A szerető szó a "Szeret Ő" főnévi kifutása?
Főnévi kifutása??? :O
Az -ó, -ő képzőt igéhez kapcsolva főnév vagy folyamatos melléknévi igenév lesz a szóból. Pl. olvas --> olvasó (kislány), ír --> író (kisfiú), fut --> futó macska, ül --> ülő kutya, szeret --> szerető (anya) stb.
Kedves Berta!
A kérdésben a szeretőre természetesen főnévként (pl. barát, ágyastárs, ágytárs, partner stb.) gondoltam.
Világos (Bertának is :-), de ettől még a tömör válasz:
Nem.
(Bővebben:
Igaz, hogy Berta olyan példákat írt, amelyekben még jelzőként, tehát melléknévi értelemben szerepelnek a szóban forgó folyamatos melléknévi igenevek, de ugyanazekből válik némi jelentésmódosulással főnévi értelmű szó.
Ha jól értem, hogy nálad az a nagy „Ő” egy személyes névmás, akkor ahhoz semmi köze ennek.)
Kedves Berta!
A [link] oldalon a kifutás szóra a következő szinonimákat találod: eredmény, fejleménjy, folyomány, kihatás, kimenetel, konzekvencia, következmény, utóhatás, utórezgés, visszhang.
Kedves BringaManó!
Most már minden világos... Vedd úgy, hogy az első kommentem az idegi fáradtság számlájára írható!
Nem, a te elméleted, miszerint a "szerető" szó a "szeret" ige és az egyes szám harmadik személyű személyes névmás összetételéből keletkezett, hibás feltételezés. A "szerető" főnév a "szerető" folyamatos melléknévi igenévből keletkezett, az pedig a "szeret" szóból lett képezve. Az csupán merő véletlen, hogy eme képző alakilag megegyezik egy személyes névmással.
Megjegyzés: attól, mert egy szóra egy alig ismert weboldalon talász néhány szinonímát felsorolva, attól annak a használata még nem lesz helyes. Sőt, lehet, hogy még értelmes sem. Mint jelen esetben. Nem attól leszel művelt, hogy netről összevadászott kifejezéseket használsz (teljesen helytelenül), hanem attól, ha az általad ismert és helyes szavakat megfelelően használod.
Megjegyzés 2: az 1. válaszoló pont azt írta, hogy az elgoldolásod hibás.
Kedves Étrisyon!
Igen, teljes mértékben igazad van, valóban hiba volt a részemről a kifutás szót használni. A módosulás kifejezés sokkal helyénvalóbb és kevésbé „idétlen” választás lett volna. Az első válaszhoz írt kommentemről csak annyit, hogy én is észrevettem a hibámat, amit BringaManónak (és rajta keresztül a többi hozzászólónak) jeleztem is. Ami azt a bizonyos alig ismert weboldalt illeti, nem hiszem, hogy a témakörben jobb és tartalmasabb portált bárki is tudna nekem mutatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!