Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Tudnátok nekem ilyen szavakat...

Tudnátok nekem ilyen szavakat írni? (többi lent)

Figyelt kérdés
Olyan szavakat keresek,amelyekben csak zöngés vagy csak zöngétlen mássalhangzók vannak,vagy mély vagy magas magánhangzók vannak lehetőleg legyen nagyon hosszú.
2013. szept. 5. 16:26
 1/7 anonim ***** válasza:

Nagyon egyszerű a történet:

1., Írd le külön-külön sorba

a., a mély magánhangzókat

b., a magas magánhangzókat

c., a zöngés mássalhangzókat

d., a zöngétlen mássalhangzókat

2., Nézd meg figyelmesen a betűket soronként, és próbálj meg szavakat összeállítani belőlük.

Ha írsz néhányat, megnézem, hogy jók-e. :)

2013. szept. 5. 16:57
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen de nagy segítség lenne ha írnál meg egyszerűeket én is tudok versenyben vagyok minnél hosszabb kell legyen a szó...... :)
2013. szept. 5. 17:05
 3/7 BringaManó ***** válasza:

Hát, akkor nem szeretnénk elrontani a játékot... :-)

Jó versenyzést!

2013. szept. 5. 19:07
 4/7 anonim ***** válasza:

Hmmm... Ha délután volt a verseny, akkor már úgyis mindegy. Ha valami levelezős, akkor meg úgyis "belekalkulálják", hogy a versenyzők nem egyedül dolgoznak.

Összeszedtem néhány szót, hátha megfelelnek. :)

Annyit elöljáróban, hogy az igéknek a múlt idejű, feltételes módú, T/2 alakja a leghosszabb, ezért ezeket írtam. A főneveknél nem tudom, megengedett-e a toldalékolás; így sejtésre a képzők biztosan, a jelek és ragok talán. Vegyesen írom a szavakat; ha van rá lehetőség, akkor kapcsolhatsz hozzájuk toldalékot, pl. -ban, -ben, -val, -vel, -ból, -ből. (Ha nincs, akkor húzd le onnan, ahova írtam.)

Mély hangrendűek:

mosolyoghattatok, suhanhattatok, átkukucskálhattatok, borotválhattátok, makrancoskodhattatok,

fullánkjával, dámszarvasokat, aranyóra, lúdtalpasság, papagájnak, járóka, vadházasság, autópálya, háborúság, nagypárna, háztartás, vadmacska, gordonkahúr, hatalmaskodás, napraforgó, mazsola, vadállatok, vadaspark, utánozhatatlan, unalomból, mulatságosan, szakajtóval, kardmarkolat, borostás, alkoholszonda, álommanókat, ultrahang, alabárdos, ajtónálló, cuppanós, rugalmatlanság, bolondbál, bohócnadrág, bohócsapka, gondolattalan, lajhármászás, fókajárás, akasztófa, skarlátjárvány, makrancoskodás, válaszokkal, faragatlanság, bogárlárva, kacsafarhát, marhalábszár, autóbusz, Amazonas, trópusok, ausztrálok, kalandtúra, őzsuta, napraforgóolaj, hajnalhasadás, vakablak, borókabokor, rózsabokor, orgonabokor, kacsahápogás, libagágogás, Sárkányfalva, macskafogó (vagy Macskafogó), alkoholszonda, kakaópor, hullámvonal, szótárazás, ajaknyalogatás, sárgabarackfagylalt

Magas hangrendűek:

kifeküdhettetek, elvégezhettétek, cseresznyedzsemmel, könyvszekrény, esőköpeny, vitrinüveg, esőerdő, vesepecsenye, szűzérmék, kecskepörkölt, élményfürdő, kerékkötő, csipketerítő, csiperke, verébfivel, üzenetben, sebkezelés, kérdéseknek, feketeségben, teniszütővel, csirkeetetőben, incidenssel, gyönyörűséggel, meseszép, lepedővel, szemöldökszedés, eszmecsere, méhecskéket, emeletesek, egyenesekkel, kérdőjelekkel, heverőtől, kerevettel, billentyűzet, szegfűszeg, megszentségteleníthetetlenség

Ha van benne hiba, akkor majd BringaManó kijavítja. :)

2013. szept. 5. 23:57
 5/7 BringaManó ***** válasza:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__480688..

Nem olvastam őket végig, csak eleve elcsodálkoztam, hogy "az igéknek a múlt idejű, feltételes módú, T/2 alakja a leghosszabb, ezért ezeket írtam":

Mi van?? "volnás" (vagyis) kétszavas szavakat fogsz tanácsolni? (pl. suhantatok volna)

Aztán láttam rögtön, hogy csak "a szokásos": Berta is keveri a hatóige-képzőt a feltételes móddal. :-(

Azért írom, hogy "a szokásos", mert ugye az egy bevett fordulat, hogy valaki kiemeli mondandójában, hogy valami nem biztos, hogy bekövetkezik, csak bekövetkezHET, és helytelenül "feltételes módnak" hívja.

