a részemről?...)
A "rendelkezik" azonban nem ilyen, az mindenképpen "rendelkezem" volna – ha nem lenne visszaszorulóban szegény ikes ragozás. Így azonban, a sok "eszek", "iszok", "alszok", "lakok" között már-már föl sem tűnik... :-/
Egy-két link, ha érdekel:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!