Miért azt írják, vagy mondják, hogy szoktam VOLT mondani?
Mi van ezen furcsa?
Összetett igealak jelentő módban, végzett mult.
:-D
("jelentő mód", "végzett múlt"... – ez kész :-)
Na ne tessék álmeglepődni! :-)
Nem lehet, hogy azért furcsa neki, mert valóban alig használjuk (már) a régmúlt nevű igeidőt?...
(Vagy te rendszeresen találkozol vele, a "szoktam volt"-tól eltérő esetekben is?)
"... a 19. század folyamán tűnt el a köznyelvből, Arany és Vörösmarty műveiben még szép számmal előfordulnak; egyes nyelvjárásokban pedig ma is használják némelyiket. A régmúlt egyetlen alakban, a szoktam volt szerkezetben a köznyelvben is előfordul ..."
Te meg furcsállod a kijelentő módot jelentő módnak nevezni és a régmúltat végzett multnak? Akkor nézz utána a grammatikai terminológiának úgy 100 ével ezelőtt ☺.
Elvégre régi(es) a téma ☺.
Értem én (mint látszott), csak szerintem furcsa 100 évvel ezelőtti grammatikai terminológiát használni. Szerinted nem, OK.
(De egyébként feltételezem, hogy szerinted is, és csak bennem van a hiba, hogy elsőre nem láttam oda az odaképzelendő szmájlit. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!