Itt is erről a témáról keseregnek:

[link]

Egy mellékes megjegyzés: állandóan halljuk, például a sajtóban, hogy „ezt csak feltételes módban mondom”. A feltételes módú alakok a magyar igéknek a -na, -ne, -nék, -nánk stb. végű alakjai. Nevüket onnan kapták, hogy a tényellenes feltételes mondatokban ezeket használjuk (ld. az előző példát). De a legtöbbször mégsem ilyen mondatokra mondják, hogy „csak feltételes módban mondtam”, hanem olyanokra is, amelyekben -hat/-het toldalékos a ragozott ige: Jövőre felemelhetik az áfát. Ez a mondat nem tényellenes, és nem is feltételes, hanem egy lehetőségről beszél: ’Elképzelhető, hogy jövőre felemelik az áfát’. Persze nyilvánvaló, hogy a lehetőségek sem a kommunikáció idején érvényes helyzetek, és az is igaz, hogy csak bizonyos feltételek esetén következnek be, de a nyelvészek másra használják a feltételes mód kifejezést.

Az alábbiakban pedig gyűjtöttem néhány "elrettentő" példát a netről:

[link]

Kafka regénye, A per sokat idézett kezdőmondatában – „Valaki megvádolhatta Josef K.-t, mert noha semmi rosszat nem tett, egy reggel letartóztatták” (Kafka 1995: 23) – a „vádról”, amely a regény cselekményének központi mozzanata, a narrátor feltételes módban beszél („valaki megvádolhatta” „jemand musste verleumdet haben”).

[link]

Ön elismerte, hogy ha határozattervezet akkor nem kötelezhet senkit semmire, csak feltételes módban lehet írni, hogy kötelezheti.

[link]

A chuao, melyről ma írok, biztos azért mert előre olvastam róla, vagy lehet hogy sznob vagyok (ezt tudom, de most csak feltételes módban írom.. :) ), de a legfinomabb csoki idáig.

[link]

Leonardo Facebook bejegyzése alapján a sérülés miatt befejezi aktív pályafutását:

„Szomorú nap volt ez, az egyik legrosszabb karrierem során. Csak azért, mert néhányan nem tudják elviselni a pályán a tehetséges játékosokat, Egy ilyem ember miatt véget érhet a karrierem” – olvasható a csatár adatlapján.

Részlet egy válaszból:

ez egyelőre maximum találgatás, még ő is csak feltételes módban írta.

[link]

orvoshoz pedig nem is kell elmennie, én csak feltételes módban írtam hogy esetleg lehet valamilyen problémája, de nem biztos

[link]

A hírek szerint akár 3 évet is kaphat. (...) Rádióban hallottam,igaz csak feltételes módban.

[link]

Pedig egyetlen jó döntés van csak, ami győzelemre vezethet 2014-ben. (Persze, csak feltételes módban.)

[link]

"a forintosítás LEHET a megoldás "

lehet,de nem biztos.

"A jelzálog alapú devizahitelek valamilyen módon történő forintosításával segítheti a kormány a devizahiteleseket"

tessék csak figyelni: "valamilyen módon" "segítheti"

csak feltételes módban beszél, semmi konkrétum.

[link]

Az október 28.-án íródott cikk csak feltételes módban tesz említést arról, hogy mi történhet a törvényjavaslattal közalkalmazottak, közszolgák ügyében.

[nem explicit példa, de azért érthető:]

[link]

A bíróság azzal indokolta a videokazetta kiadásának megtagadását, hogy erre őt nem utasítja a Büntetőeljárásról szóló törvény. A vonatkozó igazságügyi miniszteri rendelet pedig csak feltételes módban fogalmazza meg a lehetőséget, vagyis az sem írja elő azt. A bíróság eszerint csak az iratokat köteles kiadni a védőknek, a vádhatóság által előterjesztett, melléklet hang- és képfelvételeket nem.

[ez is:]

[link]

nincs olyan meteorológus, aki felelősséggel állítani merné, hogy "itt és ekkor" vihar lesz. Csak feltételes módban megfogalmazott jelentéseket adnak ki.

:-/

2013. szept. 6. 05:07
 6/7 BringaManó ***** válasza:
[az elején lévő (ugyanide vezető) linkért elnézést, véletlen volt]
2013. szept. 6. 05:12
 7/7 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen de még írjatok!! Elmagyarázom ezt a versenyes dolgot:arról van szó hogy a tanárnő azt mondta írjunk zöngés,zöngétlen,magas,mély szavakat és aki a leghosszabbat írja mármint amelyikban a legtöbb mags,mély....stb van az nyert és jutalmat kap gondolom én ötöst.... úgyhogy nem rontjtok el a versenyt :)
2013. szept. 7. 10:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!