Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Kitalálta volna-e (ezt) VAGY...

Kitalálta volna-e (ezt) VAGY kitalálta-e volna (ezt)?

Figyelt kérdés
Melyik a helyes?
2013. aug. 11. 22:07
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem egyértelműen a második, bár nem vagyok egy nyelvész típus.
2013. aug. 11. 22:15
 2/9 anonim válasza:
0%
A második. Az első hülyén is hangzik.
2013. aug. 11. 22:38
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem pedig az első.

Ebben a szókapcsolatban a volna segédige olyan szorosan kapcsolódik a főigéhez, hogy még egy szót, akár egy betűt is /mint az -e kérdőszócska/ nem enged közéje.

Itt az állítmány a "kitalálta volna".

Tehát egyértelmű, hogy az -e kérdőszócska a segédigéhez kapcsolódik.

kitalálta volna-e

gondoltad volna-e

elhitted volna-e

2013. aug. 11. 22:39
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekem pedig a második hangzik hülyén.

Már bocs a kifejezésért.

2013. aug. 11. 22:41
 5/9 anonim ***** válasza:
87%

Az első a helyes: kitalálta volna-e.

A Nyelvművelő kézikönyv szerint: „A kérdőszócskát általában az igei vagy a névszói állítmányhoz, ill. a névszói-igei állítmány igei részéhez, összetett igealak esetén pedig a segédigéhez kell kapcsolnunk (írásban kötőjellel): Megjött-e a vendég?; Vajon nem szükséges-e erről beszélnünk?; Jó volt-e az ebéd?; Mertél volna-e ellenkezni? A köznyelvben kirívó hiba ilyenkor a mondat más tagjához, például az igekötőhöz, a tagadószóhoz, a névszói-igei állítmány névszói részéhez, összetett igealakban a főigéhez fűzni az -e kérdőszót. Helytelen tehát az ilyen szórend: Meg-e jött a vendég?; Vajon nem-e szükséges erről beszélnünk?; Jó-e volt az ebéd?; Mertél-e volna-e ellenkezni? Hiányos szerkezetű kérdő mondatban azonban bármelyik hangsúlyos taghoz (igekötőhöz, tagadószóhoz stb.) hozzájárulhat az -e.”

2013. aug. 11. 23:44
 6/9 anonim ***** válasza:
76%

Nektek a második hangzik jól???

Jóég. Nekem nagyon sérti a fülem. Szerintem az első szebb.

2013. aug. 12. 00:32
 7/9 BringaManó ***** válasza:
A "szép", szabatos, szabályos a volna-e, de a másik is el van fogadva, használható, ha nem akarsz "nagyon helyesen" beszélni, vö. [link]
2013. aug. 12. 04:07
 8/9 anonim ***** válasza:
76%
Elgondolkodtam azon, hogy a tudományban a helyes megoldás szavazás kérdése-e. Vagy esetleg lehetséges volna-e a kérdezőnek a megfelelő választ (szabályt, törvényt, eredményt) megadni. Igen lehetséges volna, ha választ megfelelő ismeret birtokában (ha szükséges, előzetes tájékozódás után) adjuk. Ez a válasz nem kritika, hanem egy jámbor óhaj abból a célból, hogy hátha lehetséges emelni e fórum színvonalát. Szerintem lehetséges. De vajon akarjuk-e?
2013. aug. 12. 11:16
 9/9 anonim ***** válasza:
#8 ennél szerintem fontosabb probléma, hogy a törölt hozzászólásokat is meg lehessen tekinteni.
2013. aug. 13. 17:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